Motetabber

Du gjør garantert en av disse motetabbene

Ekspertene røper hva norske kvinner bommer på.

NEINEINEI: Korte kjoler med utringning, blanke hudfargede strømpebukser og sorte helsorte bomullsantrekk får tyn av stylistene.
NEINEINEI: Korte kjoler med utringning, blanke hudfargede strømpebukser og sorte helsorte bomullsantrekk får tyn av stylistene. Foto: FOTO: Stella
Publisert Oppdatert

Syns du det er vanskelig med mote - eller har ikke helt funnet stilen din? Du er ikke alene. Mange velger derfor å kjøre safe - de går i antrekk som verken sier noe om dem eller får dem til å føle seg spesielle.

Det burde du gjøre noe med, for klær kan i høyeste grad påvirke hvordan man føler seg, mener stylist og makeupartist Marthe Kveli Valeberg.

- Mange tør ikke eller tar seg ikke tid til å gjøre det lille ekstra for seg selv. De som sier at det ikke betyr noe hvordan man ser ut, tror jeg ikke på. De fleste liker å føle seg bra på utsiden også, så vel som på innsiden, mener Kveli Valeberg.

Å kle seg på en måte som fremhever dine gode sider trenger ikke bety at du må være trendy eller oppdatere garderoben din flere ganger i året. Men noen huskeregler er det greit å ha fått med seg. Vi har spurt tre moteeksperter om hva de anser som de verste motetabbene norske kvinner gjør. Går du i mange av dem..?

"Joggetøy" utenfor husets fire vegger

VIL FORBY CROCS: Stylist Erlend Elias har ingenting til overs for komfortabelt collegetøy.
VIL FORBY CROCS: Stylist Erlend Elias har ingenting til overs for komfortabelt collegetøy. Foto: FOTO: Vegard Kleven

Det er lite som slår collegetøy hvis det er komfort du er ute etter. Men sørg for å holde disse plaggene der de hører til - hjemme.

Stylist, makeupartist og frisør Erlend Elias Bragstad ber deg holde collegegenseren på hjemmebane, og i alle fall langt unna festlokalene.

- Det er ikke fint med collegegenser til skjørt - kjære venner, jeg vet det in, men seriøst. En annen ting er pumps til joggebukse, når jeg ser det så steiler jeg. Spiller ingen rolle om du heter Rihanna eller Kari, joggebukse er IKKE noe du pynter deg med, mener han.

Uformelige store plagg

Oversized-trenden fortsetter, men dessverre er det ikke alle som bør kaste seg på.

- Uformelige kjoler med altfor mye stoff og layers er ganske vanskelig å få til å se pent ut, så de ville jeg i utgangspunktet holdt meg unna. Keep it simple, oppfordrer stylist Kveli Valeberg.

Hvis du allikevel vil forsøke deg bør du holde deg til ett oversized element. Det betyr at to av høstens store trender, haremsbuksen og parkasen, ikke bør brukes samtidig.

- Om du går for oversized både oventil og nedentil vil du ende med å se ut som en sekk. Et annet tips er også å kjøpe gode materialer. Materialet har mye si for at plagget ikke skal se slaskete ut, sier Annette Sandstå, Press Contact Fashion i Polhem PR.

Helsort, i dårlige materialer

Og apropos materialer - mange er bevisste på hvilken fasong de kler, men langt færre er opptatt av materialene de bruker. Det burde du være.

- Når jeg reiser rundt i Norge ser jeg at mange sverger til sort, og da i dårlig bomull.. De som er litt større tror da at de ser 50 kilo lettere ut. Det er ikke slik det fungerer, det som skjer er at de isteden kan se ustelte ut, og de ser rett og slett ut som de ikke bryr seg. Og det er en ting som er langt verre enn å være tjukk, det er å være sluskete!

Ønsker du å se slankere ut vil klær i stødigere materialer være et langt bedre valg. Gå gjerne for mørke farger, men frisk opp med noen detaljer som gjør litt mer ut av seg - så du ikke ser ut som du skal i begravelse.

For skimpy kledd

Det er lov å vise kløft. Eller lår. Men vil du følge ekspertenes tips bør du velge ett fokusområde av gangen, ellers kan fort resultatet bli i overkant avslørende.

- Det absolutt verste jeg ser er jenter som misforstår mote med å være så skimpy kledd som mulig. Bimbojenter der alt sitter alt for trangt, gjerne overfylt med et lass med strass på en helt feil måte er ikke pent, uansett, sier stylist Kveli Valeberg.

Vil du vise kløft bør du altså velge en dekkende underdel. Og går du for et trangt, kort skjørt, bør du ha noe annet enn en bitteliten singlet på overkroppen.

Crocs

Disse forhatte skoene er nærmest umulig å komme unna på en liste over motetabber. Og de lever i beste velgående, i følge Erlend Elias.

- Disse burde vært forbudt! Og nå er det i tillegg kommet "tilbehør" til disse skoene.. Små blomster og marihøner som skal pynte opp disse grusomme skoene! Det gir meg fullstendig karamba og sure oppstøt, sier stylisten.

KORT: Her byr noen av kjendisene på litt vel mye av seg selv. Jenni Farley fra Jersey Shore, Pamela Anderson, Melody Thornton og Mariah Carey er ikke kjente for å gjemme seg under store plagg.
KORT: Her byr noen av kjendisene på litt vel mye av seg selv. Jenni Farley fra Jersey Shore, Pamela Anderson, Melody Thornton og Mariah Carey er ikke kjente for å gjemme seg under store plagg. Foto: FOTO: Stella Pictures

Ikke bare er de forhatt av stylister, også fotterapeuter advarer mot bruken av disse skoene.

Shiny hudfargede strømpebukser

Her til lands er det helt vanlig å bruke hudfargede strømpebukser, nesten året rundt. Men i følge Sandstå er dette en av de absolutt verste motetabbene du kan gjøre.

- Jeg må si at shiny hudfargede strømpebukser i åpne pumps er absolutt noe av det verste norske kvinner gjør når det kommer til motetabber. Slike strømpebukser er kun forbeholdt kunstløpere og ingen andre, mener Sandstå.

Fryser du bør du heller gå for en farget strømpebukse, eller rett og slett bytte ut den korte kjolen med noe varmere.

Limegrønt

Mange stylister mener at alle kan bruke alle farger, så lenge nyansene er riktige, og de brukes på riktig måte.

Men én farge er det generelt greit å holde seg unna, i følge Erlend Elias.

- Få kler limegrønt. Ola og Kari Nordmann er generelt ikke brune og gylne i huden, men ofte grå, rosa eller melkehvite. Da kan man jo tenke selv hva den grønnfargen gjør med fremtoningen. Man ender rett og slett med å se kvalm ut, og da i ordets rette betydning, mener stylisten.

Ønsker du å bruke limegrønt allikevel, kan du sørge for å ikke bruke fargen direkte opp mot ansiktet.

Å ikke kle seg etter den kroppen man har

Alle kan dra nytte av at man har tenkt gjennom hvilke farger og fasonger som er fordelaktige for en.

- Man må kle seg med den kroppen man har, og vite det at har du farger og snitt som passer deg så spiller det ingen rolle åssen kroppen din er, for den former du med de riktige plaggene, sier Erlend Elias.

Er du bevisst på å bruke riktige fasonger og farger på riktige deler av kroppen, så vil du kunne gå fra skivebom til superhot.

- Farger kan brukes til fremheve eller skjule deler på kroppen din som du ikke ønsker å ha så mye fokus på. Har du en typisk pæreform, så bør du ikke velge en lys bukse, men heller noe i litt mørkere toner, sier Sandstå.

- Det samme gjelder om du har en epleform, stor oventil og smal nedentil. Da bør du heller velge en topp i mørke nyanser, mens buksen kan ha mønster og farger. Fokuset blir da automatisk på buksen, avslutter hun.

Les også:

Knepene som gjør deg sexy i jeans

Du slipper å kjøpe nye klær

26 hotte høstsko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning