Hvilken mineralfoundation skal man velge?

Du blir lurt trill rundt

- Det kreves ikke annet enn at et produkt inneholder tre prosent mineraler for å kunne kalles et mineralprodukt, avslører ekspert.

Sist oppdatert
EKSPERT: Wenche Stageboe Eidissen, ansvarlig makeupartist ved Jane Iredale.
EKSPERT: Wenche Stageboe Eidissen, ansvarlig makeupartist ved Jane Iredale. Foto: Foto: JANE IREDALE.

Det begynner å bli noen år siden at mineralsminke kom på markedet, populariteten skøt raskt til værs da dette var sminken som skulle være mye sunnere og bedre for huden enn annen type makeup.

Siden bareMinerals ble lansert for første gang i 1995, har stadig flere nye aktører kommet med mineralmakeup. Mange av de store og godt etablerte merkene har også innlemmet produkter tilsatt mineraler i sitt sortiment. De typene mineralfoundations som finnes på markedet i dag kommer gjerne enten i pulverform, er flytende eller kompakte.

I dag har de fleste mineralsminkemerkene fått en enda bedre formula med målet om å være mest mulig naturlig for huden.

Stor kvalitetsforskjell

Når det finnes mange mineralmakeupserier på markedet i dag, er det også store forskjeller i forhold til kvalitet, hudpleie-egenskaper, ingredienser, utseende, solbeskyttelse UVA/UVB, holdbarhet og teknikker, mener Wenche Stageboe Eidissen, frisør, ansvarlig makeupartist og instruktør for Jane Iredale.

- I tillegg er det forskjell på teksturer og konsistenser. Det finnes løse mineralpudder-foundations, faste/kompakte mineralpudder-foundations og flytende foundations - alle med ulik dekkevne - alt fra fuktighetsrike, lett fargede kremer, til veldig pigmenterte og dekkende foundations, samt med hudpleiende egenskaper i større og mindre grad. Alle har ulik grad av fuktgivende ingredienser og ulik teknologi med henhold til hudhelse og den medisinske profilen, sier Stageboe Eidissen til Kvinneguiden.

Hun mener at du bør sjekke ingrediensene i sminken før du kjøper den. For det er ikke all mineralsminke som er like bra, og ifølge makeupartisten inneholder en del av produktene så lite som én prosent mineraler.

- Talkum er også en ingrediens benyttet som fyllstoff i en rekke mineralmakeupserier, en ingrediens som overhodet ikke er positiv for huden, mener Stageboe Eidissen og lister opp noen andre punkter man kan ta hensyn til:

  • Noen har dokumentert SPF, andre ikke.
  • Du får hva du betaler for. De gode, pleiende ingrediensene og de egenskaper som gir best resultat på huden, vil gjøre de beste produktene litt dyrere, men er en investering i din hudhelse. Spesielt om du har en sensitiv hud. Gode mineralmakeup vil kunne fremheve og forynge huden din, pleie den og forbedre den, gi den glød på grunn av gode, lysreflekterende egenskaper. Den vil samtidig kunne mildne problematikk som akne, rødhet, tørrhet og så videre.
  • Produkter som er motstandsdyktig mot vann, og som sitter godt hele dagen, er et kvalitetstegn å se etter når du velger produkter.

Flere hensyn å ta

SUNT?: Ekspertene råder deg til å sjekke ingrediensene i sminken før du kjøper den. Det er ikke all mineralsminke som er like bra, og en del av produktene inneholder så lite som én prosent mineraler.
SUNT?: Ekspertene råder deg til å sjekke ingrediensene i sminken før du kjøper den. Det er ikke all mineralsminke som er like bra, og en del av produktene inneholder så lite som én prosent mineraler. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Det er altså ikke all type mineralsminke som nødvendigvis er sunnere enn annen type sminke, og i tillegg spiller det også stor rolle hvilken mineralsminke du velger til din hudtype.

Mineralsminke

  • Mineralsminke består av mineraler og pigmenter som finnes naturlig i jord og stein, og skal ikke være tilsatt en eneste kjemisk ingrediens som kan irritere følsom hud.
  • Sminken inneholder ofte sinkoksid som kan dempe akne og uren hud.
  • Mineralene kommer fra alle verdens hjørner, utvinnes og knuses til den fine og lette pudderkonsistensen vi kjenner i dag.
  • Unngå mineralsminke med tilsetningsstoffer som kan irritere huden og tilstoppe porene.
  • Den skal inneholde solfaktor, og den skal aktivt motvirke akne og uren hud.
  • Den skal inneholde pleiende ingredienser, og den skal virke beroligende på rødflammet og hektisk hud.
  • Mineralsminke skal også være det beste alternativet for hyperallergisk hud.
  • Pudderet skal føles lett og smidig på huden, men dekkevnen skal være like god som i en vanlig foundationkrem.

(Kilde: Cecilie Eggen, makeupartist og redaktør for Klikk Mote)

- Man bør alltid ta hensyn til sin egen hudtype når man velger foundation, slik at huden får optimal pleie, forteller Line Alm, produksjef for bareMinerals, til Kvinneguiden.

- En veldig tørr hud har for eksempel helt andre behov enn en fet hud, og ved å bruke en foundation tilpasset fet hud kan du gjøre en tørr hud enda tørrere. En normal hudtype kan som regel bruke de fleste varianter etter hvilket sluttresultat man ønsker. Noen foretrekker en matt finish, andre en mer lysreflekterende finish, sier hun videre.

Stageboe Eidissen er enig og mener at det er nødvendig å ta hensyn til hudtypen når man velger mineralfoundation. Noen hudtyper vil trives best med en løs pudderfoundation, andre med en fast/kompakt pudderfoundation. Eventuelt et flytende alternativ.

- Det er viktig med tanke på pleieeffekten, holdbarheten og solbeskyttelsen. Farge og glød er viktig, mange opplever å få grå, gusten og unaturlig hud som resultat av feil valg av produkter og at produktene forsvinner fra huden i løpet av dagen.Tekstur som smelter på huden er viktig, ikke velg produkter som ser ut som et belegg og en maske, oppfordrer Stageboe Eidissen.

Hun mener at eldre hud er tjent med å bruke takknemlige, gode kvalitetsprodukter for å oppnå en forbedring og ikke forverring.

- Huden skal ikke være for blank eller for matt. Blir du fort blank og glinsende i huden i løpet av dagen, trenger du produkter som ikke fremhever dette ytterligere, sier makeupartisten videre.

Slik går du fram

For å finne helt riktig mineralfoundation til din hudtype, bør du, ifølge ekspertene, begynne med å finne en foundation av høy kvalitet som kun inneholder rene mineraler.

Alternativt bør produktet inneholde en høy prosentandel mineraler, og resten hudpleiende ingredienser.

Dette kan du se etter

Dette er noen av de vanligste ingrediensene i mineralsminke:

  • Mica: Et mineral tilsatt for å gi glød og skinn i huden.
  • Sinkoksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.
  • Titandioksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.
  • Jernoksid: Gir fargen i produktene, men blir også brukt som fyllstoff.
  • Bismuth oksyklorid: Et mineralsalt som blir tilsatt sminken for å gi en lysreflekterende effekt.
  • Silica: Brukt som fyllstoff, men blir brukt som en absorberende ingrediens i kosmetikk.
  • Talkum: Brukt som fyllstoff. Kan virke uttørrende. Har du veldig sensitiv eller tørr hud, se da etter mineralsminke uten talkum.

(Kilde: Monika Tøraasen, makeupartist)

- Det kreves dessverre ikke annet enn at et produkt inneholder tre prosent mineraler for å kunne kalles et mineralprodukt. Dermed finnes det også mineralfoundations som i realiteten inneholder hovedsakelig andre ingredienser og fyllstoffer, og fint lite mineraler, advarer Alm.

Hun tipser videre:

  • Har man uren hud eller fet hud, bør man velge en mineralfoundation som absorberer overflødig talg og roer ned huden.
  • Dersom man har tørr hud, bør man velge en mineralfoundation som tilfører fuktighet. Velg gjerne en mineralfoundation som har hudpleiende egenskaper og naturlig solfilter.
  • Et godt tips er å også bruke en primer tilpasset din hudtype under foundationen. Denne jevner ut tørre partier og ujevnheter i huden, og gjør at foundation sitter enda bedre og lengre.

Stageboe Eidissen mener at en tørr hud ofte vil trenge ekstra glød.

- Da er et flytende produkt som er rikt på fukt et godt alternativ. Tørr hud mister glød med de mest mattende produktene. Spesielt med tanke på rouge, de må gjerne være litt lysreflekterende og skinnende på tørr hud, gjerne en krembasert rouge for å holde huden mest mulig fuktig. Dette er beste løsning på voksen, grov og solskadet hud også. I tillegg vil jeg fraråde bruk av matte pudder om huden har arr og gamle hudskader, og for eksempel hyperpigmenteringer, sier hun.

Makeupartisten mener at at gyldne foundations og fuktrike, solbeskyttende kremer er det beste alternativet.

- For normal til tørr hud er de løse pudderne nydelige og gir en fantastisk fin og naturlig glød med god holdbarhet.

- Har du blandingshud eller normal til fet hud, i tillegg til porer og akne, vil jeg anbefale å alltid starte med en primer med oil control - egenskaper.

Riktig utstyr

For at du skal få best mulig effekt ut av mineralfoundation, og for at den skal se både naturlig og fresh ut, er det helt essensielt å bruke riktig påføringsutstyr.

EKSPERT: Line Alm, produksjef for bareMinerals.
EKSPERT: Line Alm, produksjef for bareMinerals. Foto: Foto: PRIVAT.

I tillegg har det mye å si for huden hva slags påføringskost og/eller svamp man velger å bruke.

- Når det kommer til påføringsredskaper så er det faktisk viktigere enn hva man tror. Både når det kommer til dekkevne og hudtype. Dersom du ønsker at foundation skal dekke godt bør du velge for en tett og korthåret kost. Ønsker du at foundation skal dekke lett, så velger du en kost med mindre tettsittende hår som er noe lengre, sier Alm.

- Hvis du har en sensitiv hud som for eksempel rosacea, dyrehårsallergi eller akne, velg en syntetisk kost. Det er også viktig å rengjøre kostene med spesialtilpasset sjampo minimum én gang i uken. Slik unngår du at det samler seg bakterier i kosten som irriterer huden, og kan provosere frem urenheter, forteller Alm videre.

Stageboe Eidissen mener at det er viktig med koster som tar opp mineralene i hårene samtidig som den avleverer mineralene på myk og skånsom måte på huden.

- Kosten må ikke bare bli seig av mye pigment og holde på produktet i hårene. Det blir en uøkonomisk måte å legge foundation på i det daglige. Og ganske uhygenisk også med seig og mettet kost, advarer hun og råder videre:

- Velg gode pensler som kan være en engangsinvestering om du tar godt vare på dem. Rens jevnlig pleie av pensler og koster gjør at de holder og holder i årevis.

Som en kamuflasje-effekt,mener makeupartisten at man får dekket ekstrem rød hud ved å legge en gylden foundation med svamp.

- Dette krever litt teknikk, men er tidbesparende når du kan det, og gir et naturlig og dekkende resultat. En svamp kan også være praktisk å ha liggende i vesken til en eventuell justering.

RIKTIG KOST: Riktig påføringsverktøy er viktigere enn man tror, både når det kommer til dekkevne og hudtype. Dersom du ønsker at foundation skal dekke godt bør du velge for en tett og korthåret. Ønsker du at foundation skal dekke lett, så velger du en kost med mindre tettsittende hår som er noe lengre.
RIKTIG KOST: Riktig påføringsverktøy er viktigere enn man tror, både når det kommer til dekkevne og hudtype. Dersom du ønsker at foundation skal dekke godt bør du velge for en tett og korthåret. Ønsker du at foundation skal dekke lett, så velger du en kost med mindre tettsittende hår som er noe lengre. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Les også:

Det kan vokse dyr i sminken din

Våger du å gå for denne sveisen?

- Sjekk fargen på trærne før du sminker deg

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også