Cellulitter, ha dere vekk!!

Bikinisesongen er snart over oss, og cellulittangsten kommer snikende. Selv om det er helt normalt å ha cellulitter vil de fleste damer gjøre omtrent hva som helst for å få de fjernet.

Publisert Oppdatert
Det er stort sett kvinner som får cellulitter, selv om noen menn også blir angrepet av utysket. Problemet oppstår fra 14-årsalderen, i forbindelse med puberteten, og 95 % av kvinner har cellulitter i større eller mindre grad. Uttrykket -itter kommer av det latinske -itis, som brukes til å beskrive en betennelsesprosess i kroppen, men cellulitter har ingenting med betennelser å gjøre.

Cellulitter kommer rett og slett av at fettet i underhuden hoper seg opp i små kamre. Disse kamrene er omgitt av tynne bindevevsfibre som fester seg fra overhuden og til muskelhylsteret rundt lårmusklene. Dette fører til at når fettvevet i dette området øker, øker innholdet i disse kamrene, mens bindevevsfibrene er som før. Disse fibrene trekker huden innover, mens kamrene gjør at huden utvider seg, og overflaten blir ruglete og ujevn. Cellulitter er ikke forårsaket av overvekt, og både tykke og tynne kvinner har cellulitter. Cellulitter kan imidlertid synes bedre hos overvektige kvinner.

Et kvinneproblem

Menn har stort sett ikke problemer med cellulitter. Før i tiden var det ønskelig for kvinner å ha stor fettansamling rundt hofter og lår, på grunn av at fettet fungerer som et «stabbur» som sikrer nyfødte barn den nødvendige næringen. Menn valgte seg på denne tiden kvinner med bredt bekken og brede hofter og lår fordi de visste at dette ga deres felles avkom bedre oppvekstbetingelser.

Men dette er lenge siden. Nå har vi mat hele året, og vi trenger ikke å «samle opp» energi i gode tider for å veie opp for matfattige perioder. De brede hoftene har mistet sin naturlige funksjon, og i takt med at verden blir mer og mer opptatt av et syltynt ideal, så blir cellulitter et desto større problem for verdens kvinner. Nå vil vi ha smale hofter og lår, eller i alle fall glatt hud uten appelsineffekt!

Ingen snarveier

Vi kan være enige om to ting. Cellulitter er helt normalt, og vi vil ha de bort. Dessverre er det ikke så enkelt. Det finnes ingen raske løsninger for å bli kvitt cellulittene, og for mange finnes det ingen løsninger i det hele tatt, ingenting fungerer. Til tross for gjentatte uttalelser fra hudleger om at det ikke finnes snarveier, selger cellulittkremer som aldri før, selv om de ikke er dokumentert at de virker.

Forskerne har rett og slett til gode å dokumentere at en krem kan bidra til å få vekk cellulittene. Dette fordi bindevevsfibrene som trekker huden innover og som lager bulkene faktisk ikke kan påvirkes av en krem som smøres på huden.

Mange mener at trening kan hjelpe. Selv om man tror at moderat trening kan bidra til å forminske cellulittene er det viktig å huske at selv en toppidrettsutøver kan få appelsinhud. Faktisk så kan mye trening forverre cellulittene, ved å gjøre dem harde.
Det er heller ingen dokumentasjon på at det hjelper å spise sunt. Ingen dietter kan fjerne cellulittene, og det hjelper ikke å bøtte ned litervis med vann..

Det eneste man vet kan ha en viss virkning er å holde vekten nede, fordi cellulittene da vil bli mindre synlige. I tillegg hjelper det kanskje å tenke på at det kun er 5 % av verdens kvinnelige befolkning som slipper unna. Selv Tyra Banks og Nicole Kidman har sagt at de har cellulitter..

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning