Briller eller linser?

- Kvinner har flere vesker og sko, hvorfor ikke ha flere brillepar å velge mellom også, spør optiker Paal Nævdal ved Specsavers.

Publisert Oppdatert
Når man bruker linser føler man gjerne større frihet til å kunne trene og være aktiv uten å måtte rette på brillene og føle at man har et dårligere sidesyn. Likevel er briller i vinden som aldri før. Optikerkjeden Specsavers har gjort suksess ved å kjøre to for en - kampanjer for designbriller som sin spesialitet, noe som er blitt godt mottatt hos gamle og nye kunder. Brillesalget øker stadig mer og optiker Paal Nævdal ved Specsavers i Bergen forteller at interessen har vært enorm siste halvannet året.

Kvalitet fremfor pris

- Linsesalget holder seg stabilt og er fremdeles like populært, men vi merker at vi får nye kundegrupper rent basert på brillesalget vårt. Det er spesielt i aldersgruppen 45 + hvor mange ønsker å variere brillene de bruker på jobben eller fremfor datamaskinen, de bytter gjerne ut 20-kronersbrillene kjøpt på et supermarked med noen skikkelige gode briller, også til en rimelig pris, forteller optikeren.

Brillemote

Nævdal mener at det blir mer vanlig for kvinner å ha flere brillepar å velge mellom i henhold til farger og former.

- Det er også kunder som ønsker seg briller uten styrke til å bruke bare som en ren motegreie, som vesker og sko, og det kan være fint å ha flere valgmuligheter. Likevel er kundene mest opptatte av hvordan brillene tar seg ut på, fremfor merket på rammene.

- Vi selger mange forskjellige designmerker, men det er ikke ett spesielt som uthever seg salgsmessig. Folk er mer opptatte av passformen og fargen, briller som ser bra ut og samtidig tåler en støyt, forklarer Nævdal.

Stabile linser

Selv om brillesalget har gjort ett innhopp blant trendene, kan likevel Nævdal konstatere at kontaktlinser bæres av kundene som før. Specsavers' konkurrent Synsam mener at synet er den viktigste av sansene våre og kjeden er kjent for sin syns-service. Optiker Jan Terje Årset ved Brillehjørnet Synsam forklarer at man kan bruke kontaktlinser i årevis uten at det forventes noen fysiske endringer på øyet.

- Hvis du bruker moderne dags-, måneds- eller døgnlinser forventes det ingen fysiske endringer på øyet. Det har skjedd en enorm utvikling fra 1970- og 80-tallet og fram til dagens moderne linser. Både med materialegenskaper og korreksjonsmuligheter er det en ny hverdag. Du kan få korrigert nesten alle typer synsfeil som langsynthet, nærsynthet, skjeve hornhinner og alderslangsynthet, forteller Årset og forsetter;

- I dag kan du få kontaktlinser som du setter på øyet den første i måneden og lar den sitte på døgnet rundt i opptil en måned, likedan finnes det progressive linser for de som har forskjellig avstand- og lesesyn, forklarer Årset.

Valgmuligheter

Selv om det har skjedd stor utvikling i kontaktlinser mener likevel Synsams optiker at hygienen kommer fremst når man bruker linser.

- Det er utrolig viktig å vaske hendene før man håndterer linsene. Er du på ferie i sydlige strøk er det smart å vaske hendene med vann fra flaske, sier han.

- Alle linser unntatt dagslinser skal desinfiseres når de tas ut. Det er viktig å følge optikerens anvisninger og være jevnlig på oppfølgings kontroll, forklarer Årset.

Dagslinser mest populært

Optikeren mener man ikke er nødvendigvis trenger å skifte linsetype dersom man bruker en man er fornøyd med, men når det likevel skjer fremgang i linser med nye og bedre produkter, er smart å prøve disse for å finne sin optimale løsning.

- Bare i dagslinser, som man bruker om dagen og kaster om kvelden, har vi i Norge seks forskjellige typer og design av, og dagslinser er også den sorten linser som er mest kjøpt per i dag, sier optikeren.

Linsesorten som skal gi mest oksygen til øyet og forhindre tørr overflate, er døgnlinsevarianten som kan brukes dag og natt i opptil 30 dager i strekk. Årset forteller at denne linsen også kan brukes som en vanlig månedslinse hvor man tar den av seg om kvelden og oppbevarer den i linsevæske over natten.

- Rundt 40 prosent av døgnlinsebrukerne våre bruker linsene som ordinære månedslinser og sover med de bare en og annen natt, sier Årset.

Hyppig stilte spørsmål:

Hvordan vet jeg at linsene mine er utbrukte?

Typiske tegn på at linsenes dato er i ferd med å gå ut er blurrete syn og at man ikke er komfortable når man bruker de. Dette kan føre til allergier og andre komplikasjoner dersom man ikke bytter ut de gamle linsene med noen nye. I dag blir dagslinser eller myke månedslinser anbefalt som en erstatning for øyet før problemer utvikles i øynene fremfor etter at problemene har oppstått, da det ofte er vanskelig å reversere enkelte av problemene som kan ha oppstått.

Hva er forskjellen på månedslinser og dag -og nattlinser?

Månedslinser er laget slik at man skal ta dem av seg og vaske de hver morgen og kveld, og ikke sove med de på. Dag- og nattlinser kan brukes i en måned i strekk før man skifter linser. Optikere tar hensyn til flere variabler når de bestemmer hvilken type linse en person kan bruke.

Er linsene mine på vrange eller rette?

Det er ofte vanskelig å se om linsen er på vrangen eller ikke. Ett tips er å legge linsen på håndflaten din, sikt en ben stråle linsevæske mot linsen. Hvis linsen bretter seg innover er den rett, hvis den bretter seg utover er den vrang. Du kan også holde linsen på en fingertupp og sjekke linsens profil. Dersom linsens kanter "krøller" seg bakover, er linsen vrang.

Føler du ubehag ved å gå med linsen, vil ikke øyet roe seg. Det vil gjerne lønne seg å prøve å snu linsen igjen og bruke den andre veien. Ofte roer øyet seg med en gang, dette er noen man kan lære seg å føle på.

Hvorfor trenger jeg en årlig sjekk hos optikeren?

En årlig øyesjekk er helt nødvendig for å sjekke linsene dine og evaluere øynenes helsetilstand. Dette er viktig for myke kontaktlinsebærere fordi det kan føre til stress for øynene dine uten at det nødvendigvis kjennes på øyet eller gjør at du miste synet.

FAKTA OM SYN:

Nærsynthet (Myopi)

Nærsynthet er den vanligste synsfeilen, den forårsakes av at øyet er for langt i forhold til lysbrytningen. Personen ser bra på nært holdt, men ikke på langt hold.

Synet stabiliseres som oftest i alderen 20-25 år, nærsynthet korrigeres med minusstyrke i glass eller kontaktlinser.

Langsynthet (Hypermetropi)

Langsynthet innbærer at øyet er for kort i forhold til lysbrytningen i hvilepossisjon. Moderat langsynte personer opplever som oftest synet som feilfritt, men kontinuerlig anstrengelse av øyelinsen fører likevel lett til hodepine og tretthet. Evnen til å korrigere langsynthet forverres med alderen, det blir stadig vanskeligere å se klart på nært hold. Langsynthet korrigeres med styrke i glassene eller kontaktlinsene.

Astigmatisme

Årsaken er vanligvis at hornhinnen (øyets fremre del) ikke er fullstendig jevnt buet. Liten astagmatisme er veldig vanlig og skaper sjelden særlig ubehag. Større og ukorrigert astagmatisme skaper ofte lysømfintlighet og hodepine. Astagmatisme korrigeres med sylinderformede glass eller kontaktlinser.

Alderslitasje (Presbyopi)

Alderslitasje er egentlig ikke synsfeil men en svekkelse av øyets evne til å fokusere på forskjellige avstander. Utviklingen begynner i tenårene, men merkes som oftest ikke før i alderen 40+. Armene føles eksempelvis ikke lange nok når man leser. Avtagende evne til å fokusere kommer av at øyelinsen mister sin elastitet. Alderslitasje kan korrigeres med lesebriller, helst med progressive briller eller kontaktlinser.

Kilder: synsam.no, specsavers.no, contactlenses.co.uk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning