Fiks brudehår og sminke selv

Bli bryllupsklar på egenhånd

Ekspertene gir deg sine enkle tips.

HÅR OG SMINKE: Joda, du kan lett fikse begge deler selv før bryllupet. Tålmodighet, god tid og godt utstyr er det som trengs.
HÅR OG SMINKE: Joda, du kan lett fikse begge deler selv før bryllupet. Tålmodighet, god tid og godt utstyr er det som trengs. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
FRISØR OG BLOGGER: Sølvi Bjørnevoll.
FRISØR OG BLOGGER: Sølvi Bjørnevoll. Foto: Foto: PRIVAT.

Synes du at det er vel dyrt å fikse både hår og brudesminke på en salong på bryllupsdagen?

Etter en kjapp sjekk på nettet viser det seg nemlig at du for en bryllupspakke hos salong, hvor du får fikset hår og sminke pluss får en prøvetime inkludert, kan risikere å måtte betale mellom 3000 kroner til 8000 kroner.

Selv om du bør investere i god sminke, gode hårprodukter og utstyr, kan du likevel spare mye penger på å fikse begge deler selv, særlig om du får låne hårustyr

Alt du trenger er å finne frem til din favorittlook, og gjerne få noen tips fra fagpersoner - eller tips fra Youtube, så er det bare å sette i gang å trene.

For du trenger å skaffe deg litt erfaring før dagen slik at du vet hvordan du skal gå fram og du slipper å stresse.

Løst og romantisk

Sølvi Bjørnevoll, frisør ved Nikita Bergen og blogger av Salongen, mener at dette er fullt mulig.

- Litt øvelse, riktig utstyr og en dose tålmodighet, er det viktigste. Romantiske , løse frisyrer er kanskje det enkleste å lage. Det er ofte det vi faktisk ser at kundene våre også ønsker. Det er faktisk ikke så vanskelig som du tror, sier Bjørnevoll til Kvinneguiden.

Samtidig anbefaler hun at du benytter deg av en prøvetime hos frisøren slik at du får vite hvordan det kan gjøres.

- Deretter skal det ikke være nødvendig å sette av mer enn en time til hår og makeup på bryllupsdagen. Det kan være smart å øve seg noen ganger med stoppeklokke en kveld, så er du sikker på at du klarer å time dette, tipser frisøren.

Få krøllene til å holde

Her er frisør Sølvi Bjørnevolls tips for å få krøllene til å holde hele dagen:

 • Vask håret dagen før. Bruk volumprodukter og skum før du føner det tørt.
 • Bruker du stylingjern for å krølle håret, fest opp med klips for å la de avkjøle seg i den formen de har fått. Da låser du bindingene i håret slik at det holder helt til neste vask!
 • Ikke børst krøllene mens de er varme.Bindingene holder på å låse seg.
 • Bruk en lett hårspray mens du jobber og en stay styled- spray når du er ferdig for å sette frisyren.
 • Bruk varmebeskyttelse med holdfaktor i.
 • Ikke bruk oljer i håret når du er ferdig med krøllingen eller oppsettet. Det kan løse opp bindingene igjen og gjøre at krøllen blir slapp.

Hun forteller at du kan finne inspirasjon til flotte frisyrer mange steder:

- For eksempel på Pinterest, ulike blogger og brudemagasiner. Sjekk også ut sesongens trender og rundt om på nettet ellers.

Ustyr til håret

Skal du klare å lage drømmefrisyren din selv, mener Bjørnevoll at riktig utstyr og produkter er alfa-omega.

- Jeg hadde nok investert i varmruller eller et godt stylingjern. Varmrullene lager fantastiske krøller og volum, og de er superenkle å bruke, forteller hun.

Frisøren anbefaler også at du skaffer deg en god volumspray, en hårspray for hold, fliseklemmer og eventuelt den pynten du måtte ønske.

- I tillegg kan det være lurt å lære tuperingsteknikker. De fleste gjør det feil ved at de tuperer for hardt, for mye og for ujevnt slik at det blir små floker og dreads som synes gjennom frisyren, sier Bjørnevoll videre.

Hennes nye favorittstyling er å rulle opp håret med stylingjern for så å feste med klips.

Deretter børster man ut og setter opp som ønsket.

Her viser Bjørnevoll hvordan:

Hovedfokus på huden

STEG FOR STEG: Her viser Sølvi Bjørnevoll hvordan hun lager glamorøse, løse krøller som holder hele dagen. Du kan også bruke dem i oppsats. Fra venstre til høyre viser frisøren hvordan hun starter og avslutter; først hvordan lokkene skal være festet til slutt, deretter hvordan du skal gå fram ved å krølle med rettetang, rulle passéen rundt fingrene, feste med spenne og fortsetter til alt håret er festet. La spennene står i rundt 15 minutter til de har kjølnet, ta ut spennende og bruk krepptang i bunnen for mer volum. Husk varmebeskyttende, hold-og volumspray.
STEG FOR STEG: Her viser Sølvi Bjørnevoll hvordan hun lager glamorøse, løse krøller som holder hele dagen. Du kan også bruke dem i oppsats. Fra venstre til høyre viser frisøren hvordan hun starter og avslutter; først hvordan lokkene skal være festet til slutt, deretter hvordan du skal gå fram ved å krølle med rettetang, rulle passéen rundt fingrene, feste med spenne og fortsetter til alt håret er festet. La spennene står i rundt 15 minutter til de har kjølnet, ta ut spennende og bruk krepptang i bunnen for mer volum. Husk varmebeskyttende, hold-og volumspray. Foto: Foto: SØLVI BJØRNEVOLL/SALONGEN

Når du har fått frisyren på plass, kan du fortsette med sminken.

MAKEUPARTIST: Hilde-Lise Berglund.
MAKEUPARTIST: Hilde-Lise Berglund. Foto: Foto: PRIVAT.

Disse to tingene henger naturlig nok sammen med hverandre på bryllupsdagen.

Men her er det særdeles lett å trå feil - særlig dersom du ikke er vant til å bruke så mye sminke fra før av.

- Mange som bruker sminke daglig vil kunne legge brudemakeup selv, men jeg anbefaler å ta et makeupkurs eller få god veiledning hos hudterapeut eller makeupartist før man prøver seg på egen hånd. Hovedfokuset bør ligge på huden, forteller Hilde Lise Berglund, makeupartist, til Kvinneguiden.

Når man står brud, skal man være så vakker og naturlig som man kan være - selv om man har sminke på seg:

- Fargenyansene og mengden skal være så klassisk og naturlig som mulig samtidig som det selvfølgelig også skal matche personligheten din. Dere tar bilder som forhåpentligvis skal henge på veggen resten av livet, og husk at makeuptrender endrer seg raskt, sier makeupartisten videre.

Men det er ikke bare bruden som bør fokusere på riktig sminke, også brudgommen har godt av en liten "shinings" før fotograferingen:

- Ikke glem mattende pudder til brudgommen på bildene, tipser Berglund.

Unngå tabbene

- Hvis man skal gjøre det selv så sett av veldig god tid! Det er lett å gjøre noen tabber når man er litt stressa og nervøs,sier makeupartisten videre og advarer:

INSPIRASJON: Tenk naturlig og romantisk, både når du legger sminken og fikser håret. La deg inspirere av bilder på nett, og husk at du ikke skal overdrive med hverken spray-tan eller napping av bryn. Samtidig er det viktig å pynte deg slik at din personlighet skinner igjennom.
INSPIRASJON: Tenk naturlig og romantisk, både når du legger sminken og fikser håret. La deg inspirere av bilder på nett, og husk at du ikke skal overdrive med hverken spray-tan eller napping av bryn. Samtidig er det viktig å pynte deg slik at din personlighet skinner igjennom. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

- Smokey-eyes i et bonderomantisk bryllup kan se litt rart ut, knallbrun i januar er heller ikke så flatterende. Unngå spraytan, unngå å nappe og farge bryn samme dag eller dagen før, prøv å se mest mulig ut som deg selv, råder Berglund.

Sminken du bør ha

Her er makeupartist Hilde-Lise Berglunds tips til sminken du må ha på bryllupsdagen:

 • Foundation som matcher hudtonen din, et highlight-produkt som gir fukt til å påføre utover dagen, blush. Og naturligvis maskara og lipgloss.
 • Utstyr: først og fremst: riktig lys. Smink deg i omtrent samme belysning som det du skal oppholde deg i, gode pensler og børster med lange nok skaft er også viktig for et godt resultat.
 • Ha med deg blush, leppestift/gloss og mattende pudder. Husk å legge mattende pudder på brudgommen før fotografering. Hvis du ikke er vant til å bruke løsvipper eller punktvipper så unngå det.
 • Ha med deg en leppestift med litt mer farge til festen etterpå.

Hun mener at man kan la seg inspirere av kjolen, årstiden og temaet for festen.

Holdbar sminke

Det er veldig kjipt å måtte friske opp sminken mange ganger i løpet av bryllupet, så her gjelder det å både velge produkter og teknikk som gjør at sminken sitter godt på hele dagen og kvelden.

- For at sminken skal sitte lenge må du være nøye med forarbeid og underlag, forteller Berglund og tipser:

 • Start med en god fuktmaske.
 • Følg på med en primer både for ansikt og øyne.
 • Legg så foundation og til slutt et pudder som fikserer makeupen og hindrer deg i å bli blank.
 • Vannfast maskara og kajal er også lurt. Vippeextensions er også et bra alternativ.
 • Velg produkter av høy kvalitet med mye pigment og lite fyllstoffer.

Les også:

Styr unna disse sminkeproduktene

Fra brunette til blondine

Slik unngår du fett hår

JORDFARGER: Sats på naturlige farger og produkter som du vet holder lenge. Fra venstre: Prime time foundation Primer, bareMinerals, 459 kr, READY¿ SPF 20 Foundation, bareMinerals, 489 kr, Kicks Blusher, 99 kr, GloMetallic øyeskyggesett, GloMinerals, 250 kr,Hypnose star vannfast maskara, Lancome, 360 kr, Addict Gloss, Dior, 265 kr.
JORDFARGER: Sats på naturlige farger og produkter som du vet holder lenge. Fra venstre: Prime time foundation Primer, bareMinerals, 459 kr, READY¿ SPF 20 Foundation, bareMinerals, 489 kr, Kicks Blusher, 99 kr, GloMetallic øyeskyggesett, GloMinerals, 250 kr,Hypnose star vannfast maskara, Lancome, 360 kr, Addict Gloss, Dior, 265 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning