Åpne om silikon

-Folk er opptatte av å se freshe ut lengst mulig, sier plastikk kirurg Rolf Marius Barstad. Klinikkene opplever jevn strøm av jenter som vil fylle i brystene.

Publisert Oppdatert
Kosmetiske inngrep er blitt nesten like vanlig som å kjøpe nye klær;

-Før opplevde vi pågang tidlig vinter og vår, men nå merker vi økt etterspørsel hele året, så kvinner er interessert i å få brystimplantater på sommeren og høsten også, forklarer plastikk kirurg ved Nobel Clinic i Oslo, Rolf Marius Barstad.

For alle

Barstad mener at øket velstand helt klart er den viktigste grunnen til pågangen på klinikken, men han tror også at åpenhet gjør kosmetiske inngrep mer akseptert;

- Mange pasienter kommer hit etter samtaler med venninner og familiemedlemmer som selv har gjennomgått velykkede inngrep. Folk snakker mer åpent om det og det er dermed mer akseptert, sier Barstad.

Selv om Nobel Clinic opplever en økning av etterspørsler, viser statistikk fra Volvat Medisinske Senter i Oslo en kraftig nedgang på brystimplantat-pasienter de siste fem årene. I 2002 var det 111 kvinner som ble opererert fremfor 32 personer til nå i 2007.

- Det kan være en trend. Men det kan også skyldes øket konkurranse med stadig flere aktører i markedet, sier plastikk-kirurg ved Volvat, Barbara Dahl.

Likevel kan også Dahl fortelle at høsten bringer flere pasienter enn tidligere;

- Det går litt i bølger, men det er enda stor etterspørsel, særlig nå etter sommerferien. Det tror jeg er fordi man har gått i tynne klær og bikini i varmen, og man har lyst å fikse på det man ikke føler seg vel med, sier Dahl.

Og at det har blitt mer sosialt akseptert å fikse på utseendet, mener Dahl har en hovedforklaring;

-Det er en trend fra USA som tidligere var forbeholdt velstående mennesker, gjerne personer som var eksponerte i TV og i filmbransjen. Men i dag har økonomien vår blitt bedre, og dette er noe allmenheten har mulighet til å gjøre dersom de ønsker det, sier hun.

- Livskvalitet

Selv om de fleste begynner å få bedre råd til å fikse utseendet, tror ikke Dahl at dette fører til et mer narsissistisk samfunn;

- Jeg er ikke redd for det fordi de fleste mennesker setter grenser selv. Men alle må være kritisk til dette og ikke utsette seg selv for unødvendige operasjoner, nettopp fordi det kan oppstå komplikasjoner under en operasjon. Det handler om å få en bedre livskvalitet, og vi forsøker å hjelpe de som synes det har gått rundt med et stort problem i mange år, sier Dahl.

Dahl forteller at pasientene helst er voksne kvinner som har fått alle barna de ønsker, og som er misfornøyde med at brystene er slappe og små etter amming.

- Det er visse indikasjoner vi legger vekt på, vi må prøve å forstå hvorfor vedkommende ønsker å få implantater. Vi gir dem råd under samtale, sier Dahl.

Pasienter under 20

Hun understreker at integritet og rådgiving vektlegges fremfor mye annet;

- Jeg er særlig tilbakeholden når det gjelder yngre pasienter under 20 år. Pasientene er myndige når de er 18 år, men jeg synes at noen pasienter under 20 år ofte er umodne, sier Dahl.

Nobel Clinics kirurg Barstad forteller at klinikken nå har opphevet den tidligere strenge aldersgrensen på 20 år;

- Jeg synes ikke det er stor forskjell på 18-åringer og 20-åringer lenger. Vi intervjuer og undersøker, og hvis vi har en god dialog og pasienten er klar over komplikasjonene, opererer vi på jenter under 20, forteller Barstad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning