Moro på do

Det blir brukt store ord om baderommet i våre dager. Det er husets tempel og rekreasjonssenter. Et nødvendig ærend kan bli en morsom affære.

Publisert Oppdatert
Men doen leser vi mindre om. Den står ofte litt anonym i en krok, helst i stil med resten av interiøret.

Allikevel er det få steder det blir meditert like mye som på do. Eller lest og kikket i veggen. Å sitte på do kan være temmelig kjedelig. Derfor er det på høy tid å sette farge på dotilværelsen.

- Vi kikker etter alt som er morsomt, fargerikt og fint å se på når vi er ute i Europa på messer. Vi prøver å finne alternativer til A4-varianten, sier daglig leder i butikken som heter "Ha det på badet" i Oslo.

Toalettsetet kan for eksempel være rødt eller lime, blomstrete eller dekket av edderkopper. Fornyelsen koster rundt tusenlappen. Og i stedet for den stygge, billige dobørsten som pleier å stå bak i hjørnet, kan du investere i en dekorativ fargeklatt. Gjerne med ett øye, eller med små, gule ender som svømmer i blått hav. Mulighetene er mange blant børstene med den uelegante oppgaven å vaske nedi do.

- Vi pleier å anbefale folk å kjøpe ganske nøytral baderomsinnredning fordi den skal vare i mange år og koster masse penger. Så kan de heller slå ut håret når det gjelder tilbehør, og følge trendene. Ved hjelp av doseter med sommerfugler, pingviner eller fisker. Morsomme dobørster, pedalbøtter i sterke farger eller lekre håndklær i forskjellige farger, forteller Anita Rekdal hos baderomsspesialisten Sit In.

Børsterent

- Jeg har vel på følelsen at estetikken og formen mer er et symbol på trend og velstand, enn at den skal være effektiv som rengjører, sier Øyvind Stensrud i Teknologisk Institutt om om de fancy dobørstene.

Han legger til at selve holderen der kosten settes oppi, kan være grobunn for mikroorganismer. Det mest hygieniske regner han med er de tette holderne som holder eventuelle bakterier inne bak lokket.

Stensrud utfører tester for å vurdere effektivitet av rengjøringsmidler og vaskeredskap. Hans erfaring er at folk er mer opptatt av farge og god lukt enn effektive vaskemidler.

- Doen bør vaskes jevnlig for at det ikke skal danne seg groer som er vanskelig å få bort.

Da er det jo en god idé å kombinere rengjøring med en morsom dobørste.

I samarbeid med Min Bolig

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning