Mitt hjertes tapte slag

"Mitt hjertes tapte slag" er en forfriskende enkel og inspirerende fortelling for alle som kunne trenge et øyeblikks avveksling fra hollywoodsk pompøsitet. Les anmeldelsen her!

Publisert Oppdatert
Thomas Seyr jobber side om side med sin far Robert, en noe luguber eiendomsmegler med kriminelle tendenser. Arbeidsdagene går med til å løpe voldelige ærender for sin far, slåss i barer om kvelden, samt å prøve å finne en mening i en tilværelse preget av tomhet, umoral og kjølig likegyldighet. Tøff med piano

Under sitt tøffe ytre bærer Thomas nemlig på en ulmende, hemmelig lidenskap for musikk. En lidenskap han har arvet fra sin avdøde mor, men lenge fortrengt. Helt til han bestemmer han seg for å oppsøke sin mors gamle musikklærer.

Thomas slites imidlertid mellom respekt og kjærlighet for sin far på den ene siden, og musikken på den andre. Etter å ha spolert prøvespillingen for musikklæreren kommer han i kontakt med en kinesisk pianolærer ved navn Miao Lin.

Til tross for at hun verken snakker fransk eller engelsk, forstår hun Thomas' sterke lidenskap. Hendelseforløpet blir en hinderløype av frustrasjoner og indre konflikt, da hans musikalske beskjeftigelser ikke mottar anerkjennelse i miljøet han er en del av.

Minimalistisk og fengende

"Mitt hjertes tapte slag" er et uselvhøytidelig karakterstudie som både er jordnært og fengende. Filmen ligger tett opp til sosialrealismen og rammes inn i et nærmest dokumentarisk formspråk, blant annet ved utstrakt bruk av håndholdt kamera og nærgående bilder.

Skuespillet er påfallende naturlig og troverdig uten en eneste antydning til overspill. Det lukter litt TV-film av regien; den er stødig, men relativt forutsigbar og strømlinjeformet. Men dette passer da også filmens upretensiøse vesen.

Fotomessig er den gjennomført. Det kjølige urbanmiljøet som hovedpersonen befinner seg i, skildres gjennom monoton og "blålig" fargebruk, og fungerer som en effektiv kontrast til den livsbejaende musikklidenskapen han bærer på.

Filmen engasjerer ved å formidle et positivt budskap på en tydelig og lettfattelig måte, men om den skulle blitt mer enn bare måtelig gripende, måtte den hatt enda større dybde i karakterskildringer og historie for øvrig. Tidvis virker den noe lettvint og forhastet.

Bilde

Selv om man kan se av skarpheten og fargegjengivelsen at dette ikke er en høybudsjettsproduksjon, er bildekvaliteten slett ikke sjenerende dårlig. Filmen vises for øvrig i widescreen.

Lyd

Det meste av musikken i filmen er diegetisk (diegetisk musikk er musikk som spilles i selve handlingen av filmen) men likevel følelsesladet, og fungerer således som et stemningsunderbyggende element. Lyden høres ellers klar og tydelig ut, og presenteres i 5.1 Dolby Digital.

Ekstramateriale

Den fantasiløst utformede menyen byr på kapittelvalg, trailer, slettede scener, et lengre intervju med regissøren Jaques Audiard samt et klipp fra Stockholm filmfestival hvor både regissør og hovedrolleinnehaver snakker om filmene og forberedelsene. For å fylle opp har man også dyttet inn et par kjedelige og totalt unødvendige klipp, hvorav ett inneholder leseprøver til scener og et annet hvor hovedrolleinnehaveren står med headset og synger noen strofer fra en sang. Ikke mye å rope jippe for.

Konklusjon

Filmen har vunnet flere internasjonale filmpriser, og blant annet den britiske BAFTA-prisen i kategorien beste utenlandske film. For øvrig er filmen en nyinnspilling av "Fingers" fra 1978 med en ung Harvey Keitel i hovedrollen. "Mitt hjertes tapte slag" er ikke en uforglemmelig film, men legger heller ikke lista deretter. Den formidler et berikende, inspirerende og smått rørende budskap i en innpakning vi glatt kjøper.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning