Middagen

En oversiktelig kjøreplan for bryllupsfesten er en klar forutsetning for et godt og knirkfritt arrangement. Vesentlige punkter i denne planen er tidspunkt for servering, talenes rekkefølge og antall - kanskje også varighet. Denne del av kjøreplanen er det først og fremst toastmasterens oppgave å ha oversikt over.

Publisert Oppdatert

MENYEN
Når menyen skal fastsettes må man tenke på smak og farge. En velkomponert meny inneholder ikke flere retter med samme farge eller med de samme ingredienser. Det må også tas hensyn til årstiden ved planleggingen. Det vanlige er at man serverer forrett eller suppe, hovedrett og dessert. Hovedretten kan eventuelt etterfølges av en liten osterett eller en sorbet før selve desserten.

Menyen skrives for hånd, eller trykkes opp på menykort, som legges ved hver kuvert. Kortene skal gi opplysning om hva som skal serveres og drikkes til hver enkelt rett.

DRIKKEVARER
Det er vanlig å servere en drink før maten mens man venter på at gjestene skal samles. Champagne, mousserende vin, et glass vin eller sherry er gode forslag. Rosévin er også fin som fordrink.
Når man skal bestemme hvilke drikker man skal ha til de forskjellige rettene, må man ta hensyn til maten. Vinmonopolet hjelper til med god informasjon om viner.

Til kaffen kan det serveres likør eller konjakk, men mange sløyfer dette når det serveres kaker til kaffen. En stund etter kaffen serveres pjolter og andre longdrinker. Her gjelder det å ha rikelige alkoholfrie alternativer. Sørg også alltid for at det finnes et alkoholfritt alternativ til alle viner som serveres, det skal ikke være nødvendig å be om dette spesielt.

BORDDEKKING
Til bryllupsbordet velger de fleste hvit duk og hvite stoffservietter i en dekorativ oppsetning. Tallerkenen er kuvertens midtpunkt. Dekketallerkenen skal stå på bordet når gjestene setter seg. De øvrige tallerknene anbringes i tur og orden på dekktallerkenen, men den fjernes som regel før desserten slik at desserttallerkenen settes direkte på duken.

Bestikket plasseres slik at man starter ytterst og beveger seg innover. Bestikket man skal starte med legges ytterst til høyre. Desserten spises ofte med gaffel. Det vi bruker til desserten ligger alltid ovenfor tallerkenen.

Hovedregelen er at glassene settes i den rekkeføle de skal drikkes av. De skal stå på rad bak tallerkenen og slik at de som serverer kan nå å fylle i glassene. Dog kan glassene også plasseres etter høyde, med det høyeste glasset til venstre.

BORDKORT
Dobbelte bordkort settes rett på duken, enkeltkort kan stikkes inn i servietten eller settes mot forten av et glass. Mange lager fantasifulle bordkort, som plasseres etter eget ønske. På borkortene skrives enten bare fornavn eller både for- og etternavn. Det kommer an på hvor godt gjestene kjenner hverandre.

BORDPLAN
Ved en så stor anledning som en bryllupsmiddag med mange gjester, lønner det seg å tegne opp en bordplan, det vil si at man lager et oversiktskart over hvor alle skal sitte. Dennne planen skal henge eller ligge slik at den er lett tilgjengelig for alle.

Brudeparet skal ha hverandre til bords og sitte midt på bordets ene langside. På den andre siden av bruden sitter hennes far, eller eldste familiemedlem, og han har brudgommens mor til bords. På brudgommens andre side sitter brudens mor med brudgommens far. Forloverene skal ha hverandre til bords.

TALENES REKKEFØLGE
1. Velkomstalen
2. Brudens fars tale (hovedtale)
3. Brudgommens tale
4. Brudens forlovers tale (evt. sang)
5. Brudgommens forlovers tale (evt. sang)
6. Brudgommens fars tale
7. Andre taler (som eventuelt kan holdes ved kaffebordet hvis tiden tilsier det)
8. Takk for maten tale

TOASTMASTEREN OPPGAVER
- Introduksjon av talerene
- Introduksjon av forsanger
- Annonsering av sangene
- Praktiske informasjoner

Kilde: Bryllupsboken, Gyldendal fakta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning