Vi drikker 100 liter melk hver

Mens andre land ”spiser” melk i form av ost og yoghurt, drikker vi den, viser internasjonale undersøkelser. I 2005 drakk nordmenn 99 liter melk hver, og i dag feires melkedagen!

Publisert Oppdatert
Torsdag 1. juni feires den offisielle, internasjonale melkedagen i mer eller mindre grad over hele verden.

- Alle nordmenn har et forhold til melk - melk har vært en del av vårt kosthold gjennom flere tusen år. 55 prosent nordmenn drakk melk daglig i 2005, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter - Melk.no.

80% er mager

Ifølge nye tall fra Norsk Monitor 2006 er menn fortsatt mest trofaste mot den hvite drikken. 62 prosent av dem drikker melk daglig, mot 48 prosent av kvinnene. Ferske tall fra MMIs Barne- og ungdomsundersøkelse viser dessuten at hele 8 av 10 i alderen 8-24 år drikker melk daglig. Større gutter (16-24 år) er aller mest melkeglade: 86 prosent av dem drikker melk daglig - og 4 av 10 av dem drikker tre glass eller mer.

Nærmere 80 prosent av alt melkeforbruket i Norge er mager melk (dvs. lettmelk, ekstra lett eller skummet). Og av de 99 literne vi i snitt drikker årlig, er åtte av dem syrnet melk, mens fire er smakssatt melk.

Bakgrunn:

Den første offisielle, internasjonale melkedagen ble holdt 1. juni 2001, og var et initiativ fra FN-organisasjonen Food and Agriculture Organization. Tanken var å rette fokus på melk som en internasjonal drikk, dens helsemessige gevinster, høye næringsinnhold og utallige bruksområder. For hvert år er det stadig flere land som markerer dagen på ulike måter. I Nepal, for eksempel, deles melke- og meieriprodukter ut til gatebarn, mens man i Kina og England har konkurranser i skolen. I USA har de melkeparader og kåring av lokale melkeprinsesser.

Visste du at¿


 • Nyere undersøkelser har vist at melk har en slankende effekt.

 • Skummet melk inneholder like lite fett som slangeagurk (0,1%).

 • Det finnes over 30 forskjellige melkevarianter i Norge - og 300 000 melkekyr.

 • På verdensbasis produseres det 500 milliarder liter melk per år.

 • Melk inneholder mer enn 10 av de viktigste næringsstoffene vi trenger i løpet av en dag.

 • Med tre porsjoner meieriprodukter om dagen får man dekket ca 50 prosent av det daglige
  kalsiumbehovet. Resten får man i seg fra et variert kosthold.

 • Melk motvirker syreangrep på tennene og nøytraliserer pH-verdien i munnen etter et måltid.

 • Melk kan brukes som "sovemedisin". Melk innholder høye verdier av tryptofan, som
  påvirker hormonet melatonin som igjen regulerer søvnmønsteret.

 • Melk er et mye brukt skjønnhetsmiddel. Prøv for eksempel to bomullpads dynket i kald melk på hovne og slitne øyne.Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning