Ukesmeny uke 50

Denne ukens meny inneholder blant annet oppskrifter på tortilla med chorizo og manchegoost, pestopizza og moussaka.

Publisert Oppdatert
Mandag
Potet- og bønnecurry

2 dl nøytral olje (solsikke eller raps)
1 ts hvite spisskummenfrø
1 ts sennepsfrø
4 tørkede røde chili
3 friske tomater i skiver
1 ts salt
1 ts frisk finhakket ingefær
1 ts frisk finhakket hvitløk
1 ts chilipulver
200 gram oppskårne grønne aspargesbønner
2 middels store skrelte poteter i terninger
3 dl vann

Varm oljen i en tykkbunnet gryte. Ha i spisskummenfrø, sennepsfrø og tørkede røde chili. Tilsett tomatskivene, fres i 3 minutter under omrøring. Ha i salt, ingefær, hvitløk og chilipulver. Bland alt godt. Ha i de grønne bønnene og potetene, fres i 5 minutter under omrøring. Ha over vannet og la småkoke ved lav varme i 10-15 minutter til

Server retten med et dryss av friske grønne chili og koriander, og med ris og nanbrød til.

Tirsdag
Chorizo- og ostetortilla

2 poteter
1 hakket løk
1 rød paprika uten frø og hinner, hakket
2 tomater uten frø, hakket
200 gram chorizo, finhakket
8 egg
3 ss vann
70 gram lagret manchego

Kok potetene møre. Avkjøl og skjær i små terninger. Varm litt olje i en stekepanne/lav gryte som tåler å stå i stekeovnen. Tilsett løk, paprika og tomater. Stek på lav varme i 5 minutter. Tilsett potetene og chorizo, og stek i 5 minutter til.

Forvarm ovnen (grillfunksjonen) til sterk varme. Bland egg og vann, og krydre med litt salt og pepper. Hell eggeblandingen i gryten, og stek til undersiden har stivnet (8-10 minutter). Løft på tortillaen innimellom slik at den flytende blandingen renner under.

Dryss over revet ost, og sett den inn i varm ovn i ca 3 minutter, eller til overflaten har satt seg. Server med godt brød til.

Onsdag
Tunfisk-, egg- og potet-salat

600 gram partypoteter
2 hardkokte egg
2 tomater
1 rødløk i skiver
200 gram fersk tunfisk, grillet i 2 minutter på hver side og skåret i skiver
2 ss hakket frisk persille

3 ss olivenolje
1 1/2 ss hvitvinseddik

Skrell, kok og avkjøl potetene. Skjær eggene i små biter. Pisk sammen olje og eddik, og smak til med salt og pepper. Hell litt av blandingen ut over et serveringsfat.

Skjær potetene i tynne skiver. Fordel halvparten av potetskivene utover fatet. Dekk med halvparten av eggene, løken og tunfisken. Hell halvparten av dressingen over, resten av potetskivene, tunfiskene, eggene og løken. Fordel resten av dressingen over. Fordel tomatene og persillen på toppen. La trekke en liten stund før servering.

Torsdag
Fisk i form

800 gram fiskefilet (uten skinn og ben)
1,5 dl fløte
2 ss ferskpresset sitronsaft
1 bunt vårløk
2 gulrøtter i tynntynne strimler
4 klasetomater

Smør en form med litt olje, og legg fiskefileten i. Krydre med salt og pepper. Hell over fløte og sitronsaft, og ha over hakket vårløk og gulrøtter. Dekk alt med friske tomater i skiver. Stek fisken i ovn i ca 20 minutter ved 220 grader.

Server med ris, pasta eller poteter.

Fredag
Italiensk pestopizza

Pizzadeig:
1 kilo mel
1 pakke tørrgjær
2 ss salt
6 dl lunkent vann
4 ss olivenolje

Fyll:
2 dl pesto
400 gram fersk mozzarella i tynne skiver
soltørkede tomater
1 stor kyllingfilet, stekt og skåret i tynne skiver

Bland ingrediensene til pizzadeigen. Tilsett eventuelt mer vann eller mel hvis deigen er for fast eller løs. Kjevle ut deigen, og smør på pestoen. Fordel de soltørkede tomatene, osten og kyllingen på pizzabunnen.

Stek pizzaen på max varme til osten er smeltet og gylden. Server umiddelbart, gjerne med rucculasalat og halve cherrytomater til.

Lørdag
Arkanas moussaka

3 auberginer (ca 800 g)
salt
500 g kjøttdeig (gjerne av lam)
2 løk
3 knuste hvitløksbåter
1 boks knuste tomater
2 ss tomatpuré
3/4 ts salt
litt pepper
litt basilikum, oregano, muskat og kanel

Hvit saus: 4 dl melk
3 ss hvetemel
1/2 ts salt
2 ss smør
litt revet muskat
2 dl revet ost + 1 dl til gratinering
2 egg

Skjær auberginene i skiver, legg dem på et fat og strø litt salt over. Hakk løk og hvitløk og surr i olje. Legg i kjøttdeig og stek. Bland i tomater, tomatpuré og krydder. La putre i minst 15 minutter.

Lag hvit saus, smak til med krydder og ha i revet ost. Pisk eggene lett og bland i sausen. Skyll og tørk auberginene og stek dem i litt smør. Fordel halvparten av skivene i bunnen av en ildfast form. Hell halvparten av kjøttsausen over. Et nytt lag auberginer, og så resten av kjøttsausen. Legg siste lag auberginer på toppen og bre den hvite sausen øverst. Dryss revet ost over til slutt. Stek ved 175 grader i 40-45 minutter. La den hvile noen minutter før servering.

Server med brød og en grønn salat.

Søndag
Urtefylt baconsurret kyllingfilet med ris og wokede grønnsaker

4 kyllingfileter
Friske urter
1 pk sukkererter
1 rød paprika
6-7 sjampinjonger
Ris

Bank kyllingfiletene flate, fordel de på et ark plastfolie, taksteinlagt. Fordel urtene utover «kyllingteppet», og snu rullen slik at du har kortsiden mot deg, og rull sammen. Legg baconskiver utenpå kyllingrullen, og knyt med hyssing for å holde rullen sammen. Stek rullen i panne på middels varme til den er gjennomstekt, steketiden varierer avhengig av hvor tykk rullen er. La rullen hvile noen minutter før du skjærer den i skiver.

Del paprikaen i strimler, sjampinjongene i skiver, og stek lett sammen med sukkerertene. Server grønnsaksblandingen og ris til kyllingskivene, gjerne med litt sjysaus til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning