Ukesmeny uke 43

Denne ukens meny inneholder oppskrifter på blant annet varmende retter som biff stroganoff og tradisjonell oksestek, og også på en nydelig thaimiddag bestående av papayasalat og thaisuppe.

Publisert Oppdatert
Mandag
Biff Stroganoff

400 g oksekjøtt i terninger
100 g champignon
1 løk
1 rød paprika
1 ss tomatpuré
1 ts paprikapulver
3 dl kraft
3 dl fløte
1 dl rømme


Brun kjøttet i en gryte. Kutt løken og ha i gryten sammen med kjøttet til den blir myk. Tilsett tomatpuré og paprikapulveret, og la det frese litt. Hell på kraften og la det hele småkoke til kjøttet er mørt, koketiden avhenger av hva slags kjøtt du bruker.

Bland i fløte og rømme, og la koke litt før forstekt sopp og paprika has i. Smak til med salt og pepper. Server med ris eller poteter, og garner med strimlede rødbeter og sylteagurker.

Tirsdag
Arkanas tunfiskpasta

4 porsjoner pasta
6 tomater
1 purre
3 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 hvitløksbåter
salt/pepper
frisk oregano
2 bokser tunfisk i olje
2 ss kapers
en håndfull sorte oliven

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Flå tomatene og skjær dem i terninger. Fres tynne purreringer og tomatbiter i olje. Tilsett tomatpuré, presset hvitløk og krydder. La småkoke et par minutter. La tunfisken renne godt av seg og vend den inn i sausen sammen med kapers og oliven. La alt bli gjennomvarmt før servering.

Onsdag
Ovnsstekte fylte kyllingfileter

4 kyllingfileter
soltørkede tomater
fetaost
ruccula

Hakk soltørkede tomater, feta og ruccula smått. Skjær et snitt i kyllingfiletene, men pass på at du ikke deler de i to. Fyll sprekken med tomat/ost/ruccula-blandingen. Surr en hyssing et par ganger rundt filetene slik at fyllet ikke detter ut. Stek filetene i panne til de er gjennomstekte. Server med ris eller pasta.

Torsdag
"Hjemmelaget" ertesuppe

1 pose Toro Ertesuppe
3-4 mellomstore poteter
2-3 mellomstore gulrøtter
2-3 røkte kjøttpølser
Frisk timian

Kok opp suppen. Skjær gulrøttene og potetene i terninger, og ha de i suppa. Når det er et par minutter igjen av koketiden tilsettes pølseterninger. Server med et dryss av frisk timian og med godt brød til.

Fredag
Vegetarisk thaisymfoni

Papayasalat:
1 grønn papaya (fås i velassorterte dagligvare/grønnsaksbutikker)
2 tomater
1 rød chili
1,5 dl bønnespirer
3 vårløk
2 gulrøtter

Saus:
1/2 ss soyasaus 2 ss nøytral olje
1 ss asiatisk fiskesaus (på flaske)
2 ss friskpresset limesaft
1 ss flytende honning

Bland ingrediensene til sausen i en bolle. Sett tilside. Skrell papayaen, skjær den i to, og fjern frøene. Skjær papayen i tynne strimler, bruk eventuelt en potetskreller. Skrell gulrøttene, og skjær disse på samme måte som papayaen. Bland papya, gulrøtter, bønnespirer, tomater i tynne skiver, hakket vårløk og finhakket chili i en bolle.

Hell over sausen, og server straks.

Vegetarisk thai-suppe:
1 liter grønnsakskraft
1 stilk sitrongress
3 limeblader
3 hvitløksfedd
2 paprika i forskjellig farge
2 ss soyasaus
eggnudler

1 liten boks kokosmelk
1 rød chili
1 lime i båter

Hakk sitrongresset, hvitløk, chili og limeblader fint. Ha i en kjele sammen med kraften. La koke i 5 minutter. Ha i nudler og paprika, og la koke til nudlene er ferdige. Ta kjelen av platen, og tilsett kokosmelk og soyasaus. Smak evt til med mer hvitløk, chili og soyasaus. Server med et dryss koriander.

Lørdag
Laks med honningsennep-marinade

4 laksefiletstykker a 200 gram
1/2 dl flytende honning
1/2 dl dijonsennep
Hakket persille
Saften fra 1 sitron

Bland honning og sennep. Gni inn fiskestykkene med blandingen, dryss over hakket persille og press over sitronsaft. Stek fisken noen minutter på hver side til den er gjennomstekt.

Server med kokte poteter, smeltet smør og råkostsalat.

Søndag
Oksestek

1 kilo oksestek uten ben
2 gulrøtter
2 løk
1/2 sellerirot
3 dl vann

Saus:
2 dl fløte
1 dl rødvin
1 ss dijonsennep
2 ss soyasaus
2 dl vann

Gni oksesteken inn med salt og pepper. Ha i en ildfast form med høye kanter. Fordel grovt hakkede gulrøtter, løk og sellerirot rundt steken, og hell over vannet. Sett steketermometeret midt i steken, der den er tykkest. Ha formen i forvarmet ovn som holder 150 grader. Steketiden avhenger av stekens tykkelse, og hvor rosa man liker kjøttet. For rødt kjøtt; 56 grader, rosa: 64 grader, og for grått kjøtt: 72 grader. La steken hvile i 15 minutter.

Kraften fra den ildfaste formen siles over i en kjele. Tilsett rødvin, sennep, soyasaus og det ekstra vannet. La koke opp. Tilsett fløten, og smak til med salt og pepper, og evt en buljongterning om sausen har lite smak.

Server okseseteken med kokte eller ovnstekte poteter, samt grønnsaker etter ønske.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning