Ukesmeny uke 34

Denne uken har vi blant annet funnet frem oppskrifter på steinbit i paprikasaus, pasta med chorizo og en nydelig tomat- og soppsuppe.

Publisert Oppdatert
Mandag
Tomat- og soppsuppe

200 g småløk
2 hvitløksbåter
3 bokser hermetiske tomater
salt/pepper
400 g frisk sopp
200 g cherrytomater
½ bunt persille
Noe stilker vårløk, hakket 50 g revet parmesan

Skjær småløk i ringer. Fres løk og hakket hvitløk i olje. Tilsett tomatene og smak til med salt og pepper. La putre ca 20 minutter. Skjær sopp i skiver, del cherrytomatene og grovhakk persille. Stek soppen gyllen i litt smør og ha i suppen sammen med cherrytomatene, vårløk og persille når det gjenstår 5 minutter av koketiden. Stenk over litt god olivenolje og dryss over revet parmesan. Server med godt brød.

Tirsdag
Farsert blomkål

1 stort blomkålhode
500 g kjøttdeig
1 dl strøkavring
1 dl melk
1 ts salt
1 egg
1 dl vann
½ finhakket løk
1 ts paprikapulver
½ ts pepper
2-3 ss olje

Kok blomkålen i 2-3 minutter. Bland strøkavring og melk og la det svelle ca 10 minutter. Arbeid salt inn i kjøttdeigen. Tilsett brødblandingen, egg, vann, løk og krydder. Legg blomkålen i en ildfast form, og dekk den med farsen. Pensle lett med olje. Stek på nederste rille ved 175 grader i 30-40 minutter. Server med poteter, erter og brun saus.

Onsdag
Enkel grønnsaksgryte med pølsebiter

3 gulrøtter
1 kålrot
1 purre
4 poteter
4 røkte kjøttpølser uten skinn

Kutt grønnsakene i biter, ha i kjele, og fyll opp med vann slik at alt såvidt er dekket. Ha i to buljongterninger, og la koke i ca 20 minutter, eller til grønnsakene er møre. Skjær pølsene i biter, og ha i gryten. La putre i et par minutter, smak til med salt og pepper. Server med flatbrød.

Torsdag
Steinbit i paprikasaus

800-900 g steinbitfilet m/skinn
2 squash
smør/olje
salt/pepper
1 gul paprika
1 1/2 rød paprika
3 ss hakket sjalottløk
4 dl fiskekraft
1 dl kremfløte

Skjær fisken i serveringsstykker. Dryss litt salt på og stek dem i smør/olje med skinnsiden ned. Stek til skinnet er gyllent og sprøtt, snu og stek raskt på den andre siden. Skrell squash og bruk ostehøvel. Damp noen minutter i vann tilsatt litt smør og salt. La renne av.

Del to paprika i to, rens og legg under grill til skinnet er svart. Ta ut og avkjøl i plastpose. Rens, trekk av skinnet og mos dem. Rens den siste halve og skjær i små terninger. Surr løk i smør, tilsett paprika, hell på fiskekraft og kok det noe inn. Tilsett fløte og paprikamos og kok opp. La putre sammen. Smak sausen godt til. Dryss paprika over.

Fredag
Biff med grønnsaksragout og hjemmelaget rødvinssaus

800 g ytrefilet
2 gulrot
2 sellerirot
1 pk sukkererter
2 ss frisk, hakket bladpersille

Rødvinssaus:
5 dl rødvin
2 sjalottløk
5 dl oksekraft
100 g usaltet smør
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Skjær fileten i fire like store biffer. Krydre med salt og pepper, og stek dem i smør på middels sterk varme. La biffene steke i ca. 3 minutter på hver side, før de får hvile på svak varme i et par minutter før servering.

Vask og skrell grønnsakene og del dem i tynne staver. Forvell dem i kokende lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Ta grønnsakene opp med en hullsleiv og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Fres grønnsakene raskt i olje rett før servering.

Sjalottløken skrelles og finhakkes. Ha løken i en gryte og tilsett rødvin. Kok opp og la det redusere til en det blir seigt. Tilsett kraften og la det koke inn til halv mengde. Sil av sausen og rør inn terninger med kaldt smør. Smak til med salt og pepper.

Servér med ris, kokte poteter eller ovnsstekte potetbåter.

Lørdag
Pasta med chorizo

1 pk fersk pasta
1 pk chorizopølse eller annen spekepølse
2 båt hvitløk
2 dl kremfløte
2 dl revet eller høvlet parmesan
2 eggeplommer
½ ts nykvernet pepper
2 ss hakket frisk basilikum
2 ss sitronsaft

Kok pasta etter anvisning på pakken. Fres chorizopølsen sammen med hakket hvitløk i stekepannen et par minutter. Hell i fløte og revet parmesan, og la det koke et par minutter. Tilsett pastaen. Skill eggene, og rør plommene inn i pastablandingen sammen med basilikum. Smak til med sitronsaft og pepper. Server med godt brød.

Søndag
Thai fiskekaker med dipsaus

450 g hvit fiskefilet, uten skinn, skåret i terninger
1 sitrongress, grovhakket
1 hvitløksfedd
1 cm ingefær, grovhakket
3 ss frisk koriander
2 kafferlimeblader, grovhakkede
revet skall av 1 lime
1 rød chili, uten frø
1/2 liten rød paprika, grovhakket
75 g tørket kokospulver
2 ss hvetemel
salt/pepper

Dipsaus:

1 ss sesamfrø
1 ss sesamolje
1 ss limesaft
1 ss Thai fiskesaus
1 ss Japansk soyasaus
1 rød chili, uten frø, finhakket

Legg sitrongress, hvitløk, ingefær, koriander, kafferlimeblader, limeskall, chili og paprika i en foodprocessor. Tilsett fisk og kjør til en glatt mos. Tilsett kokospulver. Hell i en bolle og smak til med salt og pepper. Form til 24 små tynne kaker.

Rist sesamfrøene i tørr panne. Hell i en bolle og tilsett sesamolje, limesaft, fiskesaus, soyasaus og chili.

Dypp fiskekakene i hvetemel med salt og pepper og stek på høy varme i ca 30 sekunder på hver side. Server med ris.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning