Ukesmeny uke 25

Denne ukens meny inneholder oppskrifter på blant annet gratinerte squash, kyllingspyd med urter og stekt laks med bulgursalat. Vel bekomme!

Publisert Oppdatert
Mandag
Hjemmelaget blomkålsuppe

1 blomkål
1 stor gulrot
1 purre
2 stilker selleri
4 stilker kruspersille
1 liter kjøttkraft eller buljong (gjerne grønnsakbuljong)
salt og pepper
40 g smør/margarin
25 g hvetemel
2 eggeplommer
1 ½ dl fløte
bacon

Vask og rens blomkålen og del den i små buketter. Vask grønnsakene og skrell gulroten. Del alt i små biter og ha grønnsakene og kraften i en kjele.

Kok opp og la suppen trekke ca 15 minutter, smak til med salt og pepper. Sil fra kraften. Legg til side blomkålbukettene. Smelt fettet i en kjele og rør inn melet. Spe med kraften under kraftig omrøring, legg i blomkål-bukettene og hold suppen varm. Rør sammen eggeplommer og fløte og ha i suppen når den er litt avkjølt.

Suppen skal ikke koke etter at egg/fløteblandingen er tatt i, men varmes til litt under kokepunktet. Server blomkål-suppe med et dryss av sprøstekte baconterninger og grov gjærbakst.

Tirsdag
Kyllingspyd med urter og bacon

1 pakke kyllingkjøttdeig
1 hel rød chili
Litt friske urter, for eksempel estragon
1 hvitløksfedd
2 ss sweet chili saus
2 ss Heinz ketchup
Det grønne fra 1 stilk vårløk
Bacon

Rør kyllingkjøttdeigen seig sammen med litt vann, salt og pepper. Hakk chilien, urtene og vårløken smått. Press eller riv hvitløken fint. Ha alt over i kjøttdeigen, og bland godt.

Lag avlange kaker av deigen, surr bacon rundt. Fest et grillspyd gjennom kakene slik at baconet holder seg på plass. Ha spydene i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Server spydene med stekte champinjonger og vårløk, og ris eller stekte poteter til.

Onsdag
Gratinerte squash

4 squash
400 g kjøttdeig
100 g fersk sjampinjong i små terninger
1 løk, finhakket
1 boks grovhakkede tomater
1 ts timian
1 ts oregano
ca. 100g revet ost til gratinering

Fres løk, sjampinjong og kjøttdeig, tilsett tomater, timian og oregano og la det småkoke til en tykk saus.

Del squashen i to. Ta ut kjernene som hakkes og tilsettes kjøttsausen. Fyll squashen.

Strø ost over og gratiner i ovnen på 200ºC i ca. 20-25 minutter. Serveres varm med godt brød til.

Torsdag
Gratinert vegetarpasta

200 gram tagliatelle
3 egg
2, 5 dl melk
100g revet parmesan
100g brødrasp
4 paprika røde og gule
1 aubergine
1 squash
100g sukkererter
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ss hakket persille
1 kvist timian
Olivenolje til steking
Salt og pepper

Sett ovnen på 210 grader. Rens og hakk løken. Skjær paprika i lange biter, aubergine og squash i tynne skiver. Fres løken i en stekepanne med olivenolje i to minutter. Tilsett paprika, aubergine, squash og timian, salt og pepper. La dette surre på middels varme i ti minutter.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil av vannet og legg pastaen i en ildfast form. Bland inn alle grønnsakene og sukkerertene. Visp sammen egg og melk, og smak til med salt og pepper.

Hell melkeblandingen over pastaen og grønnsakene. Bland hakket hvitløk, hakket persille, brødrasp og revet parmesan. Strø blandingen over. Sett i ovnen på 210 grader i 20 minutter.

Fredag
Stekt laks med bulgursalat

800 g laksefilet
salt og pepper

Bulgur salat:
150 g bulgur
3 dl vann
1/2 ts salt
5 ss hakket bladpersille
2 ss hakket mynte
2 tomater i terninger
1/2 agurk i terninger
1/2 grovhakket rødløk
1 ts hakket hvitløk
4 ss sitronsaft
4 ss olivenolje
2 ss rosiner
50 g bløtede kikerter
50 g cottage cheese

Kok opp vann med litt salt, ha i bulguren og la trekke under lokk i 15 minutter. Rør av og til. Avkjøl. Bland alle ingrediensene til salaten.

Skjær laksen i fire like store deler. Krydre med salt og pepper, og stek i panne til den er nesten gjennomstekt. Server laksefiletene på en seng av bulgursalat.

Lørdag
Moussaka

400 g malt lammekjøtt
3 stk. aubergine
2 ss smør eller olivenolje
2 stk. løk
2 båt hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 bunt persille
1 ts frisk basilikum
1 ts malt kanel
1 ts salt
½ ts pepper
2 dl revet hvitost

Hvit saus:
2 ss smør /margarin
3 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
2 stk. egg

Skjær auberginene i skiver på en halv centimeter. Strø salt over, og la stå i en halv time. På denne måten får du dratt ut fuktigheten som finnes i auberginene. Tørk saltet og fuktigheten av skivene.

Brun auberginene godt på begge sider i en stekepanne. Legg dem på et kjøkkenpapir.

Finhakk løk, hvitløk og persille. La det frese i olje i pannen noen minutter, ha så i kjøttet. Når kjøttet er brunet heller du over buljong, tomater, urter og krydder. La småkoke en halv time.

Lag hvit saus og rør inn eggene etter at du har tatt kjelen av platen.

Legg auberginer, kjøttsaus, hvit saus og ost lagvis i en smurt, ildfast form. Strø på ost. Stek på 225 °C i ca. 30 minutter.

Søndag
Estragonkylling med rotgrønnsaker og asparges

4 store kyllingfileter
10 cherrytomater
2 paprika
2 gulrøtter
1 fennikel
2 pastinakker
4 store poteter
10 sjalottløk

Marinade til kyllingen:
Saften og skallet fra 1 sitron
1 ss dijonsennep
1 hakket chili
1 håndfull frisk estragon, hakkes smått
1 revet hvitløksfedd
3 ss olivenolje

Saus:
Kraft fra pannen
Resten av marinaden
1 dl matfløte
1 ss tomatpure
Salt og pepper

La kyllingen ligge i marinaden i minst ½ time. Skjær alle grønnsakene i biter, la tomatene være hele. Legg over i et stort ildfast fat eller i en langpanne. Brun filetene i stekepanne, og legg over grønnsakene. Stek i ovn på 180 grader i ca 20 minutter.

Ha 2 dl vann over i stekepannen der du stekte kyllingen. Ha over resten av marinaden, fløte og tomatpure. Smak til med salt og pepper. Ha over litt maizenna til sausen tykner. Tilsett eventuelt litt fond eller en buljongterning om sausen smaker lite.

Kok aspargesen i vann i noen minutter, til de er nesten møre. Hell av vannet, og ha noen dråper god balsamico og olivenolje over, sammen med en klype salt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning