Ukesmeny uke 23

Denne ukens meny inneholder oppskrifter tradisjonelt lammelår og bacalao, men også på lettere varianter som thai-fiskekaker og pastasalat. Vel bekomme!

Publisert Oppdatert
Mandag
Pastasalat med ost

300 gram avkjølt, kokt pasta
200 gram champignon
1 rød paprika
1 pakke sukkererter
Kjøttet fra 1 grillet kylling
150 gram vellagret Norvegia
1 eple
1-2 vårløk
1 avocado
50 gram soltørkede tomater

Dressing:
1 dl nøytral olje
1 dl friskpresset sitronsaft
2 ss sennep
1 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 hvitløksbåter, presset

Skjær eplet i små terninger, hakk vårløken og paprikaen, skjær soppen i skiver, avocadoen, soltørkede tomater i biter og osten i terninger. Bland alt sammen.

Server dressingen ved siden av, eller bland den inn før servering.

Tirsdag
Arkanas Italienske fiskegryte

2 finhakkede røde løk
1 knust hvitløksfedd
2 squash i terninger
en boks hakkede tomater
9 dl fiske- eller grønnsaksbuljong
90 g pasta i ønsket form
350 g fast hvit fisk, f.eks. Torsk, hyse eller kveite
1 ss hakket frisk basilikum eller oregano (eller 1 ts tørket)
1 ts revet sitronskall
1 ss maisenna
1 ss vann
salt/pepper

Fres løk og hvitløk mykt i litt olje. Tilsett squash og stek et par minutter til. Tilsett tomater og buljong og kok opp. Tilsett pasta og la småkoke under lokk ca 5 minutter.

Del fisken i biter og tilsett sammen med urter og sitronskall og la småkoke ca 5 minutter. Bland maisenna med vann og rør inn i sausen, la koke 2 minutter til det tykner. Smak til med salt og pepper.

Onsdag
Linse- og risgryte

1 dl tørre linser (ikke bløtlagte)
1 dl langkornet ris
1 stor hakket løk
2 ss olivenolje
1 ts karri
5-6 dl. vann
1 ts vegetabilsk buljongpulver
1 ts soyasaus
1 fedd knust hvitløk
2 ss fløte eller rømme
litt havsalt

Skyll linser og ris i godt varmt vann. Ha olje og karri i en gryte, hell ris, linser og løk i gryten. La det hele brunes gyllent. Tilsett vann, krydder og buljongpulver. Retten kokes under lokk ved svak varme. Til slutt tilsettes hvitløk og fløte eller rømme.

Torsdag
Pasta med svinekjøtt

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 stor løk løk
2 hvitløksfedd
1 gulrot - revet eller skåret i tynne strimler
2 bokser hermetiske tomater - hakkede
1 buljongterning
2 dl vann
1 grønn paprika
400 gram pasta, kokes

Hell tomatene, finhakket løk og hvitløk i en kjele. Ha i vann, buljong og gulrot og la det koke ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Brun kjøttet raskt i olje. Ha kjøttet og paprikaen i sausen, og la koke et par minutter.

Server med brød til, og gjerne en grønn salat.

Fredag
Bacalao

800 g utbløtt tørrfisk
2 poteter i båter
2 gulrøtter i skiver
¼ selleri i skiver
1 gul paprika i skiver
1 rød paprika i skiver
8 ansjosfileter
6 tomater, skåldede i skiver
1 fedd hvitløk
3 ss hakket persille
1 dl maisolje
½ dl sorte oliven
1 fl tørr hvitvin

Rens fisken for skinn og ben og del den i 10 cm lange stykker.

Varm opp olivenolje i en kasserolle. Tilsett tørrfisken, gulrøtter, selleri, ansjos, paprika og krydder.

Kok opp og la småkoke på svak varme i minst 1 time. Rør forsiktig av og til slik at tørrfisken ikke fester seg i bunnen.

Tilsett potetbåtene, tomater og persille. Hell over hvitvin og la det hele koke til potetene er kokte.

Tilsett oliven like før servering.

Lørdag
Påskelam

1 lammelår
3-4 hvitløksfedd
5-6 kvister frisk rosmarin

Formvarm ovnen til 180 grader.

Skjær små snitt rundt om på hele lammelåret. Skrell og skjær hvitløksfeddene i skiver. Dytt hvitløksfeddene og rosmarinkvister inn i snittene.

Gni inn godt med salt og pepper. Sett inn steketermometer, men ikke inntil beinet.

Legg steika i en stor ildfast form eller langpanne. Hell over vann opp til 1 centimeter i formen.

La låret steke i ca 1,5 timer til det er 65-70 grader. Hvis du vil at kjøttet skal være rosa, ta ut låret på 60 grader.

Saus:
1 ss smør
Vannet fra den ildfaste formen
Litt hvetemel
1 strøken ss Dijonsennep
1 dl rødvin
1/2 ss worcestershiresaus
1 ts sukker
1 ss soyasaus
litt cayennepepper

Smelt smøret i en panne. Rør inn mel til blandingen blir tykk og glatt.

Sil av stekesjyen fra lammet. Ha stekesjy, sennep, rødvin, worchestershiresaus, sukker, soyasaus og cayennepepper i pannen. La koke i 10 minutter.

Server lammelåret med sausen, kokte mandelpoteter og grønnsaker.

Søndag
Thai fiskekaker med dipsaus

450 g hvit fiskefilet, uten skinn, skåret i terninger
1 sitrongress, grovhakket
1 hvitløksfedd
1 cm ingefær, grovhakket
3 ss frisk koriander
2 limeblader, grovhakkede
revet skall av 1 lime
1 rød chili, uten frø
1/2 liten rød paprika, grovhakket
75 g tørket kokospulver
2 ss hvetemel
salt/pepper

Dipsaus:
1 ss sesamfrø
1 ss sesamolje
1 ss limesaft
1 ss Thai fiskesaus
1 ss Japansk soyasaus
1 rød chili, uten frø, finhakket

Legg sitrongress, hvitløk, ingefær, koriander, kafferlimeblader, limeskall, chili og paprika i en foodprocessor. Tilsett fisk og kjør til en glatt mos. Tilsett kokospulver. Hell i en bolle og smak til med salt og pepper. Form til 24 små tynne kaker.

Rist sesamfrøene i tørr panne. Hell i en bolle og tilsett sesamolje, limesaft, fiskesaus, soyasaus og chili.

Dypp fiskekakene i hvetemel med salt og pepper og stek på høy varme i ca 30 sekunder på hver side. Server med ris.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen