Tørr kultur

En av Norges store kulturråvarer skal bli ekstra synlig i 2008.

Publisert Oppdatert
Først når tørrfisken fraktes langt fra sitt hjemland, får fisken den populariteten den fortjener. Dette har Eksportutvalget for fisk tenkt å gjøre noe med. Nå satser de ekstra hardt på markedsføring av tørrfisk - også i Norge - og i løpet av året skal kapteinen på kokkelandslaget, Sven Erik Renaa, ut med en bok om temaet. Her får man tørrfisk servert på måter du kanskje ikke hadde drømt om. Gjerne på asiatisk eller italiensk manér - eller akkompagnert av en frisk rød saus av granatepler.

Råvare

En av tørrfiskens utfordringer er hvordan den bør selges. Det er ikke rart at mange kvier seg for å velge en råvare som bør vannes ut i opptil åtte dager, men vannet ut og filetert tror jeg tørrfisken vil gå hjem hos langt flere nordmenn.

- Hva er det som er så spesielt med denne råvaren, spurte jeg Sven Erik.

- Den har en morsom konsistens og er utfordrende å jobbe med, sa han. - Dessuten har tørrfisk en smak som er unik. Den kan sammenliknes med en bra, moden ost, altså appellerer den særlig til folk som ønsker en ny dimensjon på smaken.

Tørrfisk er laget av skrei eller lofottorsk og henger på store stativ eller stokker til tørking - derav det italienske navnet stoccafisso. Rundt tre måneder tar det før fisken er klar til å tas ned. Etter 14 dagers tørking selges den som boknafisk.

Når fisken er ferdig tørket, finnes det ingen spor av mikroorganismer igjen. Dette gjør at den er perfekt å ta med på tur. Det sies at uten tørrfisk ombord - som viktigste proteinkilde - ville aldri Leiv Eiriksson nådd Amerika. Tørrfisk var det viktigste vikingene kunne handle med, og i bytte fikk de salt og krydderier.

Dagens rett er en plukkfisk-variant med bløtkokte egg, poteter og kremfløte blant ingrediensene.

Plukkfisk av tørrfisk og egg

Ingredienser:

 • 400 g rester av kokt tørrfisk eller boknafisk, renset
 • 400 g mandelpoteter
 • 1 stk løk, delt i grove terninger
 • 1 laurbærblad
 • 1,5 dl kremfløte
 • 50 g smør
 • Salt og sort pepper
 • 4 stk bløtkokte egg

  ---

  Framgangsmåte:

  Tørrfisken vannes ut i iskaldt vann i 6-8 dager.

  Kok potetene med løk og laurbærblad i usaltet vann til de er møre. Hell av vannet og damp dem tørre, tilsett fisken og spe inn fløte og smør. Bland inn eggene som er skrelt og delt i båter. Smak til med salt og sort kvernet pepper, dryss over finstrimlet gressløk eller persille.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning