Tegneseriemat

Jeg husker godt mitt første møte med en rykende varm, innbakt pai. Den ble severt av Bestemor Duck, viden berømt for sine blåbærpaier.

Publisert Oppdatert
Dagens kyllingpai er en hyllest til alle endene i Donald Duck.
Selv i tegneserier klarer dette bakverket å se innbydende ut. Var det her jeg skjønte at jeg ville bli kokk?

Det finnes en rekke forskjellige paityper. Felles for alle er paideigen. Noen har lokk, altså innbakt, andre er åpne, som quiche eller terte. De kan lages porsjonsvis eller i en stor form - disse kan man dele i mindre stykker. Her er det en fordel å ha en form man kan ta ut bunnen på (springform).

Pai er utrolig lett å lage, selv om det kan se avansert ut. Når du først er i gang, er det lurt å lage en stor ladning som du kan ha i fryseren, og ta ut litt etter litt etter behov.

Fordelen med paiteknikken er at all smak forblir inne i paien. Hjemme hos oss lagde vi ofte eplepai, som smaker himmelsk sammen med pisket krem. Men det går som sagt an å fylle en pai med det utroligste. Amerikanerne er kjent for sine søtpotet- eller gresskarpaier. Franskmennene har nydelige clafoutis, som er laget med bær i egg- og melkeblanding.

Søte paier kalles gjerne terter og bunnen pleier å inneholde sukker, nøtter, eller en smakstilsetning. Min favoritt er helt klart sitronterte, gjerne den amerikanske som kalles Key-Lime-pai. Sprø tertebunn, fløyelsmyk og syrlig sitronkrem, toppet med stiv marengs.

Hvis du ikke har paideig, kan du lage en variant med kjevlet butterdeig. Den er litt feitere, men blir luftig og fin.

Trikset med å lage pai, er å blindbake den først. Å blindbake betyr at du sprer utover deigen, så legger du på aluminiumfolie og fyller opp med for eksempel tørre erter eller ris. Trykkes godt utover, sånn at det ligger i press. Stekes i et kvarter slik at bunnen setter seg og er gjennomstekt. Da kan du ta ut ertene og fylle den med alt du måtte ønske.

For det er et mål at det ikke er noen huller i deigen. Da unngår du at væsken flyter utover.

Kyllingpai

Paideig:

4 dl mel

200 g smør

1 dl vann

litt salt

1 egg til pensling

Hvit saus:

20 g smør

20 g mel

2,5 dl melk

2 eggeplommer

Fyll:

¼ brokkoli

2 stilker vårløk, finsnittet, eller to sjalottløk

2 ss cashewnøtter eller pinjekjerner

2 stekte kyllingbryst

1 ss finhakket gressløk eller persille

2 ss revet ost, tallegio, jarlsberg e.l.
Dette blir en gigastor pai!

Begynn med paideigen, kjør alt sammen i mikser, pakk inn og la den hvile i en halv time før den trykkes ut i en stor paiform, halvstek (blindstek) med erter i 160 grader i ca 15 min.

Lag hvit saus, vend inn kokte brokkolibuketter, stekt kylling i terninger, hakkede

nøtter, vårløk, eggeplommer og ost, smak til med urter, salt og pepper.

Fyll dette i paien. Pensle med egg på kanten. Kjevle ut resten av deigen og legg dette på som lokk. Kutt til mønster og pynt på toppen, pensle det hele med sammenvispet egg. Stek på 180 grader i ca 30 minutter til den har satt seg. La den hvile noen minutter før du begynner å skjære i den. Serveres lun, med salat.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning