Stappmett

Du går sjelden sulten fra et måltid med skikkelig stappe.

Publisert Oppdatert
Ukens rett er kanskje den enkleste jeg hittil har servert i denne spalten. Men hvem bryr seg når det er snakk om pølse med stappe - på fagspråket pølse lyonnais med pommes aligot?

Populær

Aligot er stappenes konge. Stappen for deg som ikke er redd for et par kalorier ekstra. Den har sin opprinnelse i Auvergne-regionen i Frankrike og er en seig potetmos, smakt til med bacon, hvitløk og masse ost. Det er noe tidløst over potetmos som gjør den populær hele veien fra barnehagen til stjernerestaurantene.

Enten vi bruker betegnelsen potetstappe, -mos eller puré, så passer den til det meste. Gryterett. Koteletter. Biff. Pølser. Kylling. Fisk. Fugl. Noen liker den best i klumpete tilstand, mens andre vil ha den glatt og smidig. Selv liker jeg begge varianter.

Glatt og fin

Men ønsker du en helt glatt mos, må du gjøre som følger: De melne potetene må kokes langsomt, ikke fosskoke. La de nærmest trekke ferdig. Hell av vannet og damp tørr. Press massen gjennom en fin sikt. Varm opp melk eller fløte og smør og pisk inn den pressede poteten litt etter litt. Rør den glatte massen sammen og smak til. En viktig ting er selvfølgelig å ikke koke potetene med salt, for da drar du ut all stivelsen og mosen blir seig som juling.

Á la Lyonnais betyr at tilberedningen lages som i Lyon. Ofte innebærer dette å lage retten med en god løksaus. Poteter lyonnais er for eksempel bakt i ovn med masse løk og urter. Vanlig gul løk, kepaløk, går utmerket i denne retten. Finhakket og frest i smør danner den basen for den fyldige sausen.

Lyon er også kjent for sine utallige varianter av pølser. De fleste av disse er så spesielle at jeg tror få ville kjøpt dem i Norge. Sist jeg var i byen bestilte jeg husets pølse, og på tallerkenen fikk jeg noe som minnet om en gigantisk kabel som var kuttet over og masse ledninger som tøyt ut. Dette var en andouille-variant som inneholdt både kumage og tarmer. Jeg anser ikke meg selv som noen sart sjel, men dette ble litt vel merksnodig.

Når dét er sagt: Norske pølser har fortsatt en vei å gå på smaken - selv om utvalget i butikkene er blitt noe bedre den siste tiden.Pølse lyonnais med aligot

Ingredienser

8-12 av dine favorittpølser

1 ss smør

1 løk i små terninger

3 ss rødvinseddik

1 ts sukker

2 dl brun saus

1 ss dijonsennep

salt og pepper

---

500 g skrelte mandelpoteter

2 fedd hvitløk

1 skive bacon

2 ss smør

melk

200-300 g revet Laguiole-, Gruyere- eller Comté-ost

salt og pepper

---

Framgangsmåte:

Potetene kokes møre med hvitløk og bacon som moses/presses sammen etter at vannet er helt fra.

Varm opp melk og smør, spe med potetmiksen, vend til slutt inn osten. Juster med melk, alt etter hvilken konsistens du ønsker, selv liker jeg den ordentlig løs. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Løken brunes i smøret, ha på eddik, sukker og kok inn til det forsvinner, ha på sausen eller innkokt kraft. Smak til med sennep, salt og pepper. Hell dette over de stekte pølsene. Server med seig og god aligot.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning