Slipp jubelen løs

17 nye champagnemerker på Polet, flere av dem til hyggelig pris. Og kanskje bobler de hele veien til ribba på julaften?

Publisert Oppdatert
Nordmenn drikker stadig mer champagne. Vi feirer fødselsdager, nyttår og seirer, og fra 3. november får vi et ekstra påskudd til å la det juble i glassene. Da velger Vinmonopolet, i årets siste nyhetsslipp, å slippe 17 nye champagnemerker løs på oss. Alt er ekte vare fra Nord-Frankrike og stammer stort sett fra små, ukjente produsenter.

Selv om champagne aldri er rimelig drikke, holder flere av polnyhetene litt lavere pris enn det vi er vant til fra mer kjente merkevarer. De kommer på en skala fra helt tørr til knastørr, og Polet slår et slag for champagnens utmerkede evner som følge til mat. De anbefaler sågar å velge champagne til årets juleribbe.

I det rikholdige nyhetsslippet er det ellers en overvekt av røde viner. Spesielt vil jeg trekke fram tre fine viner fra California på druen zinfandel. Likeledes får vi flere gode kjøp fra Sør-Afrika, et land som etter manges mening har ligget svakt an i polets utvalg. Folk som har portvinsnese får fire unge årgangsportviner til 10-15 års kjellerlagring om tålmodigheten er der - og på den mer kuriøse siden kommer det fire kostbare edelsøte dessertviner fra Østerrike, laget på røde druer.

---

Anbefalte champagner

****** Agrapart Blanc de Blanc Brut

Frankrike (Champagne). Nr. 46557. Kr. 265,00. Partikjøp 720 flasker.

Tørr vin laget i sin helhet på druen chardonnay. Lys farge med karakteristisk duft av kjeks, eple og kalk. Fin fylde og bredde, frisk og stor smak. Vil nok kunne utvikle seg en god del ved et par års lagring. For de som har lest Anne B. Ragdes siste bok, Ligge i grønne enger, er dette vinen den danske arkitekten i boka arrogant peker på som det selvfølgelige alternativet til Erlends favorittdrikk Bollinger.

****** Clouet Silver Brut Nature

Frankrike (Champagne). Nr. 41698. Kr. 241,80. Partikjøp 720 flasker.

Denne er knastørr, laget på druen pinot noir. Svært lys vin med delikat, litt vegetal og kompleks duft av røde bær, kjeks og et streif av honning. Fin mousse, stor smaksbredde og lang ettersmak. En matchampagne, som man også godt kan prøve også til juleribba.

****** Janisson Baradon Extra Brut

Frankrike (Champagne). Nr. 49134. Kr. 231,00. Basisutvalg.

Her dufter det av sitrus, eple og et streif av ingefær. Slank, frisk, syrlig og veldefinert i munnen. En helt annen, langt strammere og superelegant champagne, som vil være et godt valg som aperitiff og østersvin - for ikke å glemme østersen i dette selskapet.

***** Baron-Fuenté Tradition Brut

Frankrike (Champagne). Nr. 42761. Kr. 199,90. Testsalg.

Dette er strengt tatt ikke en del av vinene fra fokussatsingen, men en testvin fra Champagne som tilfeldigvis blir lansert samtidig. Og den hevder seg godt i dette selskapet med sin lyse farge og friske duft av sitrus, eple og gjærbakst. Smaken er overraskende kraftig og bred med lang ettersmak. Fin matchampagne laget hovedsaklig av druen pinot meunier som oftest må spille annenfiolin i druemiksen.

***** Vesselle Brut Zero 2000

Frankrike (Champagne). Nr. 55563. Kr. 311,80. Partikjøp 1200 flasker.

En årgangschampagne, dvs. at all basisivinen kommer fra samme årgang. Denne er 7 år gammel og har fått strågul farge og en rik modningsduft av brødbakst, modne epler og sopp. Fyldig, kraftig og karakterfull i munnen med lang og frisk ettersmak. Velegnet til mat.

***** Pernet Chardonnay Réserve Brut

Frankrike (Champagne). Nr. 110585. Kr. 249,90 Partikjøp 3600 flasker.

Ren og frisk duft av sitrus og eple. Frisk, elegant, spenstig og veldefinert med fin ettersmak. Til aperitiff, og, ja nettopp østers, eller andre delikate skalldyr og fiskeretter.

***** Fourny Vertus Blanc de Blanc, Brut Nature

Frankrike (Champagne). Nr. 10178. Kr. 225,00. Basisutvalg.

Dette er også i den knastørre elegante stilen, laget i sin helhet på chardonnay. I munnen er det myk og elegant mousse, preg av sitrus og eple, og en frisk ettersmak. Bruksområde som for vinen over.

***** Lanson Gold Label 1996 Brut

Frankrike (Champagne). nr. 42609. Kr. 359. Partikjøp 1800 flasker.

En 11 år gammel årgangschampagne, og denne gang fra et av de store champagnehusene, Lanson. Her er det moden duft av røyk, bakverk, oksidert eple, sopp og kalk. I munnen er den delikat, ganske frisk og ungdommelig, og med småkomplekst aromabilde. Til en feiret mottagelse.

----

Gode hvitvinkjøp

****** Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen Riesling -S- 2006

Tyskland (Rheinhessen). Nr. 56415. Kr. 174,90. Partikjøp 1440 flasker.

Rik og delikat rieslingduft med fersken, sitrus, blomster og mineralitet. I munnen har den en overraskende fin konsentrasjon og utviklet aromabilde med frisk syrlighet og lang fin ettersmak. Veldig fin vin fra en ny tysk produsent.

***** Ponte Greco di Tufo 2006

Italia (Campania). Nr. 10550. Kr. 139,60. Basisutvalg.

Denne hvitvinen kunne passet godt ved forrige slipp da de hadde fokus nettopp på viner fra Campania. De som likte den hvite Greco di Tufo, får her nok et fint eksempel. Det dufter grapefrukt og eple. I munnen er det ganske så fyldig med fin smaksbredde og friskhet. Fin matvin til hvitt kjøtt og fiskeretter.

---

Gode rødvinkjøp

****** Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2004

California. Nr. 32919. Kr. 159,90. Basisutvalg.

Tett mørk rød vin med duft av mandel, mørke skogsbær og behagelig eik. Vinen har fin konsentrasjon og stor fruktig bærsødme med vel integrert eikebruk og lang delikat ettersmak med en viss snerp. Flott zinfandel som burde gå fint til magert vilt i høst.

****** Gaston Phebus 2005

Frankrike (Madiran). Nr. 10539. Kr. 95,00.

Svært tett blårød vin, hovedsakelig laget på den lokale druen tannat. Det dufter av mørke bær, blyant, lær og krydder. Vinen har flott fylde og bred ungdommelig fruktighet. Den avslutter ganske så strengt , så et par år i kjelleren vil nok de fleste foretrekke. Veldig mye god matvin for pengene, men altså, helst lagre.

***** Rawenswood Vintners Blend Zinfandel 2005

California. Nr. 10595. Kr. 119,90. Basisutvalg.

Noe enklere og noe rimeligere zinfandel, men bra for all del. Mange druer er med i miksen, men lovens minimum holder med 76% zinfandel, så det står på flaska. Dette er mørkt og friskt og bærpreget, nesten en kjølig eleganse. Det snerper i avslutningen så dette går nok også bra til litt kraftig mat. Hørte jeg grillet biff?

***** Org de Rac Shiraz 2005

Sør-Afrika (Swartland). Nr. 10546. Kr. 95,00. Basisutvalg.

En av flere nyheter fra Sør-Afrika med vellykket bruk av druen shiraz (eller syrah som den opprinnelig heter i Frankrike). Det er en svært mørk og ungdommelig blårød vin med like ungdommelig og litt rå duft. Vinen har fin fylde, stor fruktighet og streng velstrukturert avslutning. Også et godt alternativ for kjelleren noen år, og tross alt er rimelige lagringsviner noe som flere spør etter.

***** Du Plessis Shiraz 2004

Sør-Afrika (Coastal Region). nr. 15434. Kr. 139,50. Testsalg.

Nok en vin på druen shiraz, denne med begynnende modningspreg både på duft og smak. Vi finner tørket frukt, røde bær, blyantspiss og litt tjære i duften. Vinen er middels fyldig med fin fruktighet og velstrukturert avslutning. Fin og innsmigrende matvin som burde kunne få et stort publikum.

***** Paradyskloof Cabernet Sauvignon Merlot 2006

Sør-Afrika (Stellenbosch). Nr. 15455. Kr. 135,00. Testsalg.

Nok en sympatisk sørafrikaner som går best til smakrik mat. Vinen har fin fylde, bra fruktighet og framstår som vellaget og velbalansert.

***** Vinas Elias Mora 2006

Spania (Toro). Nr. 44645. Kr. 139,90. Testsalg.

Tett mørk blårød vin fra området Toro, nordvestover fra Madrid. Det dufter kruttlapp, anis, mørke bær, moreller og eik, rett og slett en herlig miks. Bred og stor smak med stor fruktighet. stram, streng og velstrukturert helhetsbilde og snerpende ettersmak. Denne har stoff i seg til å tåle 5-10 år i kjelleren og blir et godt bekjentskap etter 3-4 også. Kraftige saker.

***** Onix Classic 2006

Spania (Priorat). Nr. 44645. Kr. 149,90. Testsalg.

Fra området Priorat, langt syd i de glisne fjellene i Catalonia, kommer mye imponerende bra vin fra gamle vinstokker. Denne er mørk blårød med noe lukket duft av anis, solbær og krydder. I munnen er det stor smaksbredde og flott frukt. Det avslutter ganske så strengt og snerpende som unge viner herifra alltid gjør. Også denne vil løfte seg vesentlig med noen år i kjelleren.

***** Castello di Meleto Chianti Classico 2004

Italia (Toscana). Nr. 48296. Kr. 139,90. Testsalg.

Korrekt chianti med duft av kirsebær og fin syrlig fruktpreget smak som ender i en liten småbitter finish. Hvis du ikke går for champagne til julematen, er ikke dette noe dårlig alternativ.

***** Les Vignerons du Pic Merlot

Frankrike (Oc). Nr. 15433. Kr 330,30 for 3 liter B-in-B. Testsalg.

Kartongvin helt uten den alt for vanlige småoksiderte "bag-in-box smaken". Her er det ren fruktighet, fin fylde og et snilt bærpreg. Når vi nå drikker over halvparten av rødvinen på kartong, er det jo en stor opplysningsoppgave å peke på de kvalitetsmessig beste.

----

**** Seghesio Sonoma Zinfandel 2004

California. Nr. 43993. Kr. 177,00. Basisutvalg.

Her dufter det eik, krydder og mørke skogsbær. Det er fin fylde, rikt velbalansert fruktig bærpreg og velintegrert eik. Anvendelig matvin.

**** South Atlantic Shiraz Cabernet Sauvignon 2006

Sør-Afrika (Western Cape). Nr. 48316. Kr. 310,10 for 3 liter B-in-B. Testsalg.

Nok et eksempel på vellykket kartongvin med tett rød farge og fruktig duft med innslag av røyk og tjære. Her er det ren frukt, fin fylde og fast småstreng avslutning. Tja, kanskje til viltmiddag på hytta, om det er noe vilt igjen.

**** Canforrales Classico Tempranillo 2006

Spania (La Mancha). Nr. 44650. Kr. 94,50. Testsalg.

Ungdommelig rødblå på farge, og rå og fruktig på duft. Fin fylde og ung fruktighet som avslutter stramt og snerpende. La ligge et års tid, og prøv da.

**** Dehesa la Granja 2006

Spania (Toro). Nr. 47379. Kr. 186,40. Testsalg.

Kultvin fra Toro laget av Alejandro Fernandez med ry og rykte fra Pesquera og Condado de Haza i Ribera del Duero. Her er vinen fra hans gård (dehesa) i Toro hvor han også lager andre landbruksprodukter. Denne er svært så mørk og tett, dufter eik, vanilje, solbær og kruttlapp. Stor fylde, kraftig snerpende munnfølelse med sisselrot og eik. Ikke for svake sjeler. Må i alle fall lagres noen år for å kunne skjenkes til venner.

**** Sistina Montepulciano d'Abruzzo 2005

Italia (Abruzzo). Nr. 10544. Kr. 120,00. Basisutvalg.

Svært mørk vin med duft av moreller eik og anis. Ungdommelig snerpende frukt og fin fylde. Bør nok ideelt ligge en stund, da blir det bra.

**** Pegrandi Amarone della Valpolicella 2004

Italia (Veneto). Nr. 10545. Kr. 334,80. Basisutvalg.

Amarone i det rimeligere prisleiet med nesten svart blårød farge. Det dufter karakteristisk vegetalt med søt frukt og kirsebær. Voldsom smak og intensitet i munnen men ennå vel rå i uttrykket. Her er det mye av alt. Vin for meditasjon og annet tankearbeid.

**** Camplazens Syrah 2005

Frankrike (Oc). Nr. 56283. Kr. 116,00. Testsalg.

Tett mørk blårød vin fra Sør-Frankrike. Stram rå duft med røyk, tjære og mørke bær, typisk syrahdruen. Velbalansert fruktighet og fylde med snill og bærpreget avslutning. Behagelig og insmigrende.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning