Selger så det skvulper

Høyere kulinarisk bevissthet er én av forklaringene på at vinsalget går så det skvulper. Folkehelseinstituttet advarer mot stigende alkoholforbruk.

Publisert Oppdatert
- Jeg drikker mest vin. Øl legger du bare på deg av, sier lærerstudent Marte Fjeld (20), som nyter en etterlengtet østlandssommerdag sammen med moren Anja.

Hun er ikke alene om oppfatningen. Omsetningen av vin har nær doblet seg i Norge i løpet av ti år. Første kvartal 2007 steg den med ytterligere 13 prosent, målt mot samme periode i fjor.

Kontinentale vaner

Anne Zondag, kvinnen bak hovedfagsavhandlingen "Norske drikkevaner", kobler økningen til større kulinarisk interesse.

- Ett funn er at variasjon i mat fører med seg variasjon i drikke. Det at folk blir mer kresne i matveien, leder til hyppigere alkoholforbruk, sier hun.

Høyere bevisshet er ikke nødvendigvis av det gode, ifølge Zondag.

- Hvis kontinentale vaner kommer på toppen av den norske helgefylla, kan det bli katastrofalt, sier hun.

"Alle" drikker vin

Matskribent Andreas Viestads inntrykk er at "alle" er vindrikkere i dag.

- Men det er stor forskjell på vindrikkere. På Polet tilbys 10.000 forskjellige viner. Under 50 av dem representerer halvparten av salget, sier han.

Selv om han er postitiv til at Ola er "mindre engstelig" overfor vin, er Viestad usikker på forbruksmønsteret.

- Når nordmenn hører lyden av flaske som åpnes, slutter de gjerne ikke før den er ferdig oppdrukket. "Ett" glass blir gjerne som den "ene" kaffekoppen i kantina, altså med flere runder påfyll.

Generasjonsbetinget

Apropos mener representanter for restaurantbransjen at fenomenet er generasjonsbetinget.

- De som nå er 70-80 har aldri drukket vin. I andre enden begynner de unge å drikke vin med en gang. Det blir hele tida naturlig påfyll av vindrikkere, sier restauratør Toralf Bølgen.

Mens det ble omsatt 15 millioner liter vin fra januar til april i år, lå fjorårstotalen på 63 millioner liter. Tendensen er at salget tar seg opp om høsten.

- Jeg ser ingen fare ved det, bortsett fra at noen ikke greier hanskes med alkohol. Slik har det alltid vært, sier Bølgen.

Advarer

Målt i ren alkohol drakk hver voksne innbygger 1,47 liter i første kvartal. Det er 0,15 liter mer enn tilsvarende periode i 2006. Statistisk sentralbyrå setter veksten i sammenheng med påskens plassering.

- Vi kan ikke si at dette skyldes høytiden, men det synes veldig klart at den har hatt stor betydning, sier rådgiver Solveig Nygårdseter, som bekrefter at vin har økt mest de siste årene.

Nasjonalt folkehelseinstitutt advarer mot stigende alkoholforbruk som sådan.

- De store konsekvensene er leverskader, alkoholisme og skader forårsaket i alkoholrus, sier overlege Liliana Bachs ved Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning.

- Kjøp dyrt

Viestad råd til forbrukere er å kjøpe viner som strengt tatt er i dyreste laget.

- Mer komplekse og interessante typer gjør at det blir mer å sitte og prate med enn å bælme. Mange av dem vil også tåle å stå et par dager på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

Han trenger ikke bekymre seg for familien Fjeld.

- Jeg synes det er greit at hun koser seg litt. Det er viktig å kunne kose seg med vinen, sier Anja henvendt til datteren Marte.

- Mamma skal nok følge med. Vi følger med hverandre, vi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning