Salig blanding

Den ultimate matretten makter å stimulere alle syns-, lukt- og smakssansene – samtidig!

Publisert Oppdatert
I California går meksikansk-inspirert mat under flagget cal-mex. Jeg elsker dette fusionkjøkkenet - der meksikanske tradisjoner kobles med råvarer fra det fantastisk fruktbare California - fordi rettene kan være så smaksrike, sterke og sansepirrende.

Forskjellige chili-typer, lime, koriander, bønner, løk, maisprodukter, avokados, skalldyr, oksekjøtt, salater, tomater og tomatillos er mye brukte ingredienser.

Fusion cooking fikk også sin arena i Norge for noen år siden. Det fantes knapt grenser for hva enkelte kunne få seg til å eksperimentere med. Men da noen presterte å servere retter som fårikål med hoi-sin og rakfisk med harissa, hadde trenden gått noe vel langt.

Crossover er en lignende farsott som det fortsatt henger rester igjen av. Heldigvis prøver man nå å være mer selektiv: Ting blir prøvd ut på forhånd, og kombinasjonene er mer varsomme. Her kan vi gjerne la oss inspirere av Sveriges mesterkokk Melker Andersson, som kombinerer eksotiske oppskrifter med svenske råvarer. Ikke minst har han i mange år eksperimentert med det meksikanske kjøkkenet.

Resultatet av Anderssons søken etter retter fra andre land, er at kjøkkenet blir veldig spennende og uforutsigbart. Men slik matlaging krever både fullt fokus og en del kunnskap. For det første bør man ha besøkt - eller aller helst jobbet på - slike steder for å mestre mat på denne måten. Det krever sin mann å lage geitostfylte ferske poblanos, eller tacos av blått maismel med innlagt ørret!

Krabbekakene som er dagens rett, mestrer kunststykket å behage de aller fleste sansene mine. Dette er både sterkt, surt, bløtt, sprøtt, varmt, kaldt, søtt, beskt og saftig. Samtidig lukter det både California og Mexico - og så ser det hele ut som et folksomt tivoli!

Oppskrift: Cal-mex crabcakes

Ingredienser:

Renset kjøtt fra en kokt taskekrabbe
2 ss majones
1 ss hakket sylteagurk
1 ts hakket koriander
1 ss finsnittet vårløk
saft av ½ lime
1 egg
1 ts finhakket grønn chili
2 raspede tørre brødskiver
litt worchester-saus og salt

sammenvispet egg, mel og brødrasp til panering
klaret smør til steking

1 boks chilibønner
½ rød paprika
½ grønn paprika
1/4 rød løk i skiver
2 ss olivenolje
1 fedd hakket hvitløk
1 stilk vårløk i skiver
2 ss kokt mais
½ avokado
litt frisk salat
1 ss hakkete urter, gressløk, persille og/eller koriander

Framgangsmåte:

Bland sammen alle ingrediensene til kakene, smak til med worchester-saus og salt. Form krabberøra til baller eller kaker som paneres i mel, så i sammenvispet egg og deretter brødrasp. Kakene stekes i panne i klaret smør til de er helt gylne og sprø på begge sider.

I en kjele fres paprika, løk og hvitløk i oljen, ha på mais og bønner. Ta av varmen og vend inn salat, avokadoterninger og urter før servering, smakes til med salt og pepper.

Anrett nystekte krabbekaker oppå den spreke bønnesalaten, server med lime

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning