Rød ungdom

Når Vinmonopolet slår et slag for klassisk Toscana-vin, er det hovedsakelig unge viner fra ukjente produsenter vi får servert.

Publisert Oppdatert
1. mars lanserer Vinmonopolet 72 nye viner. Hovedfokuset denne gang er på Toscana.

Det klassiske i denne sammenhengen er at druen heter sangiovese og at vinene stort sett kommer fra kjerneområdet rundt Firenze og Sienna. Nesten alle produsentene er imidlertid nye for oss her i Norge, og det skader jo ikke med litt nytt blod. De fleste Toscana-nyhetene er dessuten svært unge, tåler godt et par år i kjelleren og gjør seg først og fremst til mat.

Det er også andre interessante nyheter på vei mot polhyllene. Ikke minst en serie flotte tyske rieslinger, som riktignok begynner å bli vel kostbare, og gode hvite østerrikere. Skal vi advare, må det bli imot de fleste av de nye kartongvinene på testsalg. Kanskje er utvalget av slik vin allerede stort nok.

---

RØDVIN FRA TOSCANA: DE TI BESTE KJØPENE

****** Rietine Chianti Classico 2006

Italia (Toscana). Nr. 10629. Kr. 151,70. Basisutvalg.

Ren rød farge, og syrlig duft av kirsebær, kvae og herbale toner. Fin fylde og fruktkonsentrasjon. Småelegant og frisk avslutning med en liten kjernebitter snert. En vin etter klassisk mønster som italienerne liker den. Mer matvin enn terrassevin, og etter min mening klar for et par år i kjelleren. "Benchmark", er det ikke det engelskmennene sier?

****** Tomaiolo Morrellino di Scansano 2006

Italia (Toscana). Nr. 10635. Kr. 105,00. Basisutvalg

Her er vi den lille byen Scansano sydøst i Toscana hvor druen sangiovese lokalt kalles morellino og hvor de har fått toppklassifikasjonen DOCG for sine rødviner for et par år siden.

Området har ikke samme renommé som Chianti, og prisene er noe lavere. Dette er også innen den klassiske stilen med duft og smak av kirsebær, ingen fatlagring og en frisk og snerten avslutning som passer utmerket til områdets olivenolje og tomatbaserte retter.

****** Brunelli Rosso di Montalcino 2006

Italia (Toscana). Nr. 10632. Kr. 160,00. Basisutvalg

Vi er litt syd i Toscana, i den lille vinbyen Montalcino hvor de lager sin majestetiske og kostbare Brunello di Montalcino. Utgaven de betegner "Rosso" er fra vinmarkene de selv mener ikke når helt opp i kvalitet, men for all del, bra er det likevel. Fargen er ganske så mørk ungdommelig blårød med varm duft av urter og kirsebær. Kraftfull og fruktig vin med substans og karakter. Luftes i vid karaffel før nåkomsum, men fortjener noen års lagring.

****** Sassolo Barco Reale di Carmignano 2006

Italia (Toscana). Nr. 10624. Kr. 127,20. Basisutvalg

Vi er i en liten by vest for Firenze, utenfor Chianti-området, der de i mange år har hatt tradisjon for å blandet inn franske cabernet sauvignon-druer i den røde sangiovesebaserte vinen. Også i denne utgaven gir disse druene en ekstra dimensjon til produktet som ellers viser de typiske trekkene med friskt kirsebærpreget helhetsbilde. At noe av vinen er lagret på eikefat gir et vellykket tilskudd til smaksbildet. Ung i dag, tåler absolutt noen år i kjelleren.

****** Villa Artimino Carmignano 2004

Italia (Toscana). Nr. 10625. Kr. 166,30. Basisutvalg

Opprinnelsen er som for vinen over, og her er det også blandet inn cabernet sauvignon. Vinen viser litt modnende brun farge etter drøye tre år, og dufter småkomplekst med tørket frukt, kvae, kirsebær og krydder. I munnen har den stor fylde og flott frukt, den er velbalansert og fast med spenstig avslutning. Til smakfullt kjøtt i dag, men tåler jo også lenger lagring.

****** Angelicus Chianti Rufina 2006

Italia (Toscana). Nr. 10626. Kr. 109,00. Basisutvalg

Her er vi i de nordligste og kjøligste delene av Toscana nord for byen Firenze. Ungdommelig kjølig duft av kirsebær og urter. Vinen er frisk og velkonsentrert med delikat frukt og fin ettersmak. Veldig bra matvin til prisen som scorer på friskhet i dag, men som sikkert lagrer bra noen år.

***** Solco Chianti Classico 2006

Italia (Toscana). Nr. 10628. Kr. 118,00. Basisutvalg

Duft av syrlige, litt myntepregete røde bær med diskret eikeslør. Fin friskhet og middels konsentrasjon med snerten avslutning og hint av treverk og kaffe etter ni måneder fatlagring. Kanskje til neste villsvinragu?

***** Vigna Massereto Chianti Classico Riserva 2001

Italia (Toscana). Nr. 10688. Kr. 169,20. Partivare 720 flasker

Her finer vi betegnelsen "Riserva" som krever noe lenger lagring samt noen andre lovpålagte hensyn under produksjonene. Oftest er dessuten druene fra produsentens beste vinmarker, og vinen lages ofte ikke i svakere årganger. Her viser fargen som har fått et brunlig skjær at modningen er i gang. Duften er mer kompleks med tørket frukt, krydder og urter., samt et floralt preg. Smaken er også utviklet med myk frukt og et viss preg av kvae og nype, men friskheten er bevart. Behagelig å drikke i dag.

***** Fattoria la Lecciaia Rosso di Montalcino 2006

Italia (Toscana). Nr. 10282. Kr. 161,00. Basisutvalg

Denne vinen har herkomst og mange karaktertrekk felles med tilsvarende vin fra produsenten Brunelli nevnt over. Ungdommelig, velkomponert og egentlig klar for et par år i kjelleren.

***** Piccini Colli della Toscana Centrale 2006

Italia (Toscana). Nr. 10630. Kr. 99,90. Basisutvalg

Ren rød vin med typisk duft av kirsebær og moreller. Frisk og middels fyldig vin med fin balanse og litt snert i avslutningen. Har ungdommens sjarm, men tåler noen år i kjelleren.

Ganske så vellaget utgave av en typisk og tradisjonell toskansk rødvin på dette nivået.

------

ANNEN GOD RØDVIN

***** Borgogno Barbera d'Alba 2006

Italia (Piemonte). Nr. 46636. Kr. 129,50. Testsalg

Druen barbera gir hverdagsvinen i Piemonte, eller lunchvinen som noen hevder. Ingen dårlig lunch med denne vinen i alle fall. Her er det mørk farge og konsentrert duft av kirsebær. Vinen har fint volum og konsentrasjon, den er ungdommelig frisk som barbera oftest skal være, og fatlagringen har gitt et kledelig eikeslør. Ikke bare til uformell lunch i skibakken i Sestriere, men også til vellaget kjøttmat senere på dagen.

***** Poggio alla Badiola 2006

Italia (Toscana). Nr. 48027. Kr. 134,90. Testsalg

Toscansk vin utenfor fokussystemet, hvor den kanskje kunne vært. Syrligheten fra druen sangiovese er her rundet av med 25% merlot noe som gir et varmere helhetsbilde. Det dufter søte moreller med eikeslør og har fin fylde i smaken med stor fruktkonsentrasjon og behagelig eiket helhetspreg. Pent modernisert rødvin fra Toscana som kommer fra kjellerne til den velrenommerte produsenten Castello di Fonterutoli.

***** Dom Divino 2004

Portugal (Dao). Nr. 48974. Kr. 99,90. Testsalg

Ren rød farge med varm duft av mandel og røde bær. Middels fylde og konsentrasjon, ren og frisk i munnen med behagelig helhetsbilde. Vellaget til prisen.

***** D. Dinis

Portugal. Nr. 55274. Kr. 323,80 for 3 liter Bag-in-Box. Testsalg

Portugisisk bordvin fra den delvis norskeide produsenten Caves Vidigal. Her er det et flertall ulike portugisiske druer av noe blandet herkomst, men resultatet er faktisk slett ikke verst. Det dufter litt plomme og sviske med et snev av eik og i munnen er den ren, pen og saftig med ok frukt. Heldigvis uten den litt matte kartongvinsmaken vi ofte finner.

***** Casa Gualda Tempranillo 2007

Spania (La Mancha). Nr. 47834. Kr. 95,40. Testsalg

Dersom det var denne vinen fra La Mancha som var i de omtalte vinsekkene som dikterens Don Quijote sloss mot, burde han nok behandlet dne med mer ærbødighet. Her er det ung og ennå litt rå duft av mørke bær. I munnen er den fyldig med fin fruktkonsentrasjon. Tåler noen år i kjelleren, men utvilsomt frisk og sjarmerende allerede nå.

***** Monteabellón 2006

Spania (Ribera del Duero). Nr. 15479. Kr. 132,00. Testsalg

Overraskede rimelig vin fra et av Spanias mest feirede områder. Det dufter ekstremt konsentrerte solbær med eikeslør og hint av anis. I munnen er det stor fylde og ungdommelig fasthet. Drikkes den til vellaget mat i dag, så luft den i en vid karaffel noen timer. Etter 4-5 år i kjelleren burde dette virkelig bli bra.

**** Domaine du Moulié 1995

Frankrike (Madiran). Nr. 10686. Kr. 148,20. Partikjøp 1200 flasker

100 kasser med fransk vin fra området Madiran i årgang 1995 er ikke dårlig å finne. Så er det vel kanskje Frankrikes mest holdbare viner som lages her, hovedsaklig på druen Tannat. Vinen viser en utviklet brunlig kant og dufter sammensatt og krydret med hint av tørket frukt. Tross sine 13 år virker den nesten ungdommelig frisk og streng i munnen, og bør absolutt ha saftig kjøttmat som følge.

**** South Pinot Noir 2007

Australia (Tasmania). Nr. 10622. Kr. 142,00. Basisutvalg

Druen pinot noir trives ikke særlig godt i utlendighet fra sitt kjære Burgund. Kjølige områder på New Zealand og den sydlige og kjølige australske øya Tasmania er av de få områdene der den gjør det ganske så bra. Her finner vi den kjølige og spinkle duften av bringebær og markjordbær. Det smaker friskt og småelegant med ungdommelig og snerpende avslutning. Absolutt godkjent, og absolutt til mat.

**** Corvo Rosso 2005

Italia (Sicilia). Nr. 48086. Kr. 137,70. Testsalg

Fargen viser modnende brunskjær i kanten, og det dufter tørket frukt, krydder og treverk. Smaken er frisk og overraskende utviklet på vel to år. Dette holder likevel bra, men drikk nå.

**** San Vito Villa Molino

Italia (Veneto). Nr. 43136. Kr. 369,90 for 3 liter Bag-in-Box. Testsalg

Dette er i grunnen en litt feiret Valpolicella på kartong, og egenlig ikke så ueffen. Det er pent og friskt, med middels fylde, ok fruktkonsentrasjon og rent helhetsbilde. Funker både på terrassen og i det uformelle vennelaget.

------

HVITE VINER, OG EN ROSÈ

***** Diwald Grüner Veltliner Selektion 2006

Østerrike (Niederösterreich). Nr. 49801, Kr. 98,90. Basisutvalg

Føyer seg inn i rekken av gode østerrikske hvitviner de siste årene. Det dufter sitrus, kalk og eple/pære. Fin fylde og frisket, flott fuktkonsentrasjon og rent sympatisk helhetsinntrykk.

Både til mat og terrasse.

***** Slossweingut Bockfliess Grüner Veltliner Weinvirtel 2006

Østerrike (Weinvirtel). Nr. 10800. Kr. 110,20. Basisutvalg

Nok en vellykket østerriker med en viss krydret og dyp duft over eple-/sitruspreget. Ganske så fyldig i munnen med fin frukt og friskt helhetsbilde. Til vellaget fisk og hvitt kjøtt.

***** Fior di Rosè

Italia (Veneto). Nr. 60734. Kr. 128,90. Testsalg

Ukomplisert forfriskende og småsprudlende rosèvin, av den typen italienerne betegner "frizzante". Det dufter og smaker rent og pent av solbær og bringebær, og er overraskende vellykket laget. Ikke akkurat sesongen for hageselskap nå, men litt utpå våren burde dette få blodet til å bruse. Hørte jeg 17. mai?

**** Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Spätlese Trocken 2006

Tyskland (Mittelrhein). Nr. 10696. Kr. 197,20. Partikjøp 720 flasker

Det blir kostbart, men kvaliteten er høy. Edel duft av sitrus, eple, hvit pepper og florale toner. Stor fylde og konsentrasjon, men ennå ung og lukket. Mineralsk ettersmak. Dette kan ligge i mange år, og fortjener minst 3-4 for å vise noe av potensialet.

**** Niederhäuser Hermannsberg Riesling Kabinett Trocken 2006

Tyskland (Nahe). Nr. 10641. Kr. 146,20. Basisutvalg

Det blir lange og vanskelige navn, men det er også noe av det fascinerende med tysk vin for mange. I en ellers vanskelig årgang 2006 har området Nahe likevel fått fram mange vellykkede viner. Umiskjennelig rieslingduft med et visst blomsterpreg over tropiske frukter og eple/sitrus. Ren, frisk og elegant vin med en viss streng og ungdommelig avslutning. Denne fortjener også et par år i kjelleren for å slippe fram mer av hemmelighetene, men du verden, det smaker godt alt nå.

**** Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken 2006

Tyskland (Nahe). Nr. 10230. Kr. 221,00. Partikjøp 306 flasker

Enda lengre navn, høyere pris, men også høyere kvalitet. Edel mineralsk duft med eple, sitrus og fersken. Ennå ung. Stor fylde og flott frukt med friskhet og spenst. Dette bør også lagres noen år.

**** Niederhäuser Steinberg Riesling Trocken Grosses Gewächs 2005

Tyskland (Nahe). Nr. 10235. Kr. 234,70. Partikjøp 476 flasker

De beste vinmarkene i Nahe betegnes "Grosses Gewächs". Vinene bør følgelig være bedre, og de er i alle fall dyrere. Overraskende er lille Norge det største eksportmarkedet for slik tysk kvalitetsvin, og denne er faktisk rimelig til vin på dette nivået å være.

Her er det edel mineralsk duft, men ung og lukket. Vi kjenner stor fylde og konsentrasjon, og smaken begynner så vidt å vise aromaer av sitrus, eple og tropisk frukt. Dette blir veldig bra til vellaget sjømat eller lyst kjøtt om et par tre år.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning