Rød sødme

Den ideelle vin til sjokolade er som regel rød. Behovet blir forsterket av et tilbehør som her.

Publisert Oppdatert
I helgen skal du kose deg. Få gode vintips av Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt, Ole Martin Alfsen:

Sjokolade inneholder bitterstoffer som kan tørke ut mang en vin. Selv rasepregede sauternes og lignende går rett i knestående i møte med mørke, bitre sjokoladedesserter. Både strukturen/bitterheten i sjokoladen og aromabildet spriker veldig med vinen selv, og det er sjelden du unngår uopprettelig skade.

God sødme

Harmonien blir derimot bedre om du velger en vin med en tørr struktur som kan minne om sjokoladens egen. Da er det røde viner, som har en viss tanninstruktur, som gjelder. Det er selvfølgelig viktig at vinen ikke er for tørr og fast, og enda viktigere er at den har sødmen til å matche en dessert. En vanlig tørr rødvin ville vært særdeles upassende - og smake direkte vondt.

Portvin og lignende røde hetviner er som regel gode alternativer om du takler alkoholen. Lettere og ikke like alkoholisk er Recioto di Valpolicella, og en god gjenganger er

42067 Recioto della Valpolicella Acinatico 2004, Accordini, Veneto, Italia. Kr 249.90

Med et rødt alternativ vil du fort kunne oppleve at solbæraromaene spiller veldig godt opp mot vinen, og slike små ekko er jo heller ikke å forakte.

Sirupkonsistens

Men noe helt annet - som møter sjokoladen på helt fortreffelig vis - er en helt spesiell sherry kaldt P.X. Den lages av druen Pedro Ximenez, som ofte forkortes til P.X. Denne druen gir veldig søte og komplekse viner. Noen er riktignok så søte at de fungerer best som dessert på egen hånd, og er fantastiske som saus til vaniljeis og nøttekaker. For her snakker vi sirupkonsistens, folkens.

En ikke fullt så klissete utgave er

45747 Noe Pedro Ximenez Muy Viejo, Gonzalez Byass, Jerez, Spania. Kr 199,00 (BU)

Denne 30-åringen forsvarer sin pris i aller høyeste grad. Den er nesten svart som kaffe, tykk og sirupsaktig i konsistens, med aroma av sjokolade, nøtter, kaffe, tørket frukt og gammelt treverk og krydder. Rik og konsentrert og sitter lenge igjen i munnen. Vinen ufyller og løfter sjokoladen opp i skyene - og ga også Victor et salig blikk som egenlig sa det meste.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning