Pinner uten pinne

Har du allerede fått i deg pinnekjøtt fire-fem ganger i desember? Prøv noe annet enn øl og akevitt til julemiddagen! Slå til med champagne!

Publisert Oppdatert
Pinnekjøtt er salt mat. Dette saltet påvirker munnhulen på en måte som gir visse føringer på drikkevalget. Godt øl og kraftig akevitt er et tradisjonelt og - for mange - selvskrevet følge, men det finnes flere veier til målet. Så hvorfor ikke variere?

Les mer om Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt, Ole Martin Alfsens tips!

Frisk og fruktig

God friskhet og fruktighet er viktige egenskaper en vin må ha i denne settingen. Friskheten er viktig fordi dette er både salt og fet mat, da er syre essensielt for å få satt i gang spyttproduksjonen. Frukt trengs for å pakke inn saltet og samtidig møte den sødmefulle rotmosen. Her er det fint om vinene eventuelt har en liten dose restsukker, hvor mye frukt og sukker som trengs, er individuelt. Selv tåler jeg litt restsukker så lenge vinen ikke er søtladen.

Riesling er en naturlig drue å trekke frem i slike sammenhenger. Både viner fra Alsace og mange områder av Tyskland kan gi stor lykke ved bordet, så lenge de samtidig har fylde og vekt nok til å møte denne kraftige, fete maten.

Musserende vin

Et helt annen - men samtidig morsom - retning å gå, er musserende viner. De kan ganske enkelt være geniale med pinnekjøtt! Du trenger da en vin med god konsentrasjon og frukt, syrligheten er også her viktig for å rense opp, men husk at boblene i veldig stor grad vil ta tak i fettet i munnhulen og friske opp mellom munnfullene.

Samtidig vil musserende viner ofte gi en lettere og friskere totalopplevelse, slik at du etter måltidet vil ha litt lettere for å komme deg opp av stolen.

Her må jeg i høyeste grad anbefale ekte champagne. Selv om mange andre musserende viner kan gjøre nytten, har champagne syren, kompleksiteten og elegansen som gjør dette til en storslagen opplevelse.

Hvor tørr den skal være, avhenger av dine preferanser og hvor salt og fett pinnekjøttet er. Styrer du unna fettet og samtidig har salt kjøtt, vil en veldig tørr vin bli litt for tøff, da er sødme og frukt essensielt. Godt utvannet og med fett i munnen er det greit med en knusktørr en.

Uansett bør vinen ha god vekt og konsentrasjon. Viner basert på - eller med hovedvekt av - pinot noir kan være et poeng å lete etter. I noen tilfeller kan også rose champagne være veien å gå: Disse vinene har ofte en større fruktighet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning