Perlende god

Alle fugler smaker av fugl, men noen smaker mye mer enn andre.

Publisert Oppdatert
Du har sikkert sett dem. Selv om du ikke vet det. Ofte sprader de rundt i zoologiske hager, med sine karakteristiske små hoder og store kropper. Perlehøns er pryddyr og likner mer på påfugler - de mangler bare fjærprakten - enn på "vanlige" høner.

Godt kjøtt

De er også flokkdyr og bruker dagene til å tusle rundt og spise det de kommer over: frø, røtter, bær, snegler eller termitter. Perlehøns synes å ha god appetitt, kanskje er det derfor smaken på kjøttet kan bli så god. Størrelsen er omtrent som for andre høner, mellom en kilo og halvannen.

Perlehøns trives best i tropiske strøk. Gjerne sør for Sahara. Det er ikke så ofte du påtreffer dem i restaurantmenyene, men perlehøns finnes på import og velassorterte butikker begynner å ha dem i fryseren. Vår grossist henter dem fra oppdrett i Frankrike - hvor de har levd på et blandingsfor som gir en helt fantastisk smak.

Kylling også

Til ukens oppskrift kan du trygt bruke kylling i stedet for perlehøns. Prøv da å skaffe en landkylling-variant som smaker mest mulig, siden norske kyllinger generelt smaker mindre og mindre. I et slikt landskap spår jeg en lysende framtid for råvarer som sparker fra seg. Og siden jeg har lest at perlehøna skal være tilpasningsdyktig, må det bli plass til den når jeg starter min drømmegård på landet om noen år.

Til dagens rett vil det være ideelt om du har liggende en leirform med lokk, såkalt romertopf. Alternativt kan du bruke en ildfast form eller - som jeg - en flott kasserolle med lokk. Noen av grønnsakene er bakt med i gryta, sausen blir laget i den, og mot slutten tilsettes alt høsten har å by på av godsaker: fåresopp, hestebønner, kastanjer... dette må jo bli godt!

Oppskriften

Perlehøne med kastanjer i kremsaus

Ingredienser:

1 perlehøne eller landkylling

4 fedd hvitløk

1 fersk rødløk, delt i båter

20 småpoteter

2 ss smør

3 dl hvitvin

salt og pepper

2 dl fløte

---

1 neve rensede friske hestebønner (feves)

1 neve splittede ferske erter (petit pois)

---

200 g ferdig rensede kastanjer

200 g assortert fersk skogsopp, f.eks fåresopp og kantarell

Framgangsmåte:

Start med høna, smør den godt inn med smøret, gjerne under skinnet også. Stikk kniven inn i låra og lag noen snitt, slik at de steker fortere. Krydre det hele med nykvernet sort pepper og knust havsalt.

Legges i en kasserolle, legg hvitløk, løk og poteter rundtom, slå over vinen. Sett på lokk og bak i ovnen på 180 grader i en liten time, sjekk underveis, trykk på brystene, og stikk en kniv inn i låret, kommer det masse kjøttsaft ut, må den stå lenger. Innimellom tar du en liten øse og heller stekesjyen som danner seg over fuglen. Mot slutten har du i fløten.

De kokte ertene og bønnene legges i gryta. Soppen stekes i en klatt smør i panna, kastanjene rulles med på slutten, legg dette i. Nå er alt i gryta klart til å serveres, rør godt rundt i sausen, smak på den og juster med salt og pepper. Litt finhakkede urter som gressløk og persille er fint å ha på toppen.

Server gryta på bordet. Legg en skje med grønnsaker på til hver, skjær av et lår og del i to, skjær ut brystene og del opp. God appetitt!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning