Ole i Dole i Doffen

Slå til med noe ekstra morsomt på nyttårsaften!

Publisert Oppdatert
Mange spør meg hva mitt motto er som kokk. Da sier jeg: Ha det gøy! Men hva er egentlig gøy, jo det skal jeg si deg. Ganske nylig oppdaget jeg en rett fra Louisiana som brukes til thanksgiving og ved juletider. Retten heter "Turducken" og er noe så vulgært som en utbeinet kylling fylt inni en and som deretter er pakket inn i en utbenet kalkun.

Fristende hakkespett?

Hvor ellers enn i Mulighetenes land kan de lage noe slikt, tenkte jeg. Litt mer research har imidlertid ført meg til forrige århundres Frankrike, til Röti sans pareil eller "En stek uten sammenligning".

En overdådig kongelig middag resulterte i en surret stek lagd av ikke mindre enn 17 forskjellige fugler. Alt fra bustard (en strutselignende fugl) til kalkun, hakkespett og vaktel var representert. Den minste kunne ikke romme mer enn en enkelt oliven. Retten lar seg dessverre ikke gjennskape i dag, da de fleste er regnet som truede dyrearter. I stedet får vi bryne oss på avarter som gurducken - som i tillegg til turducken har et lag med gås. Eller hva med en osturducken, som igjen er pakket inn i en utbeinet struts?

Du vil bli overrasket over mangfoldet og kreativiteten som finnes i verden, om du fordyper deg i gastronomiske historiebøker. Og hvis du tenker "Hvorfor skal man lage dette", er mitt svar "Hvorfor ikke?". Til nyttår serverer jo mange allerede stuffa kalkun, så da er du nesten halvveis. Det du trenger er en god utbeiningskniv, en tykk synål som du kan sy med hyssing, og ikke minst god tid og litt tålmodighet.

Siden fuglene har lik anatomi, skjønner du resten med en gang du har beinet ut kyllingen. Legg en hel fugl med brystene ned på skjærefjøla. Bruk kniven og skjær et snitt nedover ryggen, med nøysom hånd skjærer du ned på hver side, målet er at alt skal skjæres ut i ett stykke uten ødelagt skinn. På kyllingen og anda må du skjære vekk vingene og beine ut låra også. På den ytterste - altså kalkunen - kan disse sitte på.

Godt krydret

Hver fugl krydres godt med salt og pepper. Når alle er beinet ut, legger du kalkunen på fjøla brettet ut. Jeg la så på kyllingen, siden denne var større enn anda i mitt tilfelle. Deretter anda i midten. Nå kan du velge om du vil ha i litt stuffing av for eksempel krydret kjøttdeig, brød eller cornbread. Min var ganske naturell med hvitløk, smør og urter.

Med en stor synål (lånte en av kona) med plass til hyssing gjennom hodet, sys det hele sammen. Det kan være litt vanskelig i starten, start gjerne med å surre noen tråder rundt alt først.

Kalkunskinnet strekkes rundt hele herligheten og syes sammen med tråklesting, eller hva det heter. Legg steika på et stekebrett. Krydre godt med salt og pepper, knus litt hvitløk sammen med smør og trykk det inn under skinnet og masser resten rundt. Stekes på 160 grader i varmluftsovn til en kjernetemperatur på 54 grader. Den vil da "trekke" opp til ca 64 grader på ettervarmen. Her må du ha en temperaturmåler! Steika må så hvile minst 30 minutter før den serveres.

NB! En ordinær fylt kalkun er selvfølgelig et godt alternativ for dem som ikke er så flinke med synåla!

Turducken

Ingredienser til 10-12 gjester
 • 1 stor kalkun
 • 1 hel and
 • 1 hel kylling
 • 6 fedd hvitløk
 • 100 g smør
 • salt pepper
 • 1 neve frisk timian eller persille

  ---

 • Søtpotet eller gresskar
 • Smør
 • Frøene fra ½ vaniljestang
 • Salt og pepper

  ---

  God saus laget av stekesjyen fra steika, kyllingkraft, portvin, smør og jevnet med litt maizena.

  ---

 • Stekte små poteter
 • Salat eller waldorf

  Framgangsmåte:

  Alle fuglene bearbeides som beskrevet over. Stekes til perfeksjon og transjeres (skjæres opp) ved bordet. Søtpotetene skrelles og kokes møre i vann. Moses med smør og evnt litt fløte. Smakes til med vanilje, salt og pepper.

  Server med en god saus, poteter og evnt salat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning