Økologiske opplevelser

For dem som har fått smaken på økomat, er sommerens økotilbud bredere enn noensinne.

Publisert Oppdatert
- Forhåpentligvis vil maten stå i stil med stedet, sier Bente Westergaard. I mars åpnet hun økologisk kafé på Hellviktangen, en gammel gård på Nesodden med mye historie i den vedfyrte komfyren på kjøkkenet.

- Hit kan gjestene komme sjøveien, til fots langs kyststien fra ferjekaia, eller selvfølgelig med bil. Maten lages fra bunnen av, og jeg bruker kun økologiske varer, såfremt det er mulig, fortsetter hun.

Westergaard begynte med økologisk matlagning allerede i 1973, og har opp gjennom årene vært involvert i to andre økologiske spisesteder. Hun har også gitt ut boka "Grønn Gourmet".

Mange har etter hvert fulgt i Westergaards fotspor. 9. mai slippes årets øko-guide, som inneholder oversikt over rundt 200 økologiske spisesteder, butikker, overnattingssteder og andre økologiske tilbud.

Øko-bølge

- Vi har hatt en bra økning i antall oppføringer siden i fjor, opplyser redaktør for øko-guiden, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

- Det har ikke bare kommet til flere spisesteder. Rundt sytti av Petter Stordalens hoteller er for eksempel øko-sertifisert, og det innebærer et stort løft. I dagligvarebransjen skjer det også mye, blant annet er Ultra i gang med å legge om bakeriene sine til bare å lage økologiske brød, forteller hun.

Tilbudet er naturlig nok størst i Oslo, men øko-bølgen har nådd hele landet.

- Det er tilbud i alle fylker, og mange ligger langt utenfor noe bysentrum. Det finnes for eksempel økologisk vandrerhjem, besøksgårder, veikroer og muligheter for hjemkjøring av varer. For ikke å snakke om alle arrangementene som legger om til en miljøvennlig og økologisk profil, sier hun, og nevner at Øyafestivalen har hatt en viktig spydspissfunksjon.

- De ble nærmest ledd av da de ville servere økologisk for seks år siden. Men de viste at økologisk matservering både er mulig fra arrangørens side og populært hos publikum, og mange har fulgt etter.

Blant annet annet reklamerer Kartfestivalen på Gvarv i Telemark med at de i år blir verdens første heløkologiske festival, med både økologisk mat, øl og t-skjorter. Selv kongsgården annonserte nylig at den vil legge om til økologisk drift.

Også ifølge siste rapport fra Statens landbruksforvaltning økte produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer mye i 2007. Blant annet gikk tallet på sertifiserte økologiske bakerier opp fra 25 i 2006, til 81 i 2007.

Flere kokker

Også Westergaard har merket at interessen har økt.

- Da jeg startet på 70-tallet, var ingen kokker opptatt av økologi. Nå har mange fått øynene opp for kvaliteten på de økologiske råvarene. Selv blir jeg mer og mer overbevist om at smaken på de økologiske varene er bedre enn på andre råvarer.

Men å drive økologisk har ikke bare fordeler.

- Å drive heløkologisk er krevende, fordi en del råvarer og produkter er tilnærmet umulige å få tak i. Prisen på råvarene er selvfølgelig også høyere.

Ulltveit-Moe tror de fleste som velger økologisk, har en porsjon idealisme i bunn.

- Når du må konktakte ti leverandører i stedet for én for å få tak i det økologiske kjøttet du behøver, trengs det litt engasjement. Samtidig ser nok mange også et markedspotensiale - som når Ultra legger om sine bakerier fordi kundene etterspør sunnere brød.

Som kunde kan det være lurt å være på oppmerksom på i hvor stor grad tilbudet er økologisk.

- Ordet økologisk er beskyttet, og man må ha Debio-godkjenning for å kunne reklamere med det. I guiden har vi imidlertid også tatt med steder som ikke har Debio-godkjenning - steder som prøver, men som ikke er heløkologiske fordi de har problemer med å få tak i alle varene de trenger. Men vi er strenge - det holder ikke med bare økologiske tørrvarer som sukker og kaffe, påpeker hun.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning