...og et godt nytt år!

Helstekt fugl er eksklusivt og vakkert, og den perfekte inngangen til 2006! Kalkun er vår største fugl og passer utmerket til en festaften der flere munner skal mettes.

Publisert Oppdatert
I England har de den gjerne på julaften, her i Norge nyter vi den heller under nyttårsfesten. Skjønt nytelse; mange kalkun-stunts ender dessverre med en tørr katastrofe. Kalkun er ekstremt mager og krever mye av kokken. Ellers forsvinner alt av kjøttsaft og gjestene blir skuffet.

Om du skal fylle kalkunen eller ikke, er selvsagt opp til deg selv. Men hvis du ikke fyller den, vil varmen komme innenfra også, og brystene blir ferdige en halv time før lårene. Så kanskje du heller bør gjennomføre konseptet som kalles "stuffed turkey"?

Hva man fyller med er smak og behag. Noen foretrekker den klassiske brødstuffingen, andre lager en god blanding med forskjellige typer sopp. Min variant er med eple, kastanje, bacon og løk. Når kjøttsaften blander seg med dette fyllet, blir det et himmelsk sammensurium.

Stekingen er et kapittel for seg. Mange kvier seg for å gi seg i kast med så store kjøttstykker, men dette er bare kos. Og mens kalkunen står og putrer og godgjør seg i ovnen, er det bare å legge sjela i resten av tilbehøret.
Med lav temperatur i ovnen har du full kontroll, og rikelig med tid til å overøse den både med stekesjy og kjærlighet. Et par gode snitt med kniven inn i lårene sikrer at de blir ferdig noenlunde samtidig. Et fedd hvitløk knust sammen med rikelig med smør, masseres inn over det hele, under huden og mellom låra.

Personlig er jeg en stor tilhenger av den klassiske waldorfsalaten, og anbefaler gjerne den sammen med resten av tilbehøret. Lager du waldorfen skikkelig saftig, kan den redde en litt tørr kalkun.

Saus er alltid like viktig. Her får vi ikke noen bein å koke kraft på, derfor er det bra å ha noe kylling- eller oksekraft liggende. Sausen er basert på plommer, altså en supertradisjonell plumsauce.

Tilbehøret kan varieres utfra det du har tilgjengelig: Rosenkål, glaserte rotfrukter, pastinakk, løk, bakte fiken, rødkål eller spinat. Jeg har gjort tilbehøret svært enkelt i år, rett og slett ovnsbakt potet og gresskar, krydret med sitron og timian.

Foto. Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning