Null toll, fullt kaos

Utvalget av taxfree-vin har aldri vært bedre. Men er du i stand til å se forskjell på knallgode kjøp og flasker som knapt er billigere enn på Polet?

Publisert Oppdatert
Markedet for taxfree-vin har fått to viktige løft det siste året: Flere flasker enn før kan tas med gjennom tollen, og det er blitt mulig å vente med shoppingen til endt hjemreise på Gardermoen.

Rundt 150 forskjellige vinflasker er nå tilgjengelige ved ankomst på Norges hovedflyplass, ifølge Travel Retails butikksjef Tore Hov. Ved utreise er tallet om lag 200. Bredden er selvsagt en helt annen på Vinmonopolet, men sammenliknet med Kastrup, Frankfurt og andre aktuelle transittflyplasser er taxfreeutvalget på Gardermoen oppsiktsvekkende bra.

- Dessuten blir vi regnet blant de aller billigste på alkohol blant alle de landbaserte flyplassene i Europa, reklamerer Tore Hov.

Han viser til Travel Retails siste undersøkelse, hvor selskapets viner og champagner i gjennomsnitt er 42 prosent billigere enn hos Vinmonopolet. Men hvilke flasker som er gode kjøp, får ikke kundene opplysning om i taxfreebutikkene. Det gjør de derimot hos aperitif.no, Norges ledende nettsted for mat og drikke.

Raske avgjørelser

- Taxfreebutikken på Gardermoen kan virke som det totale kaos. Folk har kjempedårlig tid, og må ta raske avgjørelser. Bare de færreste har pollista med seg for å sammenlikne. De trenger gode forbrukertips, derfor har vi opprettet en egen taxfree-spalte, forteller Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør for aperitif.no.

En lagringsvin fra Masi - Brolo di Campofiorin 2003 - er nettstedets ferskeste tips. Den er med sine 119 kroner hele 70 kroner billigere enn i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Ifølge aperitif.no er også Louis Bernard Châteauneuf-du-pape 2004 til 135 kroner (199,- på Polet) et supert kjøp, i likhet med Bordeaux-vinen Chateau du Taillan 2001 til 89 kroner (168,- på Polet), den billige chileneren Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2005 til 67 kroner (100,- på Polet) og Rioja-godbiten Montecillo Gran Reserva 1998 til 135 kroner (189 på Polet).

- Samtidig finnes det viner som bare er en tier billigere på taxfree enn på Vinmonopolet, påpeker Jacobsen.

- Hvis et produkt selger masse på Polet, vil det ha en gunstig pris der, og hvis volumet er lavt på taxfree, trenger ikke prisen å være så mye lavere enn på Polet. Og motsatt: En vin som har lavt volum på Polet kan være et ekstremt godt kjøp på taxfree.

Tyskerne bestemmer

Det er verken Tore Hov eller noen av kollegene hans i Norge som bestemmer hvilke taxfree-viner vi skal få kjøpt på norske flyplasser. Travel Retail Group er 50 prosent eid av det tyske firmaet Heinemann, som er en gigant på taxfreevarer i store deler av Europa. Firmaet gjør felles innkjøp for alle sine utsalgssteder.

- Derfor kan varesammensetningen tidvis virke litt tilfeldig, kommenterer Aase E. Jacobsen.

- Primært skal utvalget vårt bestå av bestselgere og andre viner som er en del etterspurt - som Chablis, Rioja, australsk og chilensk vin, forteller Tore Hov.

- Hvorfor oppgir dere ikke polpris på vinene deres, slik dere gjør for en del av brennevinflaskene? Da ville det jo vært enklere for kundene å vite hva som er gode kjøp.

- Prissammenligning kan være komplisert, blant annet fordi kvaliteten på ulike årganger av samme vin kan variere. Dessuten krever det mye administrasjon å følge med på Polets priser, som rett som det er kan gå opp eller ned, argumenterer Hov.

- Hvilke viner selger aller best på taxfree?

- Dette er veldig sesongbetont, og påvirkes av tilgjengelighet. Det er ikke alle populære viner vi klarer å ha i hyllene til enhver tid, dessverre.

Mange kvoter å fylle

Trøsten får da være at det finnes nok av andre flasker å plukke med seg. Og i løpet av et år kan det bli mange tollfrie kvoter å fylle, ikke bare for dem som drar mye utenlands i jobben, men for store deler av det norske folk. Vi flyr stadig oftere ut av landet - gjerne på korte storbyferier - og hver gang har vi det hektisk med å få unna taxfreeshoppingen før koffertene våre dukker opp på bagasjebåndet.

Her kan det selvsagt være et alternativ å heller handle med seg vin fra det landet eller området man besøker.

- For mange vil det alltid være et poeng å kjøpe med seg viner som kan gi gode ferieminner når man drikker dem, fastslår Aase E. Jacobsen.

- Men hvis det viktigste er å komme hjem med et par vinflasker - ikke nasjonaliteten eller navnet på produsenten - kan det være vel så greit å vente til den norske taxfreebutikken, mener Aperitif-redaktøren.

FOTO: Tore Sandberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning