Moderne dugnad

Ikke la festen vente på seg – ta vennene dine med på en ordentlig matdugnad!

Publisert Oppdatert
Vi trenger ikke alltid gode grunner for å ta oss en fest. Så lenge man har noe å samles om, kan man skape en get together ut av det meste. Franskmennene har for eksempel en artig tilstelning kalt Grand Aïoli - en type picnic der alle tar med seg et bidrag hver. Jeg tror en dugnad av denne typen ville fått bedre oppslutning enn borettslagets årlige rake-løv-fest.

Grand Aïoli-festen holdes ofte på åpne kommunale plasser. Som regel arrangeres den på sommerstid, slik at alle kan briljere med de flotte grønnsakene de har i hagen eller den sprellferske fisken de dro opp ved daggry. I Provence er det vanlig at en tilsvarende fest blir arrangert på langfredag, har jeg lest. Men hvorfor ikke like gjerne ta den midt på vinteren? Denne årstiden er jo så mørk og til tider trist at mange kan ha godt av slike lyspunkt - dessuten har vi all grunn til å feire vår egen Torskebass nå i disse dager.

Jeg elsker aïoli. Denne olivenolje-hvitløksemulsjonen er selve hovedpersonen i den store festen som er oppkalt etter den. Ordet aïoli kommer av ail, som betyr hvitløk og huile som er olje.

Enkelt!

Tradisjonelt er aïoli laget kun av ferske hvitløksfedd som mortes med litt salt og spes med god olivenolje i en tynn stråle. Moderne kokerier drar helst i et par eggeplommer i starten for å gjøre den litt mildere, da ligner den også mer på en tradisjonell majones. Selv må jeg alltid ha en skje dijonsennep i aïolien, samt noen dråper frisk sitron. Da virker den kjempefrisk - og nesten sunn.

Til aïolifesten kan du bruke akkurat hva du ønsker, fra fersk fisk og kokte grønnsaker til fugl, kjøtt og selvsagt aïoli. Selv om det ikke er høysesong for grønnsaker, er butikkene fulle av brukelige neper, artiskokker, persillerøtter, vårløk, kål og potetvarianter. Hvitløken bør helst være ganske fersk, den gamle fletta som henger over komfyren er mest sannsynlig ganske stram og bitter. Og bruk en mild extra virgin-olje som smaker friskt og godt.

Aïolifest

Ingredienser:

2 fedd hvitløk
1 ts dijonsennep
noen dråper frisk sitron
1 romtemperert eggeplomme
litt salt
2-3 dl olivenolje
smakes til med pepper

---

500 g dampede blåskjell
1 kg nytrukket fisk, f.eks torsk, sei og/eller røkt kolje
2 rensede, kokte artiskokker
8-12 kokte knaskerøtter
200 g kokte grønne bønner, haricots verts
1 fennikel, delt i båter og kokt
8 små neper, kokte
800 g små og gode kokte poteter

Framgangsmåte:

Ha hvitløk, sennep, sitron og eggeplomme i en bolle, vispes i ett minutt, spe med oljen i tynn stråle, blir den for tykk kan du ha i litt vann. Smakes til med salt og pepper.

Alle grønnsakene skrelles og kokes møre i saltet vann, serveres lune. Toppes med knust havsalt og pepper.

Fisken deles i små biter som trekkes i saltet vann med litt laurbær og en skive sitron i noen minutter, til de akkurat har trukket igjennom. Legges på fatet, serveres lunt, dampede blåskjell legges på.

Server aïolien i en skål i midten med de øvrige ingrediensene rundt. Ferskt landbrød og en god krukke vin, så er vi på glid.

FOTO: Silje Eide i_253167

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning