Mens vi venter på høsten

Kokk Tom-Victor Gausdal er lei av grillmat, salater og jordbær. Nok brennmaneter, brennesler, svettetokter og solstikk nå. Det er tid for god gammeldags husmannskost.

Publisert Oppdatert
Følelsen begynner å komme snikende, her jeg sitter i solsteiken og planlegger dagens middag. Jeg har på en måte fått nok salater, koteletter, pølser og jordbær med fløte for en stund. Det er på tide med litt "ordentlig" mat igjen, og da har tankene lett for å streife innom Tyskland.

Tyskland er på mange måter undervurdert - også i matveien. Kosten er ikke så ulik vår egen husmannskost. Men ukens rett er ikke av den kraftigste bondekosten. Spätzle er en sør-tysk spesialitet, som også brukes endel i Sveits, Østerrike og Alsace. Den engelske betegnelsen er dumplings, som betyr boller eller lignende av en deig. De kan minne om rustikke små pastaer eller om små, uformelige, avlange boller.

Mange varianter

Min gode kollega Bjørn har lært meg å lage dem på den originale måten, med en egen spätzlepanne som er spesiallaget med store hull. Den bløte røren presses gjennom hullene med en skrape eller slikkepott direkte i kokende vann. Så forskjellen til pasta er at det er mer som en vaffelrøre enn en formbar deig. Med tilslag av skarp dijonsennep blir de friskere og mer smaksrike. Egentlig skal det brukes fromage blanc eller ferskost i røren, slik at de blir ekstra gode.

Tyskerne bruker disse kokte deigklumpene som tilbehør til kjøtt - enten bare nykokte som de er, eller stekt i en klatt smør med løk. En tradisjonell rett er sursøte linser med frankfurterpølse og spätzle, kalt Schwaben - eller Linsen, Spätzle und Saltenwürste. En annen rett heter Kässpätzle og er bakt med ost i ovnen.

Selv har jeg laget en vri med sopp og vårløk, samt en frisk camembertkrem og sprø krutonger. Dette er en middag i seg selv, men den kan like gjerne serveres som sen lunsj eller koserett om kvelden.

Når du steker sopp i en panne sammen med et hvitløksfedd og spätzlen, blander alle smakene seg sammen i en skjønn harmoni, nykvernet sort pepper og et par dråper frisk sitron fungerer som en total smaksforsterker i retten. Den fløyelsmyke kremen blir substituttet for sausen og toppet med supersprø hvitløkskrutonger blir det selve flagget på kransekaka. Om du ikke bruker oppskriften nå, kan du spare den til høsten og bruke skikkelig skogsopp, steinsopp eller kantareller (dette blir garantert fantastisk!). Alternativt kan du blande inn blomkål, asparges eller andre grønnsaker, eller kanskje en krydret pølsebit.

Til å lage spätzlen kan du bruke et dørslag eller en sleiv med store hull.

Spätzle med camembertkrem

Ingredienser:

2 dl fløte
½ camembert i biter
2 pl gelantin, oppbløtt
salt og pepper
---
200 g mel
1 ss dijonsennep
1,5 dl melk
100 g ferskost eller filadelfiaost
2-3 egg
salt
pepper
---
4 ss Små loffterninger ristet sprø i ovnen
med et fedd hvitløk og olivenolje
---
1 bt vårløk, finsnittet
100 g sopp i skiver, shi-take eller aromasopp
1 fedd hvitløk, knust
noen dråper frisk sitron
2 ss smør
salt og pepper
urter til garnering

Framgangsmåte:

Start med kremen. Varm opp ½ dl fløte, ta av og smelt camemberten i den, siles. Pisk resten av fløten. Varm opp gelantinen i camembertmixen og vend inn den piskede kremen, smak til med salt og pepper. Sett blandingen kaldt.

Rør sammen ingrediensene til spätzle-røren, smak til med salt og pepper. Gni røren gjennom en øse, eller noe lignede med grove hull, over kokende lettsaltet vann, ta ut med hullsleiv.

Varm en dyp stekepanne, ha i smør , hvitløk og sopp, legg i tørket spätzle og vårløk la steke til det blir litt gyllent, smakes til med noen dråper sitron, salt og pepper.

Server spätzleblandingen i dype tallerker, legg en god skje med camembertkrem på hver, pynt med friske urter og strø krutonger på toppen.

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning