Luksusegg

Veien er lang fra russisk rogn til våre egne kaviartuber.

Publisert Oppdatert
Kaviar er en samlebetegnelse på saltet rogn fra fisk og enkelte skalldyr. Mest berømt er russisk kaviar, selve symbolet på tsarenes storhetstid. Dessverre er det blitt forbudt å eksportere russisk kaviar, på grunn av at støren er utrydningstruet. Luksusprodukter har jo en tendens til å bli overbeskattet.

Eksklusivt

Nå driver kreative sjeler verden over og forsker på ulike typer oppdrettkaviar, samtidig som et og annet land fremdeles holder på med kaviar fra vill stør. På en liten ringerunde i dag, fant jeg kasakstansk kaviar til den nette sum av 36.000 kroner kiloen, som er engrosprisen. Kaviar fra oppdrettsstør får du til rundt 17.000, men for all del, ett kilo kaviar holder til en liten landsby. De selges som regel i 50 grams bokser.

Det finnes også mange rimeligere alternativer, og da sikter jeg ikke til tubekaviaren som lages av saltet og røkt torskerogn. Greit nok på en brødskive, men skal du imponere partneren din på Valentine's Day, må det mer delikate smaker til. Lag en uforglemmelig meny - der ukens rett kan være en elegant starter.

Løyrom er en fantastisk oransjefarget kaviar av svensk sikløje. Den er kanskje det rimeligste og beste alternativet til sort kaviar. De kaviarene du får i vanlige butikker i Norge, er derimot litt for sterkt fargede etter min mening. De er laget av rognkjeksrogn og legger du dem på en klatt med rømme, vil fargen smitte av, noe som er litt udelikat.

Lakserogn og ørretrogn har store korn og smaker mye av fisk. Det finnes også spesialkaviarer fra blant annet flyvefisk og kongekrabbe.

Er du over middels interessert i matlaging, kan du prøve å lage din egen kaviar. Det er ganske lett; bestill for eksempel rognkjeks, lagesild eller sik med rogn, ta ut rognposene og legg disse ned med en blanding av 80 prosent salt og 20 prosent sukker. La dem ligge en times tid, bruk hansker og pass på å holde alt iskaldt hele tiden. Slå rognen løs fra posen med en visp, fjern det meste av hinner, trykkes igjennom en grovmasket sil. Skylles raskt og rennes av. Legg i små pakker eller glass, og sett kaldt eller frys.

Kaviar blir gjerne servert direkte fra boksen - gjerne med enkelt tilbehør, tynne toasts, løk, rømme eller blinis, som er russisk for pannekaker. Originalt lages disse med bokhvetemel og gir en rustikk kontrast til den flotte rognen.

Min morsomste kaviaropplevelse var på restauranten Extebarri i Baskerland, hvor en stor skje med skikkelig kaviar ble grillrøkt og servert på en perleskje.

Ukens rett er en tartar laget ev fersk tunfisk, sprø krutonger, mild creme fraiche og toppet med kaviar og en liten frisk salat.

Tunfisk tartar med kaviar

Ingredienser:

 • 3-400 g fersk tunfisk
 • saft fra ½ lime
 • salt og pepper
 • 2 skiver lyst brød, revet i små biter, penslet med olje og bakt sprøtt
 • ½ beger creme fraiche
 • 4 ss kaviar, f.eks. Avruga, Calvissius eller Løyrom

  Blandede salater og små urter som gressløk, dill og rød basilikum gressløkolje (frisk gressløk kjørt til en irrgrønn olje i mikser og silt)

  ---

  Framgangsmåte:

  På en ren skjærefjøl og med en skarp ren kniv, skjær tunfisken i strimler og hakkes lett. Ha i en bolle, krydre med salt, lime og pepper.

  Creme fraichen vispes stiv i en bolle, smak til med salt, pepper og eventuelt pepperrot.

  Anrett på tallerken, bruk en sylinder av metall eller en bit av et plastrør. Legg ned tunfisken først, trykkes jevnt med en skje, legg på det sprø brødet, toppes med stivpisket creme fraiche, avslutt med et jevnt lag av kaviar. Blandede urter og salat legges rundt og over.

  Gressløkoljen sprinkles rundt om.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning