Lady og Landstrykeren

Disney har spurt to kjente nordmenn og restaurantsjef på restauranten Villa Paradiso om hjelp til å tolke oppskriften i det legendariske filmmåltidet.

Publisert Oppdatert
I forbindelse med lanseringen av en helt ny spesialutgave av Lady og Landstrykeren på DVD, har Disney spurt to kjente nordmenn og restaurantsjef på den italienske restauranten Villa Paradiso om hjelp til å tolke oppskriften i det legendariske filmmåltidet. Alle har de sterke bånd til italiensk matkultur. Ikke bare kommer de med sine tolkninger av det berømte filmmåltidet - her deler de også sine italienske favorittoppskrifter med oss.

Pål Bang Hansen

Beautiful night - bella notte - er melodien som ledsager filmhistoriens mest berømte og romantiske spagettimåltid i Walt Disneys film om Lady og Landstrykeren. Filmen er jo et deilig sammensurium av italiensk og amerikansk. Nå har jeg sittet og sett på måltidet og funnet ut at sausen som serveres til også er en blanding av to kulturer. I alle fall ser det slik ut av filmens spesialutgave på min dvd-skjerm. Sant å si minner den mye om den sausen jeg serverer til spagetti når jeg har vært på tur til Strømstad og kjøpt små svenske kjøttbullar. Da bruker jeg først en hermetisk boks med hakkede tomater somjeg varmer opp med hakket løk, presset hvitløk, litt buljong, salt, pepper, rikelig med rosmarinog andre krydder fra sydlige breddegrader, før jeg putter kjøttbullar i gryta. Over spagettien drysser jeg til slutt nykvernet parmesanost, men den må komme fra Reggiano. Jeg ser ikke noe til osten i filmen, men den må være der.
Skal jeg plukke frem en annen italiensk rett må det være en med et litt morsomt navn, og da kunne det være fristende å begynne med desserten. Tiramisu betyr trekk meg opp, eller zuppa inglese, som ikke er engelsk suppe, men en kake.

Ellers passer vel saltimbocca a la romana bra ved en slik anledning. Det betyr romersk hopp i
munnen og er faktisk en av Sophia Lorens favorittretter. Her bruker man meget tynt skåret kalvekjøtt i skiver og legger salvieblad oppå. På hvert kjøttstykke festes en skinkeskive med
tannpirker. Når du legger de sammensatte skivene i varm panne med smør, skal skinkedelen først ligge ned. Når det hele får litt farge snus kjøttet og hvitvin helles over. Pepper kvernes, og som regel er det unødvendig med salt - skinken sørger for det som skal til og vinen lager sausen. Hopp i munnen!

Gino Valente

Hva er vel mer romantisk enn å spise spagetti i en bakgård i Napoli? Rundt deg surrer musikk fra trekkspill og mandolin til sangen Bella Notte, mens et forelsket par uten penger nyter "spagetti con amore". Rundt omkring springer det barn, og man kan kjenne lukten fra nyvasket tøy som henger mellom bygningene¿

Gino Valente tolker at måltidet i Bella Notte-scenen er basert på følgende oppskrift:

Midnatt Spagetti fra Napoli (Bella Notte) for to personer:

* 200 gram spagetti
* 1 fedd med hvitløk
* 3 blader med basilikum
* 250 gram med grovhakkede tomater
* 4 ss olivenolje
* 50 gram revet parmesanost

Salt og pepper etter smak.

Kok opp spagetti i ca 8 minutter. Det skal være litt motstand når du tygger spagettien (al dente) Varm opp olivenolje i en gryte. Ha i hvitløken, og la dette få en gyllen farge. Ha i tomat og basilikum og la det hele småkoke i ca. 15 minutter. Sil spagettien og bland med tomatsaus. Strø parmesanost over det hele.

Håvard Haugen - Villa Paradiso

Navnet på det Lady og Landstrykeren spiser (spagetti med kjøttkaker og tomatsaus) heter
ifølge Haugen Spaghetti con polpettine på italiensk. Her følger Haugens tolkning av oppskriften (til to personer):

Spaghetti con polpettine:

* Tomatsaus: En boks hakkede tomater
* 2 hvitløksfedd
* En halv dl. olivenolje(jomfruolje)
* En håndfull basilikum
* Salt og pepper
* En ts. sukker.
* 0, 5 dl. rødvin.

Kok ingrediensene sammen i en halv time. Tilsett basilikum og kjøttboller.

Kjøttboller:

* 250 g kjøttdeig
* Salt og pepper
* En eggeplomme
* En håndfull innmat av loff

Slik gjør du:

Dynk loffen i melk og press ut mesteparten av melken. Bland brødet med resten av ingrediensene til en jevn deig. Fukt hendene med vann før du ruller små fine kjøttkaker i hånden. Stek dem i panne før du legger dem i tomatsausen. Beregn omtrent 100 g spagetti til hver.

Haugen, som er restaurantsjef på Villa Paradiso - en av Oslos mest trendy italienske
restauranter, foreslår videre en enkel og delikat rett til den som vil lage en romantisk middag for to:

Ravioli ripieni al sugo di faraona:

* En stk. perlehøne saltes og pepres før den settes i ovnen
* Legg en ildfast form under (dermed tar du vare på den deilige kraften fra fuglen)
* Når kjøttet løsner fra bena er den ferdig
* Pill av alt kjøttet på fuglen
* Finhakk en løk og stek den forsiktig i god olivenolje til den er blank
* Bland løk og kjøtt og smak til med salt og pepper

Pastadeig:

* 200 g hvetemel
* 2 egg
* 2 ss durumhvete
* 1ss oliven olje

Ingrediensene blandes sammen til en smidig deig som ikke kleber. Kjevl ut deigen til den er ca. 2 mm tykk. Skjær ut trekanter (la hver side være ca 8 cm lange). Legg på fyll (fugl og løk), og legg en ny pasta-trekant over fyllet. De to pastatrekantene presses sammen (bruk eggeplomme som lim). Pastaputene (raviolien) kokes deretter i ca. tre minutter.

Saus:

Stek skroget av fuglen godt i ovnen før du koker den. Reduser kraften til den har fått fyldig smak (dette kan forenkles ved å bruke litt god hønsebuljong istedenfor ekte kraft). Stek deretter noen salvieblader i smør, for så å ha i en dl hvitvin. La dette koke i noen minutter.
Til slutt koker du kraften, skjy fra fuglen og hvitvinsblandingen sammen. Smak til med salt pepper og en klatt smør. Hell sausen over raviolien, og pass endelig på å ha ett stykke godt brød til å dyppe i sausen.

Kilde: Disney

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning