Kjærlighetsgryte

Masse kjærlighet og lite røring er det som trengs for å lage en god jambalaya. Men hva er egentlig jambalaya (i tillegg til låt av Hank Williams)?

Publisert Oppdatert
De færreste aner hvor mye kultur og tradisjon som finnes på det langstrakte kontinentet vi kjenner som USA. Også i matveien. Derfor vil jeg i dag fortelle om et fenomen jeg virkelig beundrer: Jambalaya-festivalen i Gonzales, Louisiana.

15.000 personer møtte opp da festivalen ble arrangert første gang i 1967. I 1971 var tallet vokst til 50.000. Og selvsagt koker Gonzales på alle måter under festivalen, med barnekarneval, street dance, tivoli, bingo, boksing og mye annen moro. "Gonzales er verdens jambalaya-hovedstad" erklærte Louisiana-guvernør John McKeithen allerede i 1968. Tidenes første VM i jambalaya-koking ble avholdt samme år som festivalen startet opp.

Så hva er egentlig jambalaya?

Navnet stammer fra det spanske ordet for skinke, jamón. Denne cajun-gryta ligner da også på spanjolenes paella, men det er en del forskjeller i ingrediensene. Da jambalayaen kom inn i det kreolske kjøkkenet sent på 1700-tallet, tilpasset den seg fort det som var tilgjengelig av råvarer. Kylling, ris, reker, østers, pølse, skinke, and, svin, grønnsaker og - til og med - alligatorkjøtt blir brukt. Valget er ditt, enten du vil bruke bare noen av ingrediensene eller alle.

Å lage jambalaya til mange mennesker, er både enkelt og økonomisk. Derfor har retten blitt en gjenganger på bålet: En stor jerngryte over noen glødende vedkubber og du kan mette alle kirkegjengerne på en søndag formiddag. I tillegg er jambalaya populært som bryllupsmat, og den serveres ofte ved spesielle tilstelninger.

Det sies gjerne om cajun/kreol-mat at den må kokes med masse kjærlighet. En jerngryte eller stålkjele gir det beste resultatet, og denne bør helst ikke røres for mye i - for da blir riskornene fort slått i stykker. Altså i tråd med hvordan man koker en god risotto.

Min første jambalaya spiste jeg på Craigs Kjøkken i Stavanger. Craig er ekte amerikaner, med masse kjærlighet for store griller på hjul, woodsmokers og feite spareribs. Og jambalayaen hans inneholdt masse godsaker og var fantastisk rik på smak.

Dagens oppskrift er for øvrig vinneren av VM i jambalaya-koking i 1978. Den ble kreert av "Dec" Gautreau, og er en opplevelse - selv om alligatorene glimrer med sitt fravær. For egen regning har jeg lagt til chorizo, spekeskinke og et par andre ingredienser.

Oppskrift Jambalaya:

Ingredienser (6-8 pers):

1 kylling, kuttet i små stykker

6 dl ris, gjerne arborioris eller sushiris.

2 ss rapsolje

2 hakkede løk

12-15 dl kyllingbuljong

salt/sort pepper

2 fedd hakket hvitløk

2 stilker stangselleri i skiver

1 grønn paprika i terninger

* 2 røde tomater i terninger og 1 laurbærblad (min vri)

* 100 g chorizopølse (eller annen godt krydret spekepølse og 50 g spekeskinke i strimler (også min vri)

1 bunt finsnittet vårløk

smakes til med sterk rød chili sauce, gjerne av Louisiana-typen, alternativt Siracha eller tabasco

Framgangsmåte:

Start med kyllingen: Skjær ut brystene og del dem i fire, kutt av lårene og del dem i tre. Fres alt i en gryte i oljen til det er litt gyllent, ha på løk og ris, fres videre, ha i kraften, la småputre. Tilsett alle grønnsakene, kok med lokk, mot slutten vender du inn stekt chorizo i skiver, skinke og snittet vårløk, smak til med chili, salt og pepper. Kok til risen er mør og kyllingen gjennomkokt. Anrett i dype tallerkener, sett på en Johnny Cash-cd og drøm deg bort.

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning