Kampanje for Campania

Flasketuten peker på Campania, en ukjent vinregion for de aller fleste – men her er det mye godt å hente!

Publisert Oppdatert
Både røde, hvite og musserende viner dukker opp i polhyllene 1. september. Dette er i hovedsak matviner, basert på lokale druer og produsert med grenseløs lokal stolthet. Særlig blant de hvite er det mange hyggelige bekjentskap i nyhetsslippet.

Kvalitet

Napoli er hovedstad i dette sør-italienske vindistriktet. Druenavn som greco og aglianico røper at vin har vært dyrket i Campania helt siden grekerne drev handel her, og lenge før noen romersk keiser så dagens lys.

Men først de siste tiårene har kvaliteten tatt seg såpass opp at vinene har interesse utover turistforbruk og den daglige vin som drikkes i enhver familie. Investeringer og bedret stell i vingårder og kjellere har gjort underverker mange steder.

Matvin

Rødviner fra Campania er gjerne utpreget italienske: Lys farge, stor og frisk syrlighet, og en ganske så streng avslutning. Absolutt viner til mat, vil de fleste si.

Hvitvinene av druer som greco og fiano, er overraskende fyldige og interessante matviner som burde finne sin plass både hjemme og i restauranter.

Høstdrikke

Septemberslippet domineres ellers av rødvin fra ulike land.

Folk som planlegger høstens viltmiddager kan merke seg et knippe eksklusive produkter fra Rhonedalen, men det finnes også anvendelige viner i rimeligere prisleie.

Ikke minst er det noen italienske testviner her som er verdt å teste.

Alle de 75 nye vinene er prøvesmakt, og en serie gode kjøp nevnes under.MUSSERENDE VIN FRA CAMPANIA

***** I Borboni Asprinto, Brut

Italia (Campania). Nr. 49300. Kr. 124,90. Basisutvalg.

Svært lys på farge, med små bobler og ren fruktig duft med sitruspreg. Overraskende elegant i munnen med flott mousse og lett, knastørt preg. Burde kunne bli en favoritt som aperitiff i mange sammenhenger - med hyggelig pris, og fra et område slett ikke kjent for musserende viner.

---

HVITE VINER FRA CAMPANIA

***** Villa Matilde Falerno del Massico 2006

Italia (Campania). Nr. 55791. Kr. 139,00. Basisutvalg.

Druen her heter falanghina, og området er mellom Roma og Napoli, der romertidens legendariske vin "falerner" skulle ha kommet ifra. Lyst grønnskjær med ren krydret duft av sitrus og mineraler. Fin fylde og fruktighet, velstrukturert og frisk vin. Overraskende fin matvin til kraftigere fiskeretter og hvitt kjøtt.

***** Urciuolo Greco di Tufo 2006

Italia (Campania). Nr. 10531. Kr. 139,90. Basisutvalg.

Her er vi inne i landet for Napoli ved byen Avellino. Området er et av de få hvitvinsområder i Italia som har toppbetegnelsen DOCG, noe som har ført til høye priser, og ikke alltid tilstrekkelig kvalitet. Dette er imidlertid vellaget og vel vært å prøve, ikke minst for de som vil bli kjent med druen som heter nettopp "greco di Tufo", og avslører sin herkomst i Grekenland.

Krydret duft med sitrus, særlig grape. Middels fyldig vin med fin friskhet og velstrukturert helhetsbilde. Fin allround matvin til fisk, skalldyr og hvitt kjøtt

---

***** Loggia della Serra Greco di Tufo 2005

Italia (Campania). Nr. 10575. Kr. 195,00. Partivare 480 flasker

Vin fra det samme området som over. Dette er mer konsentrert og ikke overraskende, dyrere. Fin kompleks duft med kalk, lime, grape og eple. Fin fylde, ren frukt og overraskede stor friskhet. Velbalansert vin hvor det er fint å se at de ikke har falt for fristelsen ti å lagre på eiketønner for å tilfredstille et internasjonalt publikum (les amerikansk). Flott matvin til de beste fiske og skalldyrsretter.

---

**** Macchialupo Fiano di Avellino 2006

Italia (Campania). Nr. 10131. Kr. 159,40. Basisutvalg

Naboområdet til vinen over. Her vil de ikke vil være dårligere, så de har også fått toppbetegnelsen DOGC, her med druen fiano. Dette dufter sitrus og eple, ganske så rent og elegant. I munnen er den frisk og overraskende fyldig, med fint krydret smaksbilde og lang ettersmak. Dette er også en fin matvin som de som er nevnt over.

---

RØDE VINER FRA CAMPANIA

***** Farro Flegrei Piedirosso 2006

Italia (Campania). Nr. 10524. Kr. 124,50. Basisutvalg

Her er vi utenfor Napoli i historisk rike områder mot Vesuv og Pompei. Druen er piedirosso også historisk kjent som per"e palummo. Dette er noe ur-italiensk, ganske lys på farge, og duft av nype, kirsebær og mineraler. I munnen er den middels fyldig, ganske så syrlig og småkompleks. Kanskje ikke helt i den internasjonale vinverdenens hovedgate, men vel verdt et forsøk for de nysgjerrige. Absolutt en matvin.

---

***** Hirpinia Aglianico Irpinia 2005

Italia (Campania). Nr. 10581. Kr. 125,00

Druen er her aglianico, kanskje den virkelige kvalitetsdruen i denne delen av Italia, i høydedragene oppover mot fjellene ved Avellino. Også denne er ganske lys på farge. Det dufter kirsebær, tørre frukter og anis. Frisk, velbalansert og frisk rødvin med småkompleks ettersmak. Vel anvendelig matvin til vellaget kjøtt.

---

**** Ca"stelle Sannio Aglianico 2006

Italia (Campania). Nr. 10515. Kr. 104,00. Basisutvalg

Ungdommelig blårød farge og ren fruktig duft ab røde bær med snev av anis. Middels fyldig, ren, ungdommelig og saftig vin med stor friskhet og bærsødme. Kan med fordel nytes litt avkjølt nå.

---

**** Ca"stelle Irpinia 2006

Italia (Campania). Nr. 10515. Kr. 108,50. Basisutvalg

Den samme drue og samme produsent som over, men fra litt ulike kommuner i området rundt Avellino. Vinene er også ganske like, med noe strengere avslutning på denne.

---

**** Radici Taurasi Riserva 2001

Italia (Campania). Nr. 10530. Kr. 279,90. Basisutvalg

Dette er fra stjerneprodusenten i området Mastroberardino, som lager sine viner på druen aglianico i området med betegnelsen DOCG Taurasi. Ikke overraskende er dette både dyrt og godt. Det dufter tørket frukt, eik, krydder, te og mørke bær. Vinen har fin fylde, stor frisk bærsødme og lang kompleks og fast avslutning; en vin for de beste kjøttretter i det beste selskap.

Den samme vinen er også tilgjengelig i årgang 1997 til litt høyere pris. Etter mitt syn er den over sitt beste stadium, og mister fruktigheten. Velg 2001-årgangen.

---

ANDRE GODE RØDVINSKJØP

****** Contado Aglianico 2003

Italia (Molise). Nr. 33341. Kr. 119,10. Testsalg.

Dette er fra Adriaterhavskysten av Italia, men druen er fortsatt aglianico som i Campania. I den obskure regionen Molise er produsenten Di Majo Norante den ubestridte ener, og leverer her en utmerket vin til hyggelig pris. Tett modnende rødfarge med krydret duft av tørket frukt, eik, lær og mørke plommer. Fyldig og kraftfull vin med ungdommelig snerp selv etter fire år. Fin frukt og fast avslutning. Veldig bra vin til prisen som godt kan ligge noen år og bli enda mer spennende.

---

***** La Segreta Rosso 2006

Italia (Sicilia). Nr. 47230. Kr. 119,90. Testsalg

For drøyt 10 år siden kom produsenten Planeta med vin fra Sicilia ingen da hadde sett maken til. Nå har nok flere kommet etter i kvalitetshevingen, men Planeta holder fremdeles høy klasse, og har dempet bruken av eikelagring. Fargen er ungdommelig blårød, og det dufter av mørke bær, eik og anis. I munnen er den frisk, ren og middels fyldig med velbalansert helhetsbilde og fast avslutning.

---

***** ReNoto Nero d"Avola 2006

Italia (Sicilia). Nr. 56144. Kr. 133,20. Testsalg

Mørk blårød vin med kraftig ung fruktig duft. Ganske så fyldig i munnen med stor ungdommelig fruktighet og friskt helhetsbilde. Litt rått og røft i dag, så litt tid i kjelleren vil slipe av kantene.

---

***** Marques de Concordia Reserva 2003

Spania (Rioja). Nr. 7973. Kr. 114,90. Testsalg

Ganske så klassisk reserva fra Rioja med dyp rødfarge og typisk krydret duft av mørke bær med eik og vaniljepreg. Middels fyldig i munnen med fin friskhet og myk fruktighet. Lang krydret ettersmak. Dette er overraskende bra klassisk Rioja til en billig penge. Lammestek og Rioja er jo en klassiker.

---

***** Gran Feudo Viñas Viejas Reserva 2003

Spania (Navarra). Nr. 13141. Kr. 140,00. Testsalg

Tett modnende rød vin fra produsenten Chivite i Navarra i Nord-Spania. Tett mørk rød vin med modnede brun kant. Det dufter komplekst av røde bær, tørket frukt, plommer og eik. Fyldig i munnen med stor varm fruktighet og velbalansert helhetsbilde Tilbakeholden eikebruk. Fin vin som ennå virker ungdommelig tross sine 6 år.

---

**** Due Palme Brindisi 2005

Italia (Puglia). Nr. 15453. Kr. 94,90. Testsalg

Ungdommelig blåfiolett vin. Det dufter blå bær, krutt!, og mineraler. Ganske fyldig, saftig, myk og tiltalende men ennå litt lite utviklet. La ligge en stund, da blir det enda bedre.

---

**** Cusumano Syrah 2006

Italia (Sicilia). Nr. 15430. Kr. 99,90. Testsalg

Dette er også ungt, fruktig og blåfiolett på farge. I munnen er den ganske så fyldig med stor ren fruktighet og noe spiss syrlig avslutning. Også denne bør ligge en stund.

---

**** Tenuta Cantagallo Chianti Montalbano 2006

Italia (Toscana). Nr. 33128. Kr. 119,90. Testsalg

Også dette er ungt og blåfiolett, denne gangen fra Toscana. Det dufter søte røde kirsebær og lakris. I munnen har den fin fylde og saftig fruktighet. Ungdommelig og frisk. Gjerne litt avkjølt.

---

**** Nippozano Chianti Rufina Riserva 2004

Italia (Toscana). Nr. 34983. Kr. 150,00. Testsalg

Middels tett rød med duft av kirsebær og plomme med snev av eik. Fin fylde og konsentrasjon, stor frukt og fast avslutning. Litt småbitter snert, akkurat som vi har lært at italienere liker. Utmerket matvin til stekte kjøttretter, bla. juleribba !

---

**** Suri Barbera d"Asti 2006

Italia (Piemonte). Nr. 15431. Kr. 113,00. Testsalg

Ungdommelig blåfiolett som det skal være med druen barbera. I munnen er det friskt syrlig kirsebærpreg, også det som det skal være. Lunchvin i Piemonte, sies det.

---

**** Malesan 2005

Frankrike (Bordeaux). Nr. 31137. Kr. 99,90. Testsalg

Enkel Bordeaux, men vellaget og velbalansert med ren fruktighet og fylde. Når jeg kaller det matvin for hverdager er ikke det vondt ment.

---

**** Domaine Coursodon Silice 2004

Frankrike (St. Joseph). Nr. 10125. Kr. 219,90. Partivare 600 flasker

Denne får stå som representant for det knippe med forholdsvis kostbare viner fra Nord-Rhone som er kjøpt inn som partivarer. Felles for vinene er at druen er Syrah. Fargen her er middels tett ren rød og duften umiskjennelig syrah med mørke bær og røyk. (Noen sier røkt bacon).

Fin fylde og komplekse aromaer i munnen med velbalansert helhetsbilde og lang ettersmak. Veldig bra vin for de som tåler prisen når gode venner kommer til viltmiddag.

---

ANDRE GODE HVITVINSKJØP

***** Seehof Rheinhessen Riesling Trocken 2006

Tyskland (Rheinhessen). Nr. 10536. Kr. 132,90. Basisutvalg

Lys farge med grønnskjær. Det dufter umiskjennelig riesling med eple, sitrus og et streif av honning. Fin fylde og friskhet. Tørr og spenstig vin med lang ettersmak. Akkurat den type tørr riesling som vi har blitt så glade i her i landet de siste årene at vi ruver ganske godt på den tyske eksportstatistikken.

---

**** Spindler Forster Ungeheuer Riesling Spätlese Trocken 2005

Tyskland (Pfalz). Nr. 10534. Kr. 150,00. Besisutvalg

Mer tørr riesling, denne gangen med et noe mer fyldig smaksbilde, større konsentrasjon og en varmere tone over helhetsbildet.

---

**** Essence Riesling 2006

Tyskland (Mosel). Nr. 43301. Kr. 94,90. Basisutvalg

Vellaget og aromatisk riesling fra byen Wehlen midt i Moseldalen. Som vanlig er det noe høyere restsødme her enn andre steder, men med det fine rene aromabildet blir det bare enda mer delikat. Terrassevin sier vi, og det er slett ikke vondt ment.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning