Julekaker x 4

Her finner du oppskrift på fløyelsruter, pepperkaker, serinakaker og lussekatter.

Publisert Oppdatert
Oppskriftene er bidrag til Kvinneguidens julekalender 2002.

Fløyelsruter

175 gram margarin
125 gram sukker
-røres hvitt
1 egg
230 gram hvetemel
1 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
-siktes i

Del deigen i to og tilsett 2 ss kakao i den ene halvparten. Del begge deiger (mørk og lys) i to, rull til pølser og sett dem sammen slik at du får "sjakkrutemønster". La ligge kaldt over natta. Skjær så i skiver, 4-5mm tykke. Stekes på 200 grader i ca 8-10 min.

Pepperkaker

75 gr margarin
190 gr sukker
2 egg
600 - 650 gr finbakstmel
1 1/2 dl melk
1 1/2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts nellik
1 ts kardemomme.

Sukkerkulør til å sette farg på deigen. Margarin og sukker røre hvitt, tilsett eggene. Rør inn melken. Alt det tørre blandes og siktes i. Elt alt til en passe deig. Kjevle ut til en tynn leiv. Stikk ut figurene. Sett kakene på smurt panna. Midt i ovnen ved ca 180 grader i 8 - 10 min. Oppskriften kan også brukes til pepperkakehus.

Serinakaker

150 gr smør/marg
250 g hv.mel - smuldres sammen
2 ts bakepulver
2 ts van.sukker
100 gr sukker
1egg - sammenvispes

Lag en fin deig og trill den ut til en pølse.Skjær den i like store biter og trill kuler. Sett kulene på en st plate og trykk dem litt ned med en gaffel. Pensle med egg og dryss over hakkede handler og perlesukker. Steketemp.175gr - i ca 10 min midt i ovnen.

Lussekatter

1 ½ pk. gjær
250g. smeltet margarin
7dl melk
1kg hvetemel
8 ss sukker
½ ts hjortetakksalt
litt safran eller gurkemeie til farging av deigen
1 egg til pensling av kakene
rosiner til pynt

Gjæren smuldres i melken som er varmet til fingervarmt. Dette helles i en bolle og tilsettes sukker, safran, hjortetakksalt og smeltet margarin. Melet røres i litt etter litt. Dryss deigen med litt mel, dekk over bollen med et fuktig klede og sett deigen til heving på et lunt sted.

Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, has den ut på melet bord og eltes godt, rulles deretter til 2cm tykke pølser, som igjen skjæres i ca 10cm lange biter. Bitene formes som S-er eller to store C-er med "ryggen" mot hverandre. Kakene legges på bakeplate, dekkes med klede og skal igjen heve til dobbel størrelse.

Stekeovnen forvarmes til 225 grader. Kakene pensles med egg og pyntes med rosiner. Stekes pent gyldenbrune midt i ovnen, 10-15 minutter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning