Jula starter nå!

Dette er kaka som skaper konger og dronninger, og jeg har lært at den skal lages senest tre uker før jul. Her får du oppskriften!

Publisert Oppdatert
Det finnes både en og to historier bak den originale, engelske Christmas Cake. Den første startet som en grøt eller plumporridge, den andre var en plumpudding. Felles for dem begge var tørket frukt og krydder. Først på 1870-tallet smeltet de to skikkene sammen til én fantastisk kake.

Den fikk opprinnelig navnet Twelfth Night Cake, etter den kristne høytiden som er til minne om de tre vise menn. Kaka skulle spises tolv dager etter jul - altså 5. januar - for å markere den siste dagen i julestria. Når kaka kom på bordet, da var det fest.

Blant de rike var det en skikk å bake inn en tørket bønne og en ert, én på hver side av kaka. Damene ble servert et stykke kake fra venstre, herrene fra høyre. Den mannen som fikk bønna, ble kronet som konge av kvelden og alle måtte gjøre som han befalte. Damen som fikk erten ble hans dronning.

I mer nøkterne hjem var kaka langt enklere i utformingen, uten glasur og ornamenter. Den inneholdt bare én bønne, og finneren skulle være familiens guardian angel det kommende året. Så her hvilte det litt av et ansvar.

Det finnes ulike Christmas Cake-tradisjoner rundt om i verden. I enkelte kongehus ble kakene på et tidspunkt så store at de måtte deles i to. På hver side var det en mini-vannkanon som gjestene kunne "krige" med. Dronning Victoria fant dette noe ukristelig, og valgte å bannlyse hele festdagen.

Vårt eget kronprinspar hadde en variant av denne flotte kaka da de giftet seg for fem år siden. Så vidt jeg husker, var det elleve etasjer med tykk frosting eller glasur og fantastiske ornamenter til pynt.

Det kan jo virke tidlig å komme med en julekakeoppskrift i november, men jeg har lært at en Christmas Cake må lages senest tre uker før julaften. Den skal dynkes etterhvert - slik at den blir rik og god, samtidig som alle krydderne og smakene modnes. Hvilke nøtter og frukter du bruker, kan du godt velge selv. Tilbehør eller frosting kan være brandybutter: Usaltet smør og sukker piskes helt hvitt og smaksettes med cognac eller brandy, før servering skal det helst helles over varm cognac som skal brennes av/ flamberes.

Christmas Cake

Ingredienser:

255 g smør
200 g brunt sukker
5 egg
300 g mel
2 ts bakepulver
300 g sultana-rosiner
100 g sukat
200 g tørka kirsebær
110 g tørka fiken
110 g tørka aprikos
110 g svisker eller dadler
saft og skall av 2 sitroner
200 g pecan- eller valnøtter
100 g pistasjnøtter
100 g mandler eller macadamianøtter
1 ts kanel
1 ts allehånde
½ ts ingefær
½ ts malt muskat
½ ts malt nellik
1 ts kardemomme

Framgangsmåte:

Smør og sukker piskes hvitt, tilsett ett egg av gangen, deretter mel og bakepulver, de øvrige ingrediensene hakkes og tilsettes, alt det tørre, malte krydderet tilsettes også.

Stekes i en smurt, stor og høy kakeform. Stekes på 150 grader i en time, deretter på 120 grader i 11/2-2 time. Avkjøles godt og pakkes i plast. Under modningstiden skal den dynkes med helst en blanding av rom, portvin og cognac. Kaka skal være intens og saftig.

Foto: Silje Eide i_223397

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning