Inviter på 17. mai-frokost
Her får du tipsene!
Nasjonaldagen feires best med familie og gode venner. Og ingenting er bedre enn å starte med en lang og behagelig 17. mai-frokost!
En tradisjonell 17. mai-frokost byr gjerne på noe mer enn brød og pålegg. Det betyr imidlertid ikke at du må gjøre det veldig avansert - eller stå opp før solen for å ordne i stand.
Be om hjelp
Den enkleste varianten er å invitere på spleiselag. Det kan være lurt å fordele retter mellom deltakerne, så dere ikke ender opp med at flere tar med det samme. Stå gjerne for varme innslag selv, så slipper gjestene å tenke på oppvarming. Fordel for eksempel røkelaks, brød, salat, jordbær, melon og spekemat på gjestene, og stå for eggerøre og kanskje en pai selv.
Ønsker du å lage til frokosten selv kan du hente inspirasjon fra disse oppskriftene:
8 rektangulære lefser
Fremgangsmåte:
Smør kremost på myke lefser. Legg på røkelaks, finhakket dill, finsnittet rødløk og ruccula.
Rull lefsene sammen og skjær dem i 3 cm tykke biter. Hold sammen med en cocktailpinner eller tannpirkere.
4 stk grove pølser, for eksempel løkpølse eller ostepølse
Fremgangsmåte:
Del pølsene i ca. 4 cm biter. Del butterdeigsplatene i to.
Surr butterdeigsbitene rundt pølsene. Pensle med egg i skjøten og legg på plate dekket med bakepapir. Dryss på ost og valmuefrø.
Stek i ovn på 225C i ca. 15 minutter, til butterdeigen er gyllen.
8 stk egg
Fremgangsmåte:
Pisk egg, vann og salt lett sammen med gaffel.
Hell røren i pannen som er så varm at smøret smelter lett uten å bli brunt. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner. Klipp gressløk over.
Paibunn:
Fremgangsmåte:
Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i ca. 1/2 time. Trykk deigen ut i en paiform og prikk med en gaffel. Stek i ovn ved 200 °C i ca. 15 minutter.
Stek kyllingbitene og finhakket løk. Tilsett renset og vasket spinat og fres det til spinaten faller sammen. Fordel alt på den forstekte paibunnen.
Hell over sammenvispet egg, melk, salt og pepper. Dryss delte oliven og revet ost på toppen. Stek paien videre i ca. 25 minutter til den er gyllenbrun.
12 stk kalde ferdigkokte poteter
Fremgangsmåte:
Skjær poteter og epler i terninger. Vårløken skjæres i tynne skiver.
Bland alle ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Ha i poteter, epler og vårløk og bland forsiktig. Dryss over litt hakket gressløk til slutt.
400 g spekeskinke
Fremgangsmåte:
Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat. Strø over fetaost og revet ferske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonen.
En tradisjonell 17. mai-frokost byr gjerne på noe mer enn brød og pålegg. Det betyr imidlertid ikke at du må gjøre det veldig avansert - eller stå opp før solen for å ordne i stand.
Be om hjelp
Den enkleste varianten er å invitere på spleiselag. Det kan være lurt å fordele retter mellom deltakerne, så dere ikke ender opp med at flere tar med det samme. Stå gjerne for varme innslag selv, så slipper gjestene å tenke på oppvarming. Fordel for eksempel røkelaks, brød, salat, jordbær, melon og spekemat på gjestene, og stå for eggerøre og kanskje en pai selv.
Ønsker du å lage til frokosten selv kan du hente inspirasjon fra disse oppskriftene:
Lefseruller
8 rektangulære lefser
200 g kremost
16 skive røkelaks
8 stilk frisk dill
1 stk rødløk
100 g ruccula
Fremgangsmåte:
Smør kremost på myke lefser. Legg på røkelaks, finhakket dill, finsnittet rødløk og ruccula.
Rull lefsene sammen og skjær dem i 3 cm tykke biter. Hold sammen med en cocktailpinner eller tannpirkere.
Innbakte pølser
4 stk grove pølser, for eksempel løkpølse eller ostepølse
2 plater butterdeig
1 stk egg
3 ss revet hvitost
1 ss valmuefrø
Fremgangsmåte:
Del pølsene i ca. 4 cm biter. Del butterdeigsplatene i to.
Surr butterdeigsbitene rundt pølsene. Pensle med egg i skjøten og legg på plate dekket med bakepapir. Dryss på ost og valmuefrø.
Stek i ovn på 225C i ca. 15 minutter, til butterdeigen er gyllen.
Eggerøre
8 stk egg
8 ss vann
1 ts salt
2 ss frisk gressløk
Fremgangsmåte:
Pisk egg, vann og salt lett sammen med gaffel.
Hell røren i pannen som er så varm at smøret smelter lett uten å bli brunt. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner. Klipp gressløk over.
Kyllingpai med spinat
Paibunn:
150 g smør
200 g hvetemel
ca.2 ss vann
Fyll:
4 stk kyllingfilet i biter
1 stk løk
200 g frisk spinat
5 stk egg
3 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
10 stk sorte oliven
100 g revet hvitost, mozzarella eller smakfull ost
Fremgangsmåte:
Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i ca. 1/2 time. Trykk deigen ut i en paiform og prikk med en gaffel. Stek i ovn ved 200 °C i ca. 15 minutter.
Stek kyllingbitene og finhakket løk. Tilsett renset og vasket spinat og fres det til spinaten faller sammen. Fordel alt på den forstekte paibunnen.
Hell over sammenvispet egg, melk, salt og pepper. Dryss delte oliven og revet ost på toppen. Stek paien videre i ca. 25 minutter til den er gyllenbrun.
Potetsalat
12 stk kalde ferdigkokte poteter
2 stk eple
4 stk vårløk
Dressing:
6 dl 1 % kesam original, 8 %
4 ss søt sennep
1 ts salt
½ ts sitronpepper
2 ts sukker
2 ts sitronsaft
6 ts hakket frisk gressløk
Fremgangsmåte:
Skjær poteter og epler i terninger. Vårløken skjæres i tynne skiver.
Bland alle ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Ha i poteter, epler og vårløk og bland forsiktig. Dryss over litt hakket gressløk til slutt.
Spekeskinke med vannmelon og mynte
400 g spekeskinke
1 stk vannmelon
300 g fetaost naturell
20 blad frisk mynte, revet
Fremgangsmåte:
Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat. Strø over fetaost og revet ferske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonen.