Høstfangst

Kreps kan være rådyrt, men la det ikke stoppe deg. Her finnes det gode alternativer!

Publisert Oppdatert
Den norske sommeren er så kort at frukt og grønnsaker ikke får den samme varmebehandlingen som i sydligere land.

Ut i skogen!

Men nettopp derfor får vi en del varer med spesiell og særegen smak. De deilige, små rotgrønnsakene. Belgfrukter og skogens mylder av sopp. Selv har jeg hørt at vi både har et bra og et dårlig soppår i år, får vel skynde meg ut og sjekke selv!

Snart er det også tid for en ekskursjon til vårt hemmelige epletre i Oslo. Midt i byens jungel, på en kommunal tomt, står det et gigantisk tre med mange hundre frukter som ingen vet om. Da blir det eplemos, saft og syrlig kompott til utover vinteren. Kanskje vi skulle prøvd oss på sider i år? Vi har allerede kjelleren full av 5-bærssaft og deilig ripssaft, godt å ha når kulda setter inn.

Nøtter

Bak der vi bor er hasselen i full vigør, så i år blir det hjemmetørkede hasselnøtter i juleskåla. Er jeg heldig, blir det også både jaktturer og multeturer i tillegg. Høsten er rett og slett årets mest undervurderte årstid, det er nå man kan legge et grunnlag for at vinteren skal bli overlevelig.

Dyr i sjøen

I dagens oppskrift er jeg nødt til foreslå et par alternativer til krepsen. Jeg ble nemlig paff da jeg skulle lage den for fotografering, og det viste seg at prisen var over 700 kroner kiloen. Så bruk gjerne frosne kreps, bra reker, krabbe eller sjøkreps, hvis du ikke selv kan ordne krepsefangsten.

Den spesielle krondillen - eller blomsten på dillen - har også sesong for tiden, og er et naturlig følge sammen med kantarellene.

Åpen lasagne med kreps og kantarell

Ingredienser:

16 pastaark, gjerne hjemmelagde og forvellet, evnt kokte lasgneark

---

1-2 kilo ferskvannskreps (gjerne frosne, evt reker, krabbe eller sjøkreps)

2 liter vann

50 g salt

litt sukker

2 never krondill

---

200-300 g kantarell

2 dl fløte

1 skivet sjalottløk

½ fedd hvitløk, knust

1 ss smør

---

1 ss tomatpure

½ løk i skiver

1 ss olivenolje

½ gulrot i skiver

2 fedd hvitløk

litt revet skall fra ½ sitron

3 dl vann

3 dl fløte

Framgangsmåte:

Hvis du bruker levende kreps, legg dem i et kar med kaldt vann i et døgn, slik at de får gjort fra seg mest mulig, evnt må du fjerne tarmen etter at de er kokt.

Kok opp vann, sukker og salt, legg i kreps og dill, la putre 8-10 minutter, ta ut av kjelen, avkjøl laken og ha krepsen

tilbake. Nå kan den renses, samme prosedyre om du bruker reker eller sjøkreps sjøkreps i stedet for ferskvannskreps.

Skallene freses i en kjele i oljen, ha på grønnsaker, fyll på med vann og fløte, la putre en halvtime, ta vekk fra varmen, siles. Smakes til

og vispes opp før servering. Salt, pepper, evnt litt cayenne og sitron.

Kantarellene renses, bruk de fineste som garnityr. Resten freses i smøret, ha på løk og hvitløk, hell på fløte, kjør i mikser til en glatt masse, smak til med salt og pepper.

Resten av kantarellene og renset kreps freses i litt smør. Anrett i tallerker lagvis med pastaark, kantarellkrem, stekte kreps og kanareller, hell over fyldig krepsesaus og dryss med dillen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning