Godt til å være greit

Ute etter vin som er billig og bra? Da har du gode nyheter å hente på Vinmonopolet. Viner til under 90 kroner blir definert som "rimelige", og det er slike viner nordmenn drikker desidert mest av.

Publisert Oppdatert
Viner til under 90 kroner flasken blir av Vinmonopolet definert som "rimelige viner" - og karakterisert som "enkle og greie". Det er slik vin vi nordmenn drikker suverent mest av. Vi kjøper den helst som "bag-in-box", men i sommerens nyhetsslipp - der Polet slår et slag for viner som er enkle og rimelige - er det en overvekt av flasketappet vin i dette prisleiet.

Naturligvis bør man ikke forvente de største vinopplevelsene til så lave priser. Likevel er det bemerkelsverdig hvor mange flere viner det er i dag som er rent og korrekt laget, enn tilfellet var for bare ti år siden - også i lavere prisklasse. Nyhetsslippet tydeliggjør dette med mange gode hvitviner som passer sommersesongen godt, og siden ferie og sommer er en tid for de litt uformelle måltider, er det også en tid hvor de umiddelbare og ukompliserte vinene har ekstra mye på bordet å gjøre.

Alle de 69 nye polvinene er smakt. Her er de beste kjøpene - fordelt i kategorier over og under 90 kroner.

--

RØDVIN under 90,-

****** Foral D. Henrique 2004

Portugal (Dao). Nr. 20955. Kr. 79,00. Basisutvalg.

Svært tett og mørk blå-rød vin. Det dufter stort av mørke plommer og tørket frukt. I munnen er dette ganske så voldsomt med frukt, syre, fasthet og tanniner så det holder. Nesten utrolig at så bra vin kan selges til denne prisen! På den rustikke siden, ja vel, men et funn til sommerens grillmåltid.

****** Vesevo Aglianico 2004

Italia (Campania). Nr. 44551. Kr. 89,90. Basisutvalg.

Nok en mørk og kraftfull rødvin, denne gangen fra indre Italia, litt syd for Roma. Det dufter rått og fruktig av mørke kirsebær og solbær. Fin fylde i munnen med stor frukt og fin fast avslutning. En velbalansert og karakterfull matvin. Denne vil også stå godt til grillmåltider i sommer.

****** Jean Rival Cuvée Préstige 2004

Frankrike (Madiran). Nr. 10229. Kr. 89,50. Basisutvalg.

I området Madiran, innenfor Bordeaux, brukes druen tannat som ofte gir streng og utilgjengelig drikke. Denne utgaven har noe av strengheten, for all del, men den er et fint bekjentskap til sommerens grillmåltider. Det dufter mørke bær, noe krydder og kvae. I munnen er det fin fylde og fruktighet, og avslutningen er fast og litt småstreng som den skal være. Mye vin for pengene, og absolutt til mat.

***** Arcano Chianti 2005

Italia (Toscana). Nr. 10952. Kr. 72,90. Basisutvalg.

Chianti til denne prisen burde gjøre de fleste skeptiske, men dette er rent, morellduftende og med snert i avslutningen. Riktignok er det på den lette siden - men til typisk italiensk mat funker dette utmerket.

***** Girard Sélection Cabernet Sauvignon 2004

Frankrike (Oc). Nr. 40664. Kr. 83,30. Testsalg.

Ungdommelig og mørk rødvin med stor søtlig duft av solbær og andre mørke bær. I munnen har den fin fylde og frukt, og en innsmigrende mykhet, kanskje det som tidligere ble kalt "rund". Lett å like, men den vil nok passe best med litt vellaget matfølge.

***** Vincent de Marca 2005

Frankrike (Cotes de Roussillon). Nr. 15331. Kr. 79,80. Testsalg.

Nok en ungdommelig og mørk vin fra Syd-Frankrike. Det dufter rått av mørke bær og anis, og i munnen viser den stor fruktighet og et velbalansert og mykt helhetsbilde. Absolutt mye ren og pen vin til prisen.

**** Epicuro Nero d"Avola Merlot 2005

Italia (Sicilia). Nr. 20948. Kr. 77,90. Basisutvalg.

Mørk og ungdommelig vin med liten duft av mørke bær. Den har ungdommelig frukt, middels fylde og ok friskhet. På den hverdagslige siden, men prisen er jo svært hyggelig.

**** Villa le Querce Rosso Piceno 2004

Italia (Marche). Nr. 20947. Kr. 88,20. Basisutvalg.

Typisk italiensk rødvin fra Adriaterhavskysten, sånn midt nede på leggen. Det er kirsebæraromaer fin friskhet og den typiske lille bitre avslutningen. Velegnet til sommermat med italiensk inspirasjon.

**** Vignoble du Sud Syrah 2005

Frankrike (Oc). Nr. 20945. Kr. 69,90. Basisutvalg.

Slippets rimeligste vin med overraskende druetypisk duft av syrah hvor det er mørke bær og røyk. Den er middels fyldig, ren og har en viss fasthet, men naturligvis er det en enklere vin.

**** Vernissage Syrah 2005

Frankrike (Ardeche). Nr. 20943. Kr. 79,80. Baisutvalg.

Ganske så ungdommelig og mørk vin som dufter rå bær, og har likeså rå munnfølelse. Fylden er fin men den ungdommelige frukten og stramheten forteller oss at her vil et opphold i kjelleren mykne det hele til noe bedre.

----

RØDVIN over 90,-

***** Maestro Italiano Merlot Cabernet 2005

Italia (Veneto). Nr. 15315. Kr. 101,10. Testsalg.

Mørk rød vin med avdempet fruktig duft. Den har middels fylde, fin fruktighet og gir et velbalansert helhetsbilde. En vellaget og behagelig vin som burde passe mange, både til "prat og mat".

***** Il Volo di Allesandro Sangiovese di Puglia 2003

Italia (Puglia). Nr. 15330. Kr. 129,50. Testsalg.

Tre år på baken har gitt denne vinen fra Italias hæl et modnende preg. Det dufter søtlig eik, krydder, kvae og varme bær. Ganske så fyldig og småkompleks vin med varm fruktighet og innsmigrende helhetsbilde. Likendes drikke til litt mer forseggjorte anledninger og mat.

***** Ch. Morton 2001

Frankrike (Bordeaux). Nr. 15319. Kr. 109,00. Testsalg.

Denne femåringen fra Bordeaux viser også spor av lagring. Fargen skjærer svakt over i brunlig, og duften er fin med eik, tørket frukt, krydder og røde bær. I munnen viser den ok fylde og fasthet. Ikke noen voldsom Bordeaux naturligvis, til denne prisen, men sympatisk og vellaget er det.

**** Vina San Marcos Cabernet Sauvignon 2005

Spania (Somontano). Nr. 15313. Kr. 101,10. Testsalg.

Svært mørk og ungdommelig vin fra det nordlige Spania. Det dufter rått, og i munnen er det ganske røft og kraftig. Men fruktigheten er der, så dette blir bra med et par år i kjelleren.

**** Raimbault Cuvée Magistrale 2004

Frankrike (Gaillac). Nr. 15300. Kr. 92,00. Testsalg.

Svært mørk og tett blårød vin som dufter rå mørke bær. Fin ungdommelig fruktighet og fast avslutning. Dette blir også langt bedre etter noen år i en god kjeller. Rimelig lagringsvin for de som vil prøve. Kjøp en kasse og prøv etter to eller tre år.

---

HVITVIN under 90,-

****** Eifel-Pfeiffer Riesling Kabinett 2005

Tyskland (Mosel). Nr. 20970. Kr. 86,00. Basisutvalg.

Frisk, ungdommelig og nesten perlende i munnen. Den har passe fylde, småpent preg av rieslingdruen og avslutter med en viss fasthet. Lett og innsmigrende drikke med noe restsødme som balanseres fint av den høye syren.

***** Foucher Chardonnay 2005

Frankrike (Jardines de la France). Nr. 20960. Kr. 75,50. Basisutvalg.

Ren og pen hvitvin fra Loiredalen med aromaer av eple og sitrus. Frisk og delikat vin som utvilsomt forsvarer prisen.

***** Mostue Riesling Trocken 2005

Tyskland (Mosel). Nr. 20968. Kr. 89,90. Basisutvalg.

Lys og delikat moselvin som ennå er litt lukket. Hint av floral rieslingkarakter og et friskt helhetsbilde med høy syre og en viss restsødme. Dette tror jeg faktisk blir enda bedre etter et år i kjelleren. Rimelig lagringsvin med større potensial enn den viser nå.

**** Dunavar Sauvignon Blanc 2005

Ungarn (Matra). Nr. 10227. Kr. 74,50. Basisutvalg.

Østeuropeisk vinproduksjon har ligget med brukket rygg lenge, men til denne prisen holder dette. Vinen har ok friskhet og tydelig druekarakter med solbærblad og sitrusaromaer. Ren og pen og enkel til de uformelle anledninger.

**** Veroszala Sauvignon Blanc 2005

Ungarn (Matra). Nr. 10136. Kr. 73,90. Basisutvalg.

På mange måter er dette en kopi av vinene over med den samme druen og sammenfallende aromabilde. Dette er en smule strammere og friskere og nytes som vinen over.

---

HVITVIN OVER KR. 90,-.

***** Dopff au Moulin Riesling Reserve Cuvee Europe 2005

Frankrike (Alsace). Nr. 15316. Kr. 104,90. Testsalg.

Dette er behagelig drikke på en sommerdag og ikke provoserende i noen retning. Frisk og småaromatisk riesling fra Alsace med fint volum og druetypiske aromaer uten at det blir for voldsomt. Utvilsomt en vinner på lunchterrassen.

**** Bergere Muscadet 2002

Frankrike (Loire). Nr. 10222. Kr. 99,90. Basisutvalg.

Muscadet er Frankrikets rimelige og ungdommelige skalldyrvin. Det er derfor overraskende å finne denne med fire år på baken, men den har friskheten i behold. Slank, stram og ren vin til nettopp sommerens skalldyr.

**** Santa Carolina Sauvignon Blanc Reserva 2005

Chile (Colchagua). Nr. 10124. Kr. 112,30. Basisutvalg.

Ikke uventet har sauvignon blanc fra Chile tydelige og druetypiske aromaer av solbærblad, sitrus og noen strengere komponenter, uten at vi skal nevne "hankatt". Friskt, rent og tydelig er det i alle fall, med fin fylde og småpen avslutning. Dette tåler både sjømat, hvitt kjøtt og lunchbord.

**** La Charmette 2004

Frankrike (Pouilly Fumé). Nr. 10113. Kr. 119,50. Basisutvalg.

Sauvignon blanc fra kjerneområdet i Loiredalen i Frankrike. Vinen er slank, syrlig, ren og veldefinert, ikke så lite elegant. Til de litt mer påkostede sjømatmåltidene i sommer.

Foto: Christine Erlbeck

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning