Gode smaker

Er du ikke i mål med julebaksten og julegodtet? Her finner du et knippe oppskrifter.

Publisert Oppdatert
LEFSER
1/2 kg potet
2 1/2 dl melk
2 1/2 dl rømme
75 g margerin
1 eggeplomme
hvetemel

Mal potetene 2 ganger når de er varme. Kok opp mjølk, rømme og margarin. Pisk i eggeplomma og rør i hvetemel til en tykk røre. Bland i potetmassen og elt inn mer mel med lette tak. Avkjøl deigen. La den stå kaldt til neste dag. Elt inn mel til det blir en smidig deig, bruk så lite mel som mulig. Kjevle ut i leiver, stekes raskt på en god varm takke.
Lefsene skal være myke, snu og stek de på beggesider, brett de i to og avkjøl de i et klede.

SERINAKAKER
450 g hvetemel
300 g smør
250 g sukker
1 ts hornsalt
1 egg

Rør smør og sukker hvitt. Arbeid inn det andre. Trill kuler og trykk den flate med en gaffel. Pensle med egg og strø på hakkede mandler og sukker. Stek pent gylne ved 200.

DEILIGE VIDESÆTERKAKER
125g havregryn
150g sukker
75g hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1 ts nellik
125g rosiner, hakkede
100g margarin
6ss seterrømme

Bland det tørre. Rør i smeltet smør og rømme. Sett deigen kaldt. Sett på stekeplate med en skje. Lag god avstand mellom kakene, da de flyter ut litt. Stek kakene ved 180C til de er sprø (ca. 8- 10 min.). Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

ENKLE KARAMELLER
1 kopp sukker
1/2 kopp melk
3 ss smør
1/2 ts vaniljesukker

Ha alt i en kjele (som ikke er for liten) og kok opp under omrøring. Kok på middels varme til det begynner å bli brunt. Dersom du ønsker sprø karameller, så tar du oppi et par spiseskjeer rett før du heller alt ut på et bakepapir (NB. Dette er varmt!) Jo lengre/varmere du koker, jo hardere blir karamellene. Mmmmm... det er innmari godt! (Godteri uten tilsetningsstoffer!)

SJOKOLADEKJEKS
Ca 40-50 stykker
200 g smør
150 g sukker
150 g brunt sukker
2 egg
1 1/2 ts bakepulver
275 g hvetemel
200 g grovhakket mørk kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Rør smør og sukker til lett smørkrem. Rør inn egg, bakepulver og hvetemel. Begynn med litt mel og jobb inn alt gradvis. Selv om det ser ut til at deigen ikke kan ta imot mer mel, så skal alt med. Hvis du bruker for lite mel, vil kakene bare renne utover, og bli sjokoladepannekaker.Rør til slutt inn sjokoladen! Form kaker på størrelse med en tyve-kroning på bakepapir. Hvis kakene blir for store, flyter de bare inn i hverandre, husk også å ha god avstand mellom kakene. Stek kakene på 200 grader i 10-12 minutter. Kakene skal bli litt mørkere, men helst ikke svidd i kantene. Oppbevares i en lukket boks i kjøleskap.

CHOCLATE CHIPS
700 gr margarin
375gr brunt sukker
375gr sukker
12 dl mel
6 egg
3 ts vaniljesukker
2 ts salt
3 ts natron
6 pl sjokolade

Rør smør og sukker godt sammen, bland i eggene, så sjokoladen rør sammen alt det tørre, hell det i røra. bruk to skjeer og lag små topper.stekes 180 C i ca 10 min. De er kjempe goDe, ha i nøtter hvis du liker det.

APRIKOSKULER
Disse aprikoskulene er uten sukker og smaker deilig, - annerledes julekaker som alltid faller i smak. Ingredienser: Steinfrie, tørkede aprikoser og kokosmasse. Mal aprikosene i kjøkkenmaskin. Rull små kuler av aprikosmassen og rull dem i kokos. Legg kulene i en tett boks og oppbevar dem på et tørt sted.

MOR MONSEN
(1 stor langpanne)
500 g smør
500 g sukker
500 g egg
500 g hvetemel
1 ts bakepulver
saft og skall av 2 sitroner
4 ss mandelflak
4 ss korinter
4 ss perlesukker

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall. Ha røren i en bakepapirkledd langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Mor Monsen skal avkjøles på rist, men må dobbelvendes. Det vil si at man hvelver den over på rist først én gang for å fjerne bakepapiret, og deretter én gang til for at kaken skal avkjøles med pynten opp. Del gjerne kaken i mindre stykker og frys dem. Skjær kaken i snipper før servering. Oppskriften kan deles i to. Da er det passe mengde til liten langpanne.

SANDKAKER
250 g. margarin
125 g. sukker
50 g. malte mandler
1 egg
ca. 400 g. hvetemel

Visp den romtemererte margaringen luftig. Tilsett sukkeret og visp godt. Tilsett egget, mandlene og hvetemelet. Arbeid deien godt sammen. Dekk den til og la den stå kjølig. Del deien i fire. Trill hver del til en pølse som deles i 12. Trill hver del til en kule som trykkes jevnt ut i godt smurte sandkakeformer. stek kakene ved 180C på nederste rille ca. 15 min. Når sandkakene er ferdig stekte leggesde på rist med bunnen opp. Etterhver som de blir avkjølt vil de slippe formene.

SIRUPSSNIPPER
1 dl fløte eller fløtemelk
250 gr mørk sirup
125 gr sukker
100 gr margarin
1/4 ts pepper, finmalt
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts natron rørt ut i 1 ss melk
Ca 500 gr hvetemel

Ha fløten, sirupen, sukkeret og margarin i en kjele og kok opp under omrøring. Hell blandingen over i en bolle og avkjøl før krydderne og hvetemelet tilsettes. La deigen stå kjølig en stund, før den kjevles tynt ut og skjæres i snipper. Stek sirupsnippene ved 200°C på øverste rille i ovnen.

HASSELNØTT-TOPPER
Ca.24 stk.
250gr. hasselnøttkjerner
3 middels store eggehviter
225 gr. melis
Nøttekjerner til pynt

Mal nøttene på mandelkvern (IKKE FOOD PROCESSOR!) Visp eggehvitene helt stive. Rør i melis og nøtte-masse - deigen blir ganske fast. Bruk to små skjeer og sett deigen på bakepapir på stekeplaten. Stek kakene midt i ovnen ved 180 gradeer i ca. 18 minutter. Avkjøl før de løsner og legges på rist. KJEMPEGODE!

PEPPERMYNTEKONFEKT
Skal ikke kokes.
2 eggehviter
3 dråper peppermynteolje
7 dl melis

Fremgangsmåte
Visp eggehvitene lett (de må ikke bli for stive!)
Tilsett peppermynteoljen
Sikt melis over og rør massen smidig.
Trill ut små kuler som skal lufttørke i ca. en time.

Du kan også ha litt sjokolade på kulene. Smelt sjokoladen i vannbad og ha på kulene. Når de har tørket over natten, kan peppermyntkulene oppbevares tørt og luftig med papir mellom lagene.

KANELSTENGER
200 g margarin
200 g brunt sukker
1 eggeplomme
1 ss sirup
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
eggehvite til pensling
perlesukker
hakkede mandler

Rør margarin og sukker godt. Tilsett de andre ingrediensene ogrør deigen sammen. Del deigen i 6 biter, som trilles til "pølser" som legges på plater og trykkes/kjevles flate. Lengdene pensles med eggehvite og drysses med perlesukker og mandler. Stekes ved 175 grader i 10 - 12 minutter. Skjær lengdene i stenger på skrå mens de er varme.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning