Gir seg ikke selv

Vi har god grunn til å passe oss når skogens konge dyppes i buljong.

Publisert Oppdatert
Lurer du på hvilken vin som passer med elgkjøtt? Ole Martin Alfsen gir deg et godt tips!

Rødt til kjøtt

I går presenterte Kvinneguiden den herlige oppskriften av villtkjøtt, og det er ikke hva som helst som bør drikkes med en slik delikatesse.

Etter timer i kjelen har buljongen fått en bløt og rund konsistens. Den er både nydelig og nærende, sødmefull og salt, men også en aldri så liten nøtt å knekke. Her gir ikke drikkevalget akkurat seg selv: Viltkjøtt er automatisk rødvin for mange, mens lett buljong ber om hvitvin.

Og siden magert elgkjøtt fort blir litt tørt når det kokes slik som her - og i tillegg opptrer i kombinasjon med en lett buljong - må vi passe oss for tørre tanniner.

God vin

48076 Cuvée Sommelongues 2005, Côtes du Rhône, Frankrike. Kr 139.00 er likevel en rødvin som er bløt nok, har saftig frukt, unngår eikepreg og ikke er for kraftig. I tillegg er den behagelig varm i frukten og har bløt syrestruktur, noe som gjør at den ikke stikker seg ut eller frem på ubehagelig vis, men blender godt med viltbuljongen og kjøttet.

Ønsker du å forsøke noe helt annet, kan en tur til enten Madeira eller Jerez gjøre underverker. Britene har jo hatt en tradisjon i å servere sherry med suppe, og dette er jo definitivt en form for suppe.

Hetvin har både fylden og konsistensen som skal til, etter lang tid på fat er også aromaene nærmest skreddersydd for en kraftig smakende viltbuljong som dette. Her kan det også fungere godt med viner som har litt sukker; jeg mener ikke at du skal velge en søt vin, men en medium dry amontillado kan sitte midt i blink.

Skal vi utfordre rødvinsteorien ytterligere - og samtidig gjøre et kløktig og kanskje uventet valg - kan vi velge champagne laget på røde druer. Da snakker vi om druene pinot noir og pinot menuer, som begge er røde, selv om vinen er hvit.

For champagne er et spenstig og godt valg til dette, og ekstra godt kan det bli om du velger en vin laget på - eller med overvekt av - blå druer. Dette resulterer nemlig ofte i litt ekstra fylde og frukt i vinen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning