Fylt kalkun

Mange kalkun-stunts ender dessverre med en tørr katastrofe. Kalkun er ekstremt mager og krever mye av kokken. Her kommer oppskriften.

Publisert Oppdatert


Oppskrift:

Dette blir fort mat til 6-8 personer:

En kalkun på 4-5 kg

100 g smør

1 fedd hvitløk

salt og pepper

--

1 eple

100 g rensede kastanjer

30 g bacon i strimler

1 løk

1 egg

1 ss olivenolje

salt og pepper

2 ss finhakket persille

--

600 g mandelpoteter

1 lite gresskar

2 ss frisk timian

skall av en sitron

salt og pepper

2 ss god olivenolje

--

4 plommer

4 svisker

1 sjalottløk i skiver

1 ts olje

1 dl rødvins- eller sherryeddik

3 dl rødvin

5 dl kylling eller oksekraft

Framgangsmåte:

Start med fyllet; løken hakkes og freses i oljen, ta av og bland med epler i terninger, grovhakk kastanjenene og tilsett, vend inn bacon, persille og egg og smak til med salt og pepper. Dytt fyllet godt inni kalkunen.

Løsne forsiktig på skinnet over lårene og brystet, bland sammen smør, knust hvitløk, salt og pepper. Gni dette jevn under skinnet. Strekk skinnet godt tilbake igjen. Gni resten utenpå. Krydre ekstra utenpå med salt og pepper. Husk å skjære snitt inn i lårene.

Sett kalkunen inn på 160 grader, beregn ca ½ time pr kg. Bruk et termometer og ta den ut rett før den når 70 grader. Underveis er det smart å helle litt av smøret/stekesjyen over det hele, slik at det ikke tørker ut. La fuglen hvile i hvertfall ½ time før den skal serveres, da er det bare å gi den 5 minutter i ovnen i gjen. Skjæres ved bordet.

Skjær store poteter i båter med skall, gresskar likeså. Vend sammen med olje, hakket timian, revet sitronskall, salt og pepper. Sett inn i ovnen den siste halvtimen før servering.

Til sausen, svisj løken i oljen, ha på eddik, kok i et kvarter, ha så på vin, svisker og plommer, kok dette ytterligere inn, ha på kraften og kok en halvtime, mos frukten og sil alt gjennom en fin sil, kok ned til den tykner, rund av med et par terninger smør, smak til med litt salt.

Server kalkunen på fat oppå de bakte grønnsakene, saus ved siden av. Gi hver gjest biter av lårkjøttet, brystet og litt av stuffingen.

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning