Fy fasan!

Fasan kan være tørre greier. Men tilbereder du den skånsomt, er den en skikkelig delikatesse.

Publisert Oppdatert
På min families gård i Danmark finnes fasaner i bøtter og spann. Særlig i kornåkeren, hvor de sitter og knasker frø. Noen ganger tusler de nedover veien, og hvis de blir skremt, orker de så vidt å lette på seg. Fasanhannen er et praktfullt skue med masse farger, en lang hale og spraglete fjær; hodet er blått og sidene røde. Som ellers i dyreriket har kona en litt mer dempet framtoning.

Mild smak

Kort tid etter at de første fasanene ble importert fra Asia på 1500-tallet, dukket det opp klekkerier over hele Danmark. I vår tid yngles 5-600.000 fasaner årlig i vårt naboland. Store jaktopplevelser, nærmest med garantert utbytte, reklamerer de store godsene, mens mange ornitologer, på sin side, synes den store hønsefuglen får oppta litt for mye plass.

Fasankjøtt har en mild og behagelig viltsmak. Kontra kylling smaker den mye mer, nærmere perlehøne. Kosten varierer fra små insekter til plantefrø, og dette påvirker kjøttsmaken. Det samme gjør hvor og når fasanene lever.

Her i Norge er ikke disse fuglene like utbredt som i Danmark. Men en del delikatessebutikker, gode supermarkeder og fiskehandlere bør kunne ha noen frosne eksemplarer på lur. Det vanskeligste er tilberedningen: Fasaner er utrolig magre, og varmebehandles de for lenge, blir det fort en tørr opplevelse.

Som tilbehør kan man velge det samme som til landkylling og milde duer. Jeg "stuntet" i dag og valgte blåpotet som akkompagnement. Resultatet kan se ut som hentet fra cyberspace, men smaken er der. Vanlige poteter går også helt fint.

Jeg har lagd gnocchi av potetene: Små puter som kokes og deretter stekes med litt smør.

Fasan med "cyber"-gnocchi

Ingredienser:

4 fasanbryst 1 ss smør salt og pepper 3 dl fløte 1 dl innkokt kalvesjy med vin, demi-glace 1 kvist rosmarin 1 fedd hvitløk ½ dl melk

---

500 g mandelpotet eller blå kongopotet 1 eggeplomme 100 g mel 50 g revet parmesan

---

8-12 jordskokker litt olje salt og pepper finhakket gressløk rosmarin

---

et par ekstra poteter, finskåret med skrell og fritert helt sprø i solsikkeolje

---

Framgangsmåte:

Fasanbrystene krydres med salt og pepper, brunes raskt på den ene siden i en panne i litt smør. I en kjele kok opp fløte, kalvesaus, rosmarin og hvitløk, trekk vekk fra varmen, la fasanbrystene trekke ferdig her. Kjenn med fingeren at den fremdeles er myk, skjær gjerne et snitt hvis du er usikker. Brystet skal være mildt rosa ved servering. Trekkes heller på lav varme over lengre tid. Ca 15 minutter brukte jeg.

Potetene skrelles og kokes helt møre i vann. Hell av, dampes tørre.

Legg potetene i en bolle, bland i egg, parmesan og mel til du akkurat kan forme den til en deig. Jo mindre mel du bruker, desto bedre. Rulles med mel til en lang pølse, skjær i 2 cm store biter, som trykkes lett med en gaffel. Kokes i saltet vann til de flyter opp. Ta ut og avkjøl.

Ved servering freses de raskt i en panne med en klatt smør på. Dryss over revet parmesan og finhakket gressløk. Server det fløtekokte brystet oppå. Jordskokken skrelles, deles i små biter og råstekes, krydre. Kokefløten fra brystene kokes opp med melken. Smak til med salt og pepper. Skum opp med en stavmikser og server.

Hjemmelagde potetgull legges på toppen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning