En skive ost

Grekenlands store sønn er verken fotballspiller eller filosof, han heter feta – og er en ost. Slett ikke hvilken som helst ost heller. Fetaen er lovpris for sitt næringsinnhold, og smaken er himmelsk.

Publisert Oppdatert
Navnet feta betyr enkelt og greit en skive. Det er altså lurere, når du står i butikken, å be om 200 gram feta enn å si "en skive skive, takk!". For øvrig er det bare i Hellas dette navnet er lov å bruke nå. En lovbestemmelse har tvunget produsenter i andre land - som Danmark - til å finne på nye, kreative navn.

Helt siden middelalderen har fetaen vært lovprist for sitt næringsinnhold. Og framgangsmåten er fortsatt den samme: Melken varmes opp til løype, ostemassen separeres fra mysen og samles i former for å sette seg. Etterpå hvelves de ut og oppbevares i saltlake - som sørger for at osten blir skorpefri og salt. Konsistensen kan variere noe, fra helt kremet til smuldrete (som er det vanligste).

Det brukes både geitemelk og fåremelk til å lage feta. Halvparten av den ferdige osten er fett. Det som særlig skiller den fra andre typer ost, er den pikante, tørre og salte smaken. Skulle du få en feta som er i salteste laget, kan du prøve å la den ligge litt i rent vann. Men styr helst unna varianter som selges ferdigmarinert i olje og med alskens krydderier. Jeg liker i hvert fall best at ingrediensene er naturlige - og at man derfra tilfører friske, ønskede krydder.

Grunnet fetaens finurlige konsistens og pikanthet, er den salatenes favoritt. Noen tørre og smaksløse salatblader kan straks bli bedre sammen fetaost og noen dråper av den fineste olivenolje. Jeg har imidlertid ingen favorittoljer fra Hellas - derfor drar jeg heller til land som Italia eller Spania, men dette er selvsagt smak og behag. Det samme gjelder for øvrig for friske oliven.

OK, her er min personlige vri på gresk salat. Dressingen er tzatziki, som harmonerer godt med resten av smakene på tallerkenen.

Gresk salat

Ingredienser:

½ slangeagurk, skrelt
1 rød paprika, fjernet frø og innmat
4 modne kvisttomater, gjerne flådd
¼ rødløk i fine strimler
200 g god fetaost
20-30 ferske sorte oliven med stein
1 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket persille
salt og pepper
olivenolje

Tzatziki:

½ beger matyoghurt
½ skrelt agurk, delt i to og skrapt ut innmaten
1 fedd hvitløk
salt
nykvernet sort pepper

Pitabrød
Blandet grønn salat

Framgangsmåte:

Bland alle grønnsakene til salaten i en stor bolle, ha i fetaosten, smakes til med salt, pepper og olje.

Til dressingen, riv agurken på et rivjern, bland i yoghurten, knus hvitløken i, smakes til med salt og godt med sort pepper.

Server salaten i boller til hver, legg på tzatziki, nystekte pitabrød og en frisk blandet grønn salat.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning