Ekstra god vinhøst

En rekke gode rødviner fra Piemonte kommer i polhyllene 4. november. Aldri har rødvinsnyhetene vært flere enn denne gang – og kanskje heller aldri bedre.

Publisert Oppdatert
Vinmonopolets nyhetsslipp retter fokus mot Piemonte nordvest i Italia. Hele 38 nyheter er i denne kategorien. Og selv om mange er i høy prisklasse og kommer i små kvanta, finnes det noe for enhver smak og lommebok.

For folk som er over snittet bemidlet og glad i viner fra områdene Barolo og Barbaresco, har utvalget aldri vært større enn nå. Druen bak disse vinene er nebbiolo, og for en uforberedt gane kan dette føles både strengt og stramt ut. Dette er ikke tørstedrikke for uformell prat og peiskos, men kommer fullt til sin rett sammen med smakrike kjøttretter. Ta ikke dette som en advarsel, men heller inspirasjon!

Fra andre vinområder er det også et og annet godt rødvinskjøp i novemberslippet. Hvitvinene spiller så til de grader annenfiolin denne gang. Av mer kuriøs interesse kan vi nevne de 96 flaskene som er tatt inn av prestisjevinen Ch. Mouton Rothscild 2002 til kr. 1599,90, samt flere kostbare tyske rieslingviner i storformat som også kommer i ørsmå kvanta.

Rødviner fra Piemonte

****** Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2004 Italia (Piemonte). Nr. 45208. Kr. 126,30. Basisutvalg

* Standardvin på druen nebbiolo fra kanskje Italias beste kooperativ. Fargen er lys rød, og det dufter av mørke bær, nype og krydder. Druetypisk stram i munnen, med fin fylde og fast avslutning. Ganske tilgjengelig vin på druen nebbiolo, men absolutt en matvin.

****** Travaglini Gattinara 2001 Italia (Piemonte). Nr. 47664. Kr. 161,80. Basisutvalg

* Praktfull matvin fra nord i Piemonte, kommer i en kuriøs kantete flaske.

* Vinen er lys rød, dufter av tjære, nyperoser og litt ubestemmelig skogbunn. Den har fin fylde, elegant stram munnfølelse og en kjølig myk dimensjon mot syren og fastheten i avslutningen. Men, mat må til.

****** Vinchio-Vaglio Serra Barbaresco 2003 Italia (Piemonte). Nr. 10191. Kr. 192,80. Basisutvalg

* Barbaresco er et av de viktigste kvalitetsområdene i Piemonte. Denne vinen har ganske mørk rød farge, og dufter av kirsebær og tørket frukt. Vinen har stor fruktighet, et hint av plomme, den er varm og frisk og stram avslutning. Her også, absolutt til mat.

****** Araldica Langhe Nebbiolo 2004 Italia (Piemonte). Nr. 10189. Kr. 112,00. Basisutvalg

* Forholdsvis rimelig vin til druen nebbiolo å være. Det dufter morell og nype med et visst eikepreg. Småkompleks vin til prisen, med elegant og stramt helhetsbilde. En inngangsvin for de som vil nærme seg nebbiolo med en viss varsomhet.

***** Barlet Monferrato Rosso 2004 Italia (Piemonte). Nr. 10197. Kr. 106,00. Basisutvalg

* Her er de franske druene merlot og cabernet sauvignon blandet inn i det ellers så erkeitalienske vinområdet. Hoveddruen er likevel den italienske barbera. Det dufter mørke kirsebær og plomme med et visst eikepreg. Middels fyldig vin med velbalansert, fast og syrlig avslutning. Barbera er ofte druen bak dagligvinene i dette området, og denne er fint følge til mange kjøttretter.

***** Vigna dell`Erto Dolcetto dÀlba 2005 Italia (Piemonte). Nr. 10187. Kr. 108,40

* Druen dolcetto gir mørke, saftige og slanke viner som ofte drikkes unge. Denne dufter da også av ung rå frukt, kirsebær og anis. Den er saftig, fruktig og slutter syrlig og stramt som dolcetto vanligvis gjør. Pen og druetypisk vin til fete kjøttretter.

***** Cascina Cucco Barolo 2001 Italia (Piemonte). Nr. 10448. Kr. 249,90. Basisutvalg

* Viner med navnet Barolo er dyre saker. Denne er likevel av de rimeligste i slippet, hvor de fleste av de 12 baroloene ligger over 300 kroner. Fargen er ganske lys rød, og duften kompleks med nype, tjære og anis. Her er det masse smak, overraskende tilgjengelig og fruktsøtt helhetsbilde, hvor det strenge preget er noe neddempet. En snill Barolo for de litt skvetne.

***** Costamagna Barolo Rocche dell`Annunziata Bricco Francesco 2001 Italia (Piemonte). Nr. 10991. Kr. 348,40. Partikjøp 600 flasker

* Kanskje dette er vinen, om du skal prøve noen av de kostbare flaskene som kommer i små partier. Tradisjonell Barolo med noen år på baken som har myknet de skarpeste kantene. Det dufter tjære, anis og tørket frukt. Ganske så elegant og fyldig med stor frukt og spenstig avslutning som ikke burde skremme noen. Til de store anledninger med omsorgsfull matlaging.

***** Ai Cruss Barbera d`Asti 2004 Italia (Piemonte). Nr. 10195. Kr. 133,00. Basisutvalg

* Barbera er druen bak de noe rimeligere dagligvinene i Piemonte. Denne dufter druetypisk av kirsebær, er middels fyldig med fin balanse og fast syrlig avslutning. Druen barbera gir anvendelige matviner, og er blitt populære på mange restauranter.

***** Monleale Barbera Colli Tortonesi 2004 Italia (Piemonte). Nr. 10199. Kr. 174,20. Basisutvalg

* Nok en barbera, denne i mer moderne utgave med klart eikepreg etter 18 måneders fatlagring. Det dufter da også tydelig eik ved siden av kirsebær og anisaromaer. Vinen har stor frukt og smaksrikdom med tydelig eikepreg. Barbera med eik for de som foretrekker dét.

------ Andre gode rødvinkjøp

***** Calibro Merlot 2006

Chile (Maule). Nr. 15383. Kr. 77,00. Testsalg

* Rimelig og sympatisk chilener med tett mør blårød farge og duft av unge, rå solbær. Saftig, ungdommelig, velbalansert og fruktig. Avslutter med fin fasthet. Ukomplisert og vellaget vin.

***** Dom Freitas 2005 Portugal (Terras do Sado). Nr. 15371. Kr. 86,20. Testsalg

* Mørk blårød vin med tydelig eikepreg og krydret, fruktig duft. Middels fyldig ungdommelig vin med fin frukt og balansert eikebruk. Burde nok ligge noen måneder ennå for å runde av kantene.

***** Visconde de Borba 2005 Portugal (Alentejo). Nr. 15370. Kr. 84,00. Testsalg

* Blårød farge og duft av honning, sopp og mørke bær. Saftig og innsmigrende fruktighet med velbalansert fasthet. Ukomplisert og sympatisk vin.

***** Moulin de Laussac 2005 Frankrike (Bordeaux). Nr. 10184. Kr. 74,50. Basisutvalg

* Rimelig vin fra prestisjefylte Bordeaux. Dette er ren, fin ung frukt uten eikelagring. Overraskende fyldig og spenstig vin til prisen, og likendes drikke for mange.

---- Hvitviner

***** Gini Soave Classico 2005

Italia (Soave). Nr. 42467. Kr. 138,30. Testsalg

* Lys vin med grønnskjær og duft av eple, blomster og mandel. Fin fylde og smaksbredde med hint av melon og et snev av bitter avslutning med sitronkjerner. Til sjømatretter og lyst kjøtt.

***** Camestri Roero Arneis 2005 Italia (Piemonte). Nr. 10208. Kr. 114,00. Basisutvalg

Hvitvin på druen arneis fra rødvinsområdet Piemonte. Lys farge og duft av gule plommer og sitrus. Middels fylde med bra friskhet og ganske elegant helhetsbilde. Et visst nøytralt aromabilde som italienske hvitviner ofte har.

***** Thanisch Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese 2003

Tyskland (Mosel). Nr. 15372. Kr. 133,50. Testsalg

* Klassisk tysk riesling med grønnskjær og stor duft av eple, ferske og mineraler. Stor bred og rik smak med fin sødme. Bare deilig å drikke.

i_216153

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning