Det ukjente Spania

Mange imponerende nyheter kommer nå til Norge fra Spania. Årets første nyhetsslipp på Vinmonopolet har Spania som fokusområde.

Publisert Oppdatert
Prisnivået er ikke avskrekkende, så her er det bare å ta fram bildene fra siste tur til Kanariøyene eller Mallorca, supplere med litt god spansk ost og skinke - og bare nyte. Dette er de beste spanske nyhetene:

Rødviner

****** Castillo de Maluenda Vinas Viejas 2004.

Spania (Calatayud). Nr. 20889. Kr. 89,00. Basisutvalg.

Ungdommelig blårød vin på druen garnacha fra området Calatayud sørøst for Rioja. Druene er dyrket på nesten 1000 meters høyde. Aroma av mørke bær med fin fylde, myk og innsmigrende munnfølelse og en overraskende frisk avslutning. Utrolig lett å like.

****** Cuvee Christer Berens Monastrell 2004.

Spania (Yecla). Nr. 20876. Kr. 87,50. Basisutvalg.

Svært mørk vin på druen monastrell fra det lovende området Yecla i innlandet vest for feriebyen Alicante. Her det druetypisk duft av mørke bær og plommer, kraftfull fruktighet, rene aromaer av mørke bær og litt snerpende streng avslutning. Først og fremst en matvin.

***** Tamaral Roble 2004.

Spania (Ribera del Duero). Nr. 20885. Kr. 115,50. Basisutvalg.

Svært prisgunstig vin fra det prestisjefylte området Ribera del Duero langs elven Duero, noen timers kjøring nord for Madrid. Denne er også ungdommelig blårød med et visst innslag av eikefat på duften. Fin konsentrasjon og frukt, med myk munnfølelse og ungdommelig snerp i avslutningen. Kan nok bli enda bedre med et par år i kjelleren.

***** Castillo de Jumilla Monastrell 2004.

Spania (Jumilla). Nr. 20878. Kr. 85,70. Basisutvalg.

Nok en vin på druen monastrell, denne fra området Jumilla som også ligger vest for Alicante. Druetypisk duft av mørke bær med et visst innslag av urter. Stor fruktkonsentrasjon, myk munnfølelse og mye smak.

***** Pie Franco 2000.

Spania (Jumilla). Nr. 45848. Kr. 229,80. Basisutvalg.

Velkjent og kostbar prestisjevin, denne også fra Jumilla. Her er det mye håndverksmessig produksjon som gir stor fruktighet og edel duft. Utvilsomt en flott vin, med komplekse aromaer og godt integrerte eik. En matvin for spesielle anledninger.

**** Clos Corriol 2004.

Spania (Priorat). Nr. 20886. Kr. 125,80. Basisutvalg.

Ungdommelig mørk vin fra Spanias mest omskrevne område de siste årene, Priorat. Dette er karrige fjellområder et stykke sør for Barcelona, med eldgamle vinstokker som gir lite utbytte og svært konsentrerte viner. Denne utgaven er av de snillere, men interesserte kan i bestillingslisten finne mer pregnante viner fra samme område, riktignok til langt høyere priser. Denne har litt sval fruktighet, rene aromaer og en viss mineralsk tone i smaksbildet. Anvendelig matvin til ikke alt for kraftige kjøttretter.

**** Pujanza 2001.

Spania (Rioja). Nr. 20884. Kr. 175,00. Basisutvalg.

Kjent område, men ny produsent som viser en moderne riojavin med stor fruktighet og pent integrert

eik etter 13 måneders lagring i franske eikefat. Kompleks og velstrukturert vin med en viss mineralitet og krydret preg. Absolutt en matvin til litt større anledninger.

----

Hvitvin

****** Azumbre Verdejo 2004.

Spania (Rueda). Nr. 20897. Kr. 79,90. Basisutvalg.

Frisk og prisgunstig hvitvin fra området Rueda ved byen Valladolid. Druen er verdejo som kan minne om franske sauvignon blanc. Det dufter sitrus og stikkelsbær. Middels fyldig vin med ren og stor friskhet. Svært fin vin til sjømat som vi sikkert husker når det blir litt varmere i været.

***** Casal Novo Godello 2004.

Spania (Valdeorras). Nr. 20899. Kr. 134,50. Basisutvalg.

Hvitvin fra Valdeorras inne i landet nord for Portugal der druen heter godello. Det dufter sitrus, eple og solbærblader. Fin fylde med myk fruktighet og fin balanse. Vellaget matvin fra et svært uvanlig område.

**** Itsas Mendi Hondarrabi Zuri 2004.

Spania (Baskerland). Nr. 20900. Kr. 129,90. Basisutvalg.

Sannsynligvis vår første vin med navn på det baskiske språket. Druen hondarrabi zuri er nok heller ingen kjent sak for de fleste. Produsenten holder til byen Gernika (nord for Bilbao), og burde være kjent fra Picassos bilde fra bombingen i borgerkrigen. Vinen er vellaget, frisk og har preg av eple og sitrus. En raritet med hilsen fra Biscayabukta, som passer til havets mange delikatesser.

Andre gode nyheter

Også fra andre land enn Spania finnes det noen gode pol-nyheter å merke seg. Særlig for rødvinsglassene.

***** Domaine Andre Brunel Cuvee Sommelongue 2004.

Frankrike (Cotes du Rhone). Nr. 48076. Kr. 139,90. Testsalg.

Overraskende lys vin fra Brunel, kjent som en av mesterne i området. Dette er ganske så elegant med fin konsentrert smak av litt syrlige mørke bær. Aromabildet er svalt med fin balanse og lang ettersmak.

***** Motura Civitella 2004.

Italia (Lazio). Nr. 20875. Kr. 119,70. Basisutvalg.

Mørk blårød vin fra området utenfor Roma. Hovedsakelig er druen merlot. Det dufter rå fruktighet med mørke bær og litt vått mel. Fin fylde og stor fruktighet med en viss fasthet i avslutningen. Denne kan nok utvikle seg et par år i kjelleren.

***** Aresti Carmenere 2004.

Chile (Curico). Nr. 15225. Kr. 92,50. Testsalg.

Chiles nasjonaldrue carmenere kan være lunefull å arbeide med. Men denne utgaven er vellykket og prisgunstig. Det dufter mørke kirsebær og litt urter. Vinen har middels fylde med ren druetypisk litt syrlig snerpende stil. Dette går nok best til mat i dag.

**** Lago di Corbara 2002.

Italia (Umbria). Nr. 15230. Kr. 129,90. Testsalg.

Det dufter av eikefat over kirsbær og fargen viser snev av modning på tre år. Middels fylde med myk munnfølelse og småkomplekst aromabilde hvor harpiks og urter anes. Egentlig ganske så behagelig vin.

**** Vigna Flaminio Brindisi 2001.

Italia (Puglia). Nr. 43154. Kr. 130,70. Testsalg.

Fargen har et svakt brunlig skjær som forteller om en viss modning. Det dufter både tjære, tørket frukt og urter. Middels fyldig i munnen med småkomplekse aromaer og en viss fasthet i avslutningen. Småpen matvin i italiensk stil.

***** Ch. Pierrail 2004.

Frankrike (Bordeaux). Nr. 20894. Kr. 85,60. Basisutvalg.

Ganske så sympatisk hvitvin fra Bordeaux til en hyggelig pris. Det dufter solbærblad, stikkelsbær, for ikke å si hankatt (og det skal det faktisk gjøre). Velbalansert og frisk er den, med rene aromaer og bra fylde. Burde kunne bli en vinner når sommeren nærmer seg.

Flere spanske anbefalinger

Rioja, Penedes og Navarra er de vindistriktene vi nordmenn gjerne forbinder med spansk kvalitetsvin. Men de siste årene har vi fått stadig flere viner fra mer ukjente områder som Toro, Jumilla, Yecla, Bullas og Cigales, for å nevne noen. Under følger tips til et knippe røde viner - og to hvite - som allerede er etablert i Vinmonopolets fullsortiment.

****** Vega Sauco el Beybi 2004.

Spania (Toro). Nr. 20823. Kr. 87,80. Fullsortiment.

* Ungdommelig og mørk blårød vin på druen tempranillo. Det dufter ungt, rått og fruktig, og smaken er fyldig med stor fruktighet og fast avslutning. Veldig bra til prisen.

***** Rejadorada Crianza 2001.

Spania (Toro). Nr. 20825. Kr. 149,90. Fullsortiment.

* Mer tempranillo fra Toro. Småkompleks litt modnende duft, med innslag av eik, blyant og tørket frukt. Ganske så fyldig i munnen med fast avslutning. Veldig bra matvin, gjerne til vilt.

***** Taurus Roble 2003 .

Spania (Toro). Nr. 20824. Kr. 100,70. Fullsortiment.

* Den tredje gode vinen fra Toro. Mørk og ungdommelig blårød farge, med stor duft av mørke bær og snev av eik. Fyldig i munnen med stor fruktighet, pen eikebruk og fast avslutning. Fin matvin til hyggelig pris.

***** Marques de Novembrilla Garnacha 2002.

Spania (Calatayud). Nr. 34201, Kr. 310,00 for 3 liter Bag-in-Box. Fullsortiment.

* Spansk kartongvin som hevder seg godt i prisleiet. Rett fram fruktighet i en litt rustikk og krydret stil.

***** Valcorso Monastrell 2003/2004.

Spania (Yecla). Nr. 13471, Kr. 88,00. Fullsortiment.

* Tett rød farge med duft av mørke bær og snev av eik. Middels fylde, saftig behagelig fruktighet ogvelbalansert avslutning. Faktisk litt småelegant til druen monastrell å være.

***** Estola Reserva 2000/2001.

Spania (La Mancha). Nr. 6231, Kr. 89,80. Fullsortiment.

* Spansk stil med tydelig duft av vanilje, julekrydder, kvae og syrlige bær. Middels fyldig, myk og glatt i munnen med ok frukt og lengde. Litt gammelmodig stil er jo dette, men egentlig ganske så hyggelig til prisen.

***** Museum Real Reserva 2001.

Spania (Cigales). Nr. 20694. Kr. 164,80. Fullsortiment.

* Fin tempranillo-vin til vellaget lam og oksekjøtt. Varm vinøs duft med solbærtoner og elegant eikepreg. Fyldig i munnen med frisk fruktkarakter og fin stram fasthet i avslutningen.

***** Lorca Monastrell 2004.

Spania (Bullas). Nr. 20821, Kr. 79,80. Fullsortiment.

* Laget på den lokale druen monastrell. Dyp blårød farge, duft av mørke bær, mineraler og det druetypiske lille urtepreget. Ren og pen fruktighet med ungdommelig snerp på slutten.

***** Galiciano Godello Dia 2004.

Spania (Valdeorras). Nr.. 20784, Kr. 139,90. Fullsortiment.

* Frisk og sympatisk hvitvin fra nordvest i Spania. Sitrus og eple preger aromabildet, og friskheten gjør dette til en utpreget skalldyrvin.

***** Pazo de Villarei Albarino 2004.

Spania (Rias Baixas). Nr. 15202. Kr. 109,70. Fullsortiment.

* Frisk og syrlig hvitvin, laget på motedruen albarino. Aromaer av eple, fersken og sitron, kanskje i syrligste laget for noen, men absolutt fin å prøve til et sjømatmåltid.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning