Delikat og leskende

Fisk som torsk matches best med hvitvin, for å få en delikat og leskende kombinasjon.

Publisert Oppdatert
Les mer om vinekspert Ole Martin Alfsens anbefaling!

Hvitt i glass

Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt og vet hvilken vin som passer til ukens rett!

Tom-Victors torskegryte (presentert denne uken) smaker definitivt av middelhav, med sødmefulle og friske tomater, artiskokk, hvitløk, urter og en frisk sjy, rik på olivenolje. Så selv om dette er en relativt lett rett, har vi noe olje å ta hensyn til. Både torskens tørrhet og den lett bitre smaken av artiskokker og de sursøte tomatene, kan være problematiske og tørke ut en del viner.

Som sagt bør du velge noe hvitt i vinglasset. Du trenger god friskhet og en viss fedme/fylde for å matche fedmen fra oljen og den rike sjyen som lages i gryta. God konsentrasjon og smaksintensitet er også viktig for at vinen skal henge med, det er så mye smak her at en anonym vin lett kan minne mest om vann.

Frisk og lett

Her er det - nok en gang - mange veier å gå. Under prøvesmakingen var det to viner som særlig gjorde susen. Vi får både den friskheten, fylden og konsentrasjonen vi trenger i en nord-portugisisk vin basert på druen alvarinho. Dette er sjelden fete viner, så forvent en kombinasjon som er delikat, frisk og relativt lett.

30453 Alvarinho Soalheiro 2005, A. A. Ferreira, Vinho Verde, Portugal. Kr 164.00 var den alvarinhoen som fungerte aller best, men det finnes også gode og rimelige erstatninger i alle utvalgene på Polet.

Den italienske druen verdicchio vil også stortrives i et miljø som dette. Igjen er det mange muligheter, også i grunnsortimentet. Men skal du løfte det litt ekstra, vil himmelen komme svært nær med

46596 Verdicchio dei Castelli di Jesi 2006, Bucci, Italia. Kr 159.90

Det som er litt morsomt med verdicchio, er den lille bitterheten som druen ofte gir til de ferdige vinene. Man skulle tro at den gjør det bitre i retten enda bitrere, men snarere tvert imot: Maten og vinen framstår som like i strukturen og harmonerer fin-fint sammen. Bitterheten krever nødvendigvis friskhet både i maten og vinen, men her har vi jo dét så det holder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning