Dagens rett: Festkylling med nøttesalsa

Server helstekt festkylling som er delikat krydret.

Publisert Oppdatert
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 4

Ingredienser:

1 stk kylling (ca. 1500 g)
½ stk løk
50 g mykt smør
¼ ts malt nellik
¼ ts malt kanel
¼ ts malt ingefær
1 ss finhakket frisk kruspersille
finrevet skall av 1 stk appelsin

Portvinsaus:
1 stk finhakket løk
2 ss smør
2 dl portvin, evt. madeira
stekesjy
4 ss smør
salt og kvernet pepper

Potet- og sellerikrem:
400 g potet
400 g knollselleri (sellerirot)
50 g smør
3 dl kremfløte , evt. crème fraîche
ca. ¼ ts revet muskatnøtt
1 ss sitronsaft
salt og kvernet pepper

Nøtte-salsa:
100 g pecannøtter
100 g pistasjenøtter
100 g pinjekjerner
100 g svisker
100 g tørket aprikos
100 g tørkede dadler, evt. de fruktene du selv ønsker
150 g smør

Fremgangsmåte:

1. Bland smør, krydder, persille og appelsinskall. Bruk fingrene og løsne forsiktig på brystskinnet. Fordel ca. 2/3 av smørblandingen under skinnet, og trekk skinnet godt på plass igjen. Stikk noen hull i lårene og klem inn litt smør i hullene også.

2. Legg kyllingen i en ildfast form og bind sammen beina. Gni hele fuglen godt inn med salt og pepper, og plasser den nederst i ovnen. Stek kyllingen på 180 °C i ca. 1 time og 15 minutter, eller til kraften er klar når du stikker i kjøttet med en skarp kniv. Bruker du steketermometer, så stikk det inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet og stek kyllingen til termometeret viser 68 ¿C. Ta kyllingen ut av ovnen og la den hvile mens du lager sausen.

3. Surr løk i smør til den er myk og blank uten at den tar farge. Hell på vin og kok til det er igjen en knapp spiseskje væske. Hell sjyen i kjelen og kok inn til det halve. Tilsett smør i små porsjoner under kraftig pisking (bruk gjerne stavmikser). Smak til med salt og pepper.

4. Skrell poteter og selleri og del dem i biter. Kok dem helt møre i vann. Hell av kokevannet og la dem stå og dampe seg tørre. Tilsett smør og halvparten av fløten. Bruk hurtigmikser eller stavmikser til å kjøre blandingen til helt fin mos. Tilsett mer fløte etter hvert, og smak til med muskat, salt og kvernet pepper.

5. Finhakk nøtter og frukter. Ha alt i en kjele med smør. La det stå og surre i ca.10 minutter og smak til med soyasaus til slutt.

Legg kyllingen på et serveringsfat og pynt med halve epler fylt med nøtte-salsa, pærebåter glasert med honning og hele nøtter. Server med potet- og sellerikrem, nøtte-salsa og konsentrert portvinsaus.

  • Dagens rett er levert i samarbeid med Mat.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen