Bring meg bær!

Ville bringebær har alltid betydd noe helt spesielt for meg. Og den aller beste måten å ikke ødelegge flotte bringebær på, er å servere dem med en zabaglione. Oppskriften får du her.

Publisert Oppdatert
Det er ikke like mye av dem som av jordbær, derfor rekker man aldri å bli lei. Men vær obs på hvor mye bedre de ville bærene smaker, så kom deg ut på tur eller finn en bonde som har gode bær på selvplukk! Det kan være lurt å fylle opp fryseren før vinteren: Vaflene smaker mye bedre med rørt syltetøy enn med en butikkvariant som bare smaker sukker.

Nå som bringebærene er på sitt beste, foretrekker jeg å nyte dem mest mulig naturelle. Her forleden spiste jeg en sprø terte som var fylt med fløyelsmyk hjemmelaget vaniljekrem og toppet med alle bærene du kan tenke deg. Kan noe spiselig bli stort bedre enn dette?

Men andre ganger passer det bedre å bearbeide bringebærene mer. De kan mikses i en blender, siles og blandes med en sukkerlake, og deretter kjøres i en ismaskin. Resultatet er en uhyre frisk og smaksrik sorbet som alle gjester vil sette stor pris på!

Gourmet-eggedosis

Sukkerlake pleier jeg å lage ved å koke opp like deler sukker og vann, og avkjøle etterpå. Bringebærsmeten smakes så til med denne. Den kan godt være ganske søt, ettersom ting blir litt mindre søtt når det fryses. Og sil gjerne bort bringebærsteinene: De har lett for å sette seg mellom tennene.

Dagens rett er friske bringebær servert med zabaglione, som ved første øyekast kan minne om vanlig eggedosis. Zabaglione kommer opprinnelig fra Venezia. Den er i dag utbredt over hele Italia, og dessuten populær i Argentina - hvor den går under dekk navnet Sambayón.

Opprinnelig ble zabaglione servert til friske fiken, og laget med billig kypriotisk vin, egg og honning. Moderne - og kanskje bedre - versjoner inneholder marsalavin, som gjør at den får en utrolig god smak. Eggeplommer gir rikelig med fylde, og sukker hører med.

NB! For å unngå at den ikke blir til eggerøre, er det en fordel å bruke vannbad. Eggemiksen has i en stålbolle over kokende vann, da er det bare å vispe til krampa tar deg. Poenget er å få inn så mye luft som mulig, da blir zabglionen überdelikat.

Ved servering kan du vende inn noen gode kakerester, for eksempel av nøttekake, og toppe det hele med en mild salat med melis på. Hvem har sagt at salat ikke kan være med i en dessert? Prøv selv!

Bringebær i zabaglione

Ingredienser:
1 kurv supre bringebær
4 eggeplommer
1,5 dl marsala eller annen søt vin
60 g sukker
---
8 ss kjeks eller kakerester i biter
4-8 buketter med f.eks mâche-salat
melis

Framgangsmåte:

Ha eggeplommer, vin og sukker i en bolle, pisk kraftig over kokende vann til de er kjempeluftige og helt varme. Ta av varmen og pisk kald, nå kan det gjerne vendes inn 1 dl pisket krem for en mildere variant.

I høye glass legg lagvis med friske bringebær, kakerester og zabaglione, toppes med salat med melis-dryss. Dette er enkelt, friskt og smakfullt - og helt verdig de fantastisk bærene. Lykke til!

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning